2011: Numlock Holmes egyetemista lett, így a blog határozatlan ideig pause üzemmódba kerül. Reméljük még sokáig megmarad a neten ez a sok iromány. A szerző további kreálmányait a hlorand.hu címen követheted.

 

Jobban örülnék, ha a lent látható videó csak a képzeletem szüleménye lenne, de ez a valóság. A Boston Dynamics 40 millió dolláros szerződést kötött a Pentagonnal, hogy egy négylábú katonai robotot fejlesszenek ki.

A 100 kilós robot mozgása olyan elképesztően élethű, hogy aki meglátja a földbe gyökerezik a lába. A robot szó említésekor sokak kis fémemberkékre gondolnak, akik tipegve, ügyetlenül, épphogy csak egyensúlyozva tálcán hozzák az innivalót. Ilyen például a mindenki által ismert ASIMO, aki vízszintes talajon jól mozog - talán még egy lépcsőn is fel tud menni. Na ezt felejtsük el! A Big Dog (Nagy Kutya) névre keresztelt robot durva terepre készült. Legyen szó meredek sáros emelkedőről, egy kupac tégláról, süppedő tengerparti homokról - a legnehezebb akadályokkal is megbirkózik a gép.

 

 

A giroszkópokkal, kamerákkal és egy számítógéppel felszerelt gép sztereóban lát, figyeli a környezetét, ezen kívül saját magára is időt szentel: monitorozza a hidraulikus lábak olajnyomását, az akkumulátor töltöttségét, és ha sérülést észlel visszavonul egy kijelölt biztonságos helyre (mint egy jó katona).

A fejlesztési stádiumban lévő robot a 90 centis lábaival 8 km/h sebességre és 35 fokos emelkedő megmászására képes. Egy töltéssel 20 km menetelést bír.

A Csillagok háborúja filmben látható birodalmi lépegetőre hasonlító "fémkutya" oda tud menni/mászni ahova egy ember vagy állat is képes eljutni. Külön kiemelném a videóból azokat a képsorokat, amikor a "gazdi" egy jó nagyot rúg a robot oldalába, és az nem dől fel - ezenkívül a jégen való járás is ELKÉPESZTŐ, már-már félelmetes. Egy lépéssel közelebb jutottunk a jövő terminátoraihoz?

A paranoiás szöveget félre téve ez egy kis lépés a robotnak, de nagy lépés az emberiségnek:

Bár nem tud ugatni, és nem hozza vissza az eldobott labdát, a robot sokmindenre alkalmazható: teherszállításra (150 kg-ot elbír) vagy aknakeresésre is, ha nem akarunk emberi életeket feláldozni. Felderítésre (egyelőre) nem alkalmazható, mivel a mozgásért benzinmotorok is felelősek és ez zajossá teszi a szerkezetet. (Biztos hallottuk a búgó hangot a videó alatt.) A kitűnő biomechanika a fejlett érzékelőnek köszönhető: A robot LIDAR érzékelőkkel is fel van szerelve, ami majdnem radar, csak épp ultraibolya fénnyel működik.

Egyesek szerint a harci robotok birtoklása és fejlesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben kirobbanjanak kisebb-nagyobb országok közötti konfliktusok. Mások azzal érvelnek, hogy a terrorizmusellenes harcban minden eszköz megengedett. Robotrepülőgépekkel már több veszélyes terrorista-rejtekhelyet sikerült felszámolni anélkül, hogy egyetlen emberi életet is kockáztatták volna. A legtöbb szakember úgy véli, hogy a jövőben sem lesz "robotok háborúja", hanem csak segítő szerepet fognak játszani az emberek mellett. Reméljük, sosem fog bekövetkezni az a tudományos-fantasztikus művekben gyakran szereplő forgatókönyv, amikor a robotok irányítása kicsúszik az emberek kezéből. Te mit gondolsz, van okunk félni?

A négylábú gépek és állatok járásmechanikájáról Horváth Gábor: Biomechanika szakkönyvéből tájékozódhatsz.

 Van webkamerád? Nincs kedved 40'000 forintot költeni Mircrosoft Kinectre? Alább olyan online elérhető webkamerás játékokat találsz, amit saját magaddal irányíthatsz. Csak engedélyezd a kamera elérését, kelj fel a gép elől és a mozgásoddal pukkassz buborékokat, üsd le a téged megtámadó nindzsát és csinálj sok vicces dolgot. Készítettem egy kis videoízelítőt. (a videoban az öcsém szerepel, és az internetes anonimitás nevében az arca ki van takarva) A video elején láthatjuk, hogy hogyan is képes pontosan behatárolni minket a játék, hogy hol vagyunk: Két képkocka közötti eltérést figyeli - épp ezért jó, ha nem mozgatjuk a kamerát (csak magunkat) játék közben:

A játékok pedig a videoban szereplő sorrendben a következők (akár több játékos is játszhatja egyszerre):

1: Target

A Target nevezetű játékban a megjelenő zöld célpontokba kell belenyúlni mielőtt eltűnnek, a piros pontokat pedig el kell kerülni. A játék egyre gyorsul, és ha messze állunk a kamerától (szóval kisebbek vagyunk a játéktérben), vagy éppenséggel a kamerát magasra nézően állítjuk be akkor így nehezíthetjük a játékot.

2: Ninja

A képernyő széléről felénk közeledő nindzsákat kell leütnünk, mielőtt megsuhintanak a kardjukkal.

3: Motion Bubbles

A képernyő tetejéről leeső buborékokat kell kipukkasztanunk - elkerülve a tüskés bombákat amihez, ha hozzáérünk sok pontot levon. 

4: Candy Catch

A Candy Catch nevezetű webakmerás játék nem csak holmi elkapós játék, mint a fenti három, hanem itt a webkamera képe véletlenszerűen tükrözésre kerül vízszintesen vagy függőlegesen, ezáltal nehezítve a játékot. Így nem csak olyan, mintha egyszerűen egy tükörbe néznénk, hanem itt már néha ellentétesen kell mozognunk. Halloweeni játék - a töklámpásokat kerüljük el, a cukorkákat gyűjtsük be! Trick or treat?

5: Bubbles

Lassú buborékpukkasztós játék. A sárga színűeket el kell kerülni. Gyűjtsünk össze minnél több pontot!

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a legnagyobb kockafej összejövetel, a Simonyi Konferencia. Gyere el Te is, Numlock Holmes ott lesz! Regiszrálni itt tudsz, amivel akár Xbox+Kinect kombót is nyerhetsz!

http://konferencia.simonyi.bme.hu/hu 

"How-To az index.hu feltöréséhez

Gondolkoztál már azon milyen lehet hackernek lenni, biztonsági réseket keresni, szigorúan őrzött informatikai rendszerekbe behatolni? Egyáltalán hogyan fognál neki egy oldal meghackeléséhez? Az index.hu-t feltörni nem egyszerű feladat, ezért is bízták profikra. Nézzük meg, ők hogyan csinálták!

 

Iphone VS. Android

2011. Szinte csak érintőképernyős telefont lehet már kapni a szolgáltatóknál. Mindenki okostelefonnal sétálgat az utcán és mindig mindenre van egy szuper alkalmazás. Éppen ezért nekünk akiket kicsit is érdekel a programozás megfordult már a fejében, az hogy mobilra fejlesszen. Itt azonban egy komoly kérdésbe ütközünk. Melyikre?
 
 

Intelligens robotok extrém környezetben

Legyen szó elérhetetlen helyekről, embertelen körülményekről, a legújabb fejlesztésű robotok bárhol helytállnak. Az ilyen szerkezeteket gyakran használják veszélyes, bizonytalan kimenetelű műveletek végrahajtására. Emberéleteket menthetnek, túlélők után kutatva összedőlt épületek romjai között. Sokszor az idő is kritikus tényező, a robotnak magának kell meghoznia a megfelelő döntést, emberi segítség nélkül. Góczán Bence Szakkollégista, saját fejlesztésű robotján keresztül mutatja be neked ezen összetett szerkezetek legmodernebb újdonságait, a robotok önálló munkavégzési képességének technikai hátterét. A Simonyi Konferencián szereplő téma rejtelmeiről az előadót kérdezzük.

 

Már csak pár álmatlan éjszakát kell kibírnotok és indul a Simonyi Konferencia! Addig is egy kis étvágygerjesztő!  

 

Minden az Avatarral kezdődött...

 

Helyezkedj el, győződj meg róla, hogy a popcorn és a kóla elérhető közelségben van, told fel a szemüveget és engedd, hogy padlóba döngöljön a 3D. Az első pár lépés minden szokásos mozizáskor megvan, de az utolsó kettő egy új típusú élményhez vezet. James Cameron elindított egy lavinát, amely térben is betemet. A Na'vi-k hatalmas sikere után beindult a 3D filmgyártás és futószalagon érkeznek a látványosabbnál látványosabb mozik. A színfalak mögötti technológia azonban legalább annyira lenyűgöző, mint maga a 3D látvány. Merőben új megközelítést igényel a filmszakma felől..."

Érdekes előadások várnak rád, gyere el Te is!

Az írói képzeletet mindig is foglalkoztatta, vajon lehetnek-e emberi érzései egy mesterséges lénynek. Erre a kérdésre teljesen eltérő válaszok születtek. Óz meséjében a bádogember szívet kapott. A gonosz oldalon álló Terminátort át tudták programoztak a jó oldalra, de ettől még nem lettek érzései. Mit mond erről a tudomány? Ez egy olyan kérdés, amelyre nem lehet egyszerű választ adni, mert először azt kell tisztázni, hogy mit jelent az, hogy emberi érzés. Ha a kérdést úgy fogalmazzuk meg, hogy tud-e egy robot úgy működni (viselkedni), hogy a környezetének úgy tűnjön, mintha a robotnak érzései lennének, akkor a válasz lehet igen.

A közelmúltban három tudományterülethez tartozó három kutató Miklósi Ádám etológus (az ELTE Etológia Tanszékének vezetője), Korondi Péter mérnök (BME Mechatronika Optika és Gépészeti Informatika (MOGI) Tanszékének professzora és az MTA SZTAKI tudományos tanácsadója) valamint Kovács Szilveszter informatikus (Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszéknek docense) arra szövetkezett, hogy ezt bebizonyítsa. A kutya ember irányába mutatott viselkedése szolgált mintául.

A kutya és gazdája közötti kötődést magyar etológusok írták le először tudományosan. Az etológusok szerint, az állatok viselkedése nem teljesen véletlenszerűen alakult ki az evolúció során, mindig megtalálhatók valamilyen konkrét túlélési célok. Feltételezhetően a kutyák is túlélési céllal, a relatív táplálék bőség miatt alkalmazkodtak az emberhez. Így alakulhatott ki az állatvilágban egyedülálló, fajok közti viselkedés, a kutya-ember kötődés. A kötődés fogalmát eredetileg a pszichológusok az anya gyermek kapcsolatára dolgozták ki.

Megfigyelhető, hogy a gyermek keresi az anyja közelségét, az anyjához fordul vigaszért a vele való kontaktus megnyugtatja, az anyjától elválasztva azonban tiltakozik, sír, növekszik a stressz szintje. Az újra találkozáskor üdvözli az anyját, hozzábújik, majd rövid időn belül megnyugszik Ezek a viselkedés elemek a kutyáknál is megfigyelhetők, és tán könnyebben algoritmizálhatók, önthetők szabályokba, mint az emberi viselkedés. Ezért esett a választás egy kutyaszerű robotlény, MOGI Robi, létrehozására.

Fontos szempont volt, hogy a robot lény kellően gyors legyen, ezt kerekek segítségével könnyebb volt. A lépegető robotok relatívan azért lassúak, mert minden lépésnél egy bonyolult szabályozástechnikai problémát kell megoldani, a kerekeknél ez sokkal egyszerűbb. Ugyanakkor MOGI Robi tudja a fejét mozgatni és a farkát csóválni, továbbá néhány alapvető tevékenységekre alkalmas pl. gazdához megy, játszik, elkerüli az idegent stb. Működését egy ún. fuzzy automata határozza meg. A fuzzy automata matematikai formába öntve tartalmazza azokat a szabályokat, amelyet az etológusok fogalmaztak meg. Pl. Ha az idegen közel van és a gazda távol. akkor a kutya stressz állapota növekszik. A matematikai képletben a gazda és az idegen távolságát pontosan meg kell adni, és ezt a rendszer kamerák képeiből tudja kinyerni.

A MOGI Robi egy olyan kutatás eredménye, ahol az etológusok megfigyelték a kutyák kötődését a gazdájukhoz, az informatikusok ezt a viselkedést algoritmizálták és leprogramozták, majd a mérnökök megépítettek egy robot lényt, amely nem kutya, de néhány viselkedéseleme a kutyáéhoz hasonlít, vagyis etológiai indíttatású minták alapján alkalmas a kötődéshez kapcsolódó érzelmi állapotok kifejezésére. A robotikában eddig egyedülállóan új eredményként, egy az emberhez kötődő mesterséges egyed jött létre. A robot lény egy olyan intelligens térben mozog, ahol kamerák képeiből nyerhető ki, hogy hol a gazda, az idegen a labda és az elkerülendő akadályok. A MOGI Robinak nincsenek érzései, de az intelligens tér irányításával úgy tud mozogni az adott szobában és farok csóválás közepette úgy tud visszahozni egy labdát, hogy bennünk az az érzés támad: kötődik hozzánk. Örül, ha a közelünkben van, fél az idegentől, de vidám, ha játszhat velünk...

A most ecsetelt, fantáziát megmozgató témáról hallhatsz előadást, ha eljössz! Én sajnos nem tudok ott lenni, mint ez eddig ajánlott programokon.

Előadó: Dr. Korondi Péter (BME, SZTAKI)

Időpont: 2011. Március 4-én (pénteken) 17 órától

Helyszín: ELTE Informatikai Kar, 1117 Budapest, Pázmány Péter Sétány 1/C, földszint 0.823 Kitaibel előadó terem (nyugati oldali bejáratnál)

A túl sok Facebook ismerősnek - és ezáltal a túl sok üzenetváltásnak az a hátránya, hogy néha azt hiszi rólad az FB, hogy kamu profil vagy - csak egy robot, aki üzenget. Ekkor, hogy lecsekkolja emberi mivoltodat néha megkér téged, hogy azonosítsad néhány ismerősöd a képeik alapján. Könyörgöm, ekkor ne a mindenféle Appok által generált szirszar naptárképek közül válasszon fotót, amin nagyjából 15*15 pixeles a kép... Plusz valami arcfelismerőt is be lehetne építeni, mert ha éppenséggel a kedves ismerős nem töltött fel profilképet akkor mi van? Megszívtam?

Na ki tudja megmondani kit ábrázol ez az apró fehér négyzet ott a képen?

Persze elbuktam az ellenőrzést - meg lett állapítva, hogy robot vagyok. Letiltottak minden FB funkciót 1 hétre. Utána újra megpróbálhatom bebizonyítani emberi mivoltomat. :( Az SMS hitelesítés persze Magyarországon nem elérhető... Nem lett volna elég az ellenőrzéshez egy egyszerű captcha?

Klikk a nagyobb mérethez!

 

lamsza.com, avagy más néven a székely Gúgel kellemes perceket szerez az odatévedő egyéneknek. Mintha egy idős székely bácsi feliratozta volna a gombokat: Mindenütt poénos fonetikusan írt szöveg. Ez való a pödörtbajszú, bőgatyás nemzetieknek!

Megnézhetjük a "fénképeket", meg, hogy "kik verekettek" és sok minden mást. Követhet'jök őket Verében és Jutúbón keresztül. Akinek a kifejezések nem mondanak semmit az hallgassa meg a székely nyelvleckét!

Ha tetszik az oldal, akár a Gúgel Túlbárt is feltelepíthetjük. A Máriás mindenit neki!

Ízes szavakból és székely humorból nincs hiány a weblapon, de a linkek funkciói is rendben vannak, az eredeti Google oldalakra visznek. Kár, hogy nem .sic székelyföldi domain-on fut a dolog. Nekem már ez a kezdőlapom!

Az Internet elfogyott

Ön elérte az Internet utolsó oldalát. Nincs több link, lenyúlható szakirodalom, jópofa kép, ingyen zene, pikáns videó.


Tegye a következőt:

  • Vegyen elő valami érdekes könyvet, amit már régóta el akart olvasni, de sohasem jutott rá ideje. Legrosszabb esetben valami újságot, vagy szakirodalmat.
  • Vegye elő családját - házastársát, gyermekeit - mutatkozzon be, és ismerkedjen meg velük. Legrosszabb esetben beszélgessen bárkivel.
  • Menjen el egy moziba, nézzen meg valami rajzfilmet, vagy kalandfilmet. Legrosszabb esetben kapcsolja be a TV-t és tekintse meg a híreket, vagy egy valóság show-t.
  • Fordítsa a monitort a nyomtató felé, így a Windows nem küld többé olyan hibaüzenetet, hogy nem látja a nyomtató eszközt.
  • Kapcsolja ki a gépet.
  • Amennyiben az Ön országának a működő jogrendszere ezt engedélyezi, húzza ki a kábelt a gépből, monitorból, modemből, ezután zárjon be minden ablakot, majd ezek közül az egyiken keresztül dobja ki ezt az egész vackot.

444-es HTTP-hiba - Az Internet elfogyott
Internet Explorer

Minek apropóján van ez itt?? Ami eddig csak távoli problémának tűnt, az egyre inkább valósággá válik: Becslések szerint 2011 februárjáig elfogyhatnak a jelenleg szabványos IPv4 címek, amelyek az internetes kommunikáció alapját jelentik. Az oldalsávban találsz is egy számlálót, amivel nyomon követheted a címek darabszámának alakulását.

A twitteren is fellelhető egy ipv4countdown nevű fiók, ami naponta ontja az informáló twitteket a témában.

Az Y2K probléma után, talán ez jelenti a legnagyobb technológiai kihívást. Persze nincs probléma, hisz itt az IPv6, ami a jelenlegi 4'294'967'296 darab (2^32) helyett pontosan 340'282'366'920'938'463'463'374'607'431'768'211'456 darab címet képes kódolni (2^128). Eme hosszú szám pedig kiejtve így hangzik:

340 undecillió, 282 decillió, 366 nonillió, 920 octilló, 938 septilló, 463 sextilló, 463 quintillió, 374 quadrillió, 607 trillió, 431 milliárd, 768 millió, kétszáztizenegyezer-négyszázötvenhat.

 Egyesek szerint az átállás nem lesz zökkenőmentes, de ezt majd meglátjuk.

Internetes körökben terjed az a "jövőkép" miszerint az ICANN, ami az IPcímek és legfelső szintű tartománynevek elosztásáért felelős szervezet nem fog boldogulni a dologgal, és ún. NAT-ok mögé kell helyezni a felhasználókat. Ez a hálózati szolgáltatás fogja az IPv4-et IPv6-ra fordítani, tehát a teljes átállás nem történik meg, az "internet alapjai" továbbra is a 4-es verziójú protokollon nyugodnának.

Összességében jó irányba haladunk, a legnagyobb szervereket üzemeltető vállalatok már IPv6-os tesztüzemet ejtettek meg. Ilyen volt például a Google, aki szép csendben bekapcsolta az IPv6 támogatást a Youtube-on néhány napra.

2010-ben a magyarországi IPv6 forgalom a BIX szerint így alakult (mindha kis domb-kezdeményt vélnék felfedezni szeptemberben):

 

Ti hogy vélekedtek az IPv4 fogyásról?

Hogy mi lesz 7 nap múlva? Meglátjuk... Ha mégis bekövetkezne a vég, akkor javaslom a fent írtak végrehajtását.

Akinek Windows rendszere van, legalább egyszer már biztos találkozott kékhalállal. Aki még nem, az nagyon szerencsés ember...  A kékhalál, eredeti angol nevén Blue Screen of Death (BSOD) a Windows 3.1 óta jelen van a Windows operációs rendszerekben és az a feladata, hogy információval szolgáljona az esetlegesen bekövetkező rendszerösszemomláról. Bill Gates, a Windows atyja kínos perceket élt át 1998-ban, amikor egy élő performasz közben omlott össze a rendszer:

 

Én szerencsére már egy éve nem láttam kékhalált - ez talán annak is köszönhető, hogy már egy éve Linuxot használok :) - kernel panicot, viszont annál többet. De mi a helyzet akkor, ha annyira fanatikusok vagyunk, hogy nem elégszünk meg holmi kék színű rendszerösszeomlással? Művészi hajlamaink, és Windowsos perveziónk kiélésére pont nekünk találták ki ezt az alkalmazást:

 A NotMyFault névre hallgató segédprogrammal testreszabhatjuk a kékhalál képernyőjét. Az eredetileg tesztelési célokra kifejlesztett program utólag olyan funkciót is kapott, amivel beállíthatjuk a BSOD képernyő színét.

A letöltött zip fájlban a következő programot kell futtatni: exe/Release/NotMyFault.exe

Hogy ne kelljen egy újabb rendszerösszeomlásra várnunk, egy gombnyomással előidőidézhetjuk azt. 8 fajta hiba közül választhatunk. A hiba létrehozásához csak nyomjunk a "Do bug"  gombra, miután beállítottuk a színeket. Ezentúl így fog kinézni a kékhalál képernyője. A készítők szerint teljesen biztonságos a program, nem okoz semmilyen kért a rendszerünkben.

Nálam így festett az átszínezett kékhalál, amit már rózsaszín-halálnak hívhatunk:

 

Végezetül egy képernyőkímélő, ami pont úgy néz ki, mintha  "bekékhalt" volna rendszer csak épp nem játszik a tűzzel. Haverok gépére beállítva jó kis tréfa lehet :) LETÖLTÉS

 

 

További kockafej képek: napigeek.blog.hu

 

 

 

 

 

 

Manapság, a nagy telejsítményű számítógépek korában nem igazán van szükségünk olyan programokra, amik a rendszerünk betöltését gyorsítják, hisz az a 2 perc amit várni kell, az nem sok. 2 perc - ez hetente, már majdnem negyed óra, ami éves szinten, 12 óra környékén van. Ha nem a legújabb csúcshardver figyel a gépünkben, vagy a rendszerünk nem tiszta telepítés ez lehet hosszabb is. Van megoldás a problémára...

Soluto nevezetű ingyenes programmal (ami olaszul éppen megoldást jelent), a másodpercekkel gazdálkodhatunk. Minden elinduló folyamatot, (amiről a program részletes információval szolgál, hogy mennyi idő alatt is indul el) letilthatunk vagy késleltethetünk. A letiltás nem is olyan nagy szó, hisz azt eddig is megtehettük a Start>Futtatás>msconfig beállításszerkesztő alkalmazás elindításával - viszont a késleltetés csodákra képes:

A rendszerindításkor elinduló alkalmazások (Vírusirtó, Üzenetküldő, Torrentkliens, kinek mi) mind egyszerre járulnak a proceszorhoz és kérnek egy szelet processzoridőt. Az egyszerre induló programok pillanatok alatt betöltik a memóriát, amitől lassul a gép - viszont, ha egyenként teszik ezt (vagy épp nem a rendszerindítás utáni percekben, hanem mondjuk negyed órával később üresjáratban), akkor hihetetlen sebességnövekedést érhetünk el.

Rendszergazdák számára is ajánlott progi: Biztos sokan láttak már olyat, hogy amikor elindult a Windows, azaz megjelent az asztal, a hülye user kedves felhasználó már kattint is az indítandó programra, nem várja meg az egyéb autostart alkalmazások betölését. Ekkor persze nem történik semmi, csak köröz a homokóra a kurzor mellett. Mit kéne ilyenkor tenni? Türelmesen várni. De a felhasználó ráklikkel az ikonra még egyszer, mert biztos "nem tudatosult benne", hogy indulni kéne. Kétszer. Százszor. A végén lefagy a rendszer, amire aztán újraindítás vár. Ha rendszergazda kezében van a Soluto, akkor a programok késleltetésével felgyorsíthatja a rendszert elérve, hogy az indított programokra kevesebbet kelljen várni. Persze otthoni felhasználóknak is ajánlott.

A rendszert telepítés után indítsuk újra. Újraindulás után a program látványos, könyvlapozás szerű animációval közli, hogy mennyi ideig tartott az indítás. Utána beköltözik a tálcára az óra melletti értesítési területre. Innét tudjuk egy duplaklikkel elindítani.

 

A program főképernyője három részre oszlik:

  • Zöld alkalmazások: Felesleges rendszerindításkor, eltávolíthatjuk őket. Rendszerint ide a telepített programok előtöltői tartoznak, amik azt a feladatot látják el, hogy az adott program bizonyos részeit előre betölti a memóriába, hogy a majdani indításkor gyorsabban tudjon talpraállni a program. Na de mi a helyzet, ha nem, vagy csak ritkán indítjuk el a progit? Erőforráspazarlás.
  • Naracssárga alkalmazások: Ide azok tartoznak, amiket eltávolíthatunk, de lehet, hogy hiányolni fogjuk őket. Például az Antivírus program, mindenféle programfrissítők, és egyéb letiltható rendszerelemek. Kikapcsolhatjuk (vagy késleltethetjük) a Windows Indexelő szolgaltatásának betöltését, a nyomtatási sorrendkezelőt, a programjaink automatikus frissítését stb... Ekkor értékes másodperceket nyerünk (bár a frissítést nem ajánlott letiltani, mert biztonsági kockázatot jelentenek)
  • Szürke programok: Amiket egyáltalán nem lehet kikapcsolni, mert fontos rendszerkomponensek, vagy épp csak a Soluto nem tudja kezelni az adott beállítást. Ha vagyunk annyira merészek (és tudjuk, hogy mi mit jelent a szürke ilstában), akkor a rendszertuninghoz használhatjuk Xp alatt a TweakXP , Vista és Win7 alatt az Ultimate Tweaker programot.

A Soluto-ban egy programelemre kattintva az alábbi menü bukkan fel, ahol a Pause gomb, az elem letiltását jeleni. Ekkor lekerül erről a hosszú listáról a program, és a sarokba vándorol jelezve, hogy ő inaktív.

A Delay gombra nyomva a programot késleltetjük - így csak később indul el, az üresjárati időben.

Előre a gyors rendszertöltésért! Kapcsolódó bejegyzés Linuxos arcoknak: 2 másodperces rendszertöltés, avagy egy pehelysúlyú Linux

Végezzük el a következő műveletet a Windows Számológéppel:

 

Mit várunk, mi lesz az eredmény? Gyök(4) az 2, ebből kettőt kivonva 0-át kapunk. Nézzük ezt meg a számológépben:

Írjuk be, hogy 4, majd kattintsunk a gyökvonás gombra. Ekkor megjelenik, hogy sqrt(4), ami az angol SQuare RooT (gyök) rövidítése. Ezután vonjunk ki belőle kettőt. Eredmény?

 

Furcsa... Még furcsább lesz, ha ugyanezt a Tudományos nézetben végezzük el. Váltsunk át erre: Nézet > Tudományos nézet.

Bug vagy Feature? Ki tudja... Hogy miből adódhat a hiba? A számábrázolási korlátokból. Ha megnézzük, akkor ezek a számok irtó kicsik. A processzornak nincs akkora kapacitása, hogy a teljes számot (az összes tizedessel) kiszámolja, főleg, ha végtelen nem szakaszos tizedes tört.

Na oké, rendben, ezt még elnézzük neki. Na de a következő számítás a legfurcsább:

Egyszerű nézetben: 3 + 4 * 5 = 35

Tudományos nézetben: 3 + 4 * 5 = 23

Azt hittem azért az altalános iskolás matekot még beleprogramozták a számológépbe. Lehet, hogy nem? Ki jön rá mi a probléma? Próbáljátok ki Ti is!

Lassan már minden nagyobb webes szolgáltatás funkciói közé tartoznak a billentyűparancsok. Először Gmail levelzőrendszerben láttam ilyet, ahol egy betű megnyomásával indíthattunk el bizonyos funkciókat, majd YouTubeon is megjelent ez a funkció: a számgombokkal ugorhattunk egy video adott részére, végül úgy látszik a Facebook is bevezeti ezt a szolgáltatást.

Kissé ügyetlenül oldották meg a dolgot, mert nem csak egy gombot kell lenyomnuk, hanem kettőt. Az Alt + Valami billentykombinációkkal hozhatunk elő bizonyos funkciókat, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt nem minden böngészőben működik révén, hogy ez a billentyűkombináció ott már jelent valamit. Gondolhattak volna arra, hogy az Alt-os kombinációkal majdnem minden programban a fő menüsorban navigálhatunk.

Amelyik böngészőben jó működik: Chrome, Internet Explorer(verziófüggő). Ha az IE legújabb verzióját használjuk, akkor a billentyűparancs lenyomása után még egy entert is nyomni kell. Egér nélkül szörfölők (??? :) biztos hasznát veszik a következő összeállításnak:

 Alt + M: Új üzenet létrehozása

Bármelyik lapon állunk, nem kell elnavigálnunk a célszemély profiljához, hogy ott rányomjunk az üzenet küldése gombra, csak nyomjuk meg az Alt+M gombot, és felugrik egy üzenetküldő eblak, ahova már gépelhetjük is a mondandónkat.

 

Alt + 1: Home

Elvesztünk a megnyitott alkalmazások rendegetében? Az Alt + 1 gombokkal visszatérünk a Főoldalra. (vagy ha a Facebook logóra nyomunk)

Alt + 2: Profiloldal

Egy nyomással a saját profilunknál teremhetünk.

Alt + 3, 4 vagy 5: Felső menüsor

Az Alt + 345-tel a felső menüsorban található értesítési ikonokat (Függő kapcsolatok, Üzenetek, Értesítések) nyithatjuk le.

 

buGhunter olvasó talált egy részletes oldalt, ahol böngészőnként le van írva, hogy mely funkcióbillentyűket kell lenyomva tartani, hogy az adott böngészőben tényleg jól működjön a dolog. 

Remélem mindenkinek kellemesen telik a karácsonyi szünet - békességben, boldogságban a családdal, sok sütievel és reszkessetek betörők nézéssel. ;) Ilyenkor kikapcsolódás képpen, vagy esetleg a karácsonyfa alá csempészett új számítógép kipróbálásához jól jöhet ez a kis játékösszeállítás ami mindenkinek garantáltan kellemes perceket szerezhet akár a logikai, akár a kaland vagy az akciójátékokat kedveli. Mindegyik játék teljes verziós, ingyenes kiadás.

Versenyzős: Moto Racing (23 mb)

A versenyzős játékok kedvelőinek szól a Moto Racing névre hallgató játék. 18 különböző pályán keresztül próbálhatjuk ki motorvezetői képességeinket.  A mindössze 23 megabyteos játék kitűnő grafikával rendelkezik és a játékmenetet sem lehet megszólni. A terep nehézsége és a versenytársaink lökdösése kihívást jelent. A nyilakkal irányíthatjuk a motort, a Q és a W gombokkal pedig egy könnyed rúgó mozdulatot ejthetünk meg az épp mellettünk pöfögő járgány fele. Gépigénye szinte nincs a játéknak - de ha 10 évnél idősebb gépünk van, akkor javaslom kapcsoljuk ki a játék indításakor felugró kis ablakban a motin blur effektet.

 Klikk a nagyobb méretért!

Ügyességi: A-Ball (10 mb)

A faltörő játékok történelme egészen 1972-ig vezethető vissza, egészen a híres pong játékhoz. A fekete-fehér televízión játszható pingpongozós játék második változatában már a pályán megjelenő akadályok is színesítették a játékot. 35 évvel később már 3D effektek és a magasból hulló extrák teszik kihagyhatatlanná a játék kipróbálását.

 

Lövöldözős: Hidden and Dangerous (264 mb)

1941-ben játszódó akciójátékban egy elit alakulatot fogunk irányítani az ellenséges vonalak mögött. A 10 hadjáratot és 23 küldetést tartalmazó háromdimenziós játék alkalmas többjátékos üzemmódra is. Még egy 300 Mhz-s gépen is elfut - nyugodtan indítsuk maximális grafikai beállításokkal. Én anno fél év alatt vittem végig - nagyon érdekes volt. Küldetések előtt összeválogathatjuk milyen fegyvereket és kiegészítőket viszünk. Ügyesen válasszuk meg az alkalmazott stratégiát, legyen szó lopakodásról, vagy közelharcról - legyünk csapatjátékosok.

 

Gyerekeknek: Funny Miners (46 mb)

Bányász törpök életébe kukkanthatunk bele és megtanulhatjuk hogyan kell kitermelni a drágakövket. Egy egész törp falvát irányíthatunk. Manapság egyre népszerűbbek az egyszerű, időmenedzselős játékok. Ez pont egy ilyen. Kellemes zenével megáldott, erőszakmentes, aranyos játék.

  

Stratégia: S.W.I.N.E (900 mb)

Nyulak és disznók harca. A két állat-hadsereget összesen több mint húsz küldetésen keresztül irányíthatjuk. Ne egy megszokott két órás bázisépítős, majd 10 perc megtámadós valósidejű stratégiára, gondoljunk, itt nincs lehetőség totojázni, építkezni. A pörgős játékmeneten van a hangsúly, már kezdetben is neki kell ugranunk apró csapatunkkal a nehéz kihívásoknak. A sikeres küldetések után szerzett stratégiai-pontok erejéig sok mindennel bővíthetjük a csapatunk haderejét.

 

Logikai: Rome Puzzle (11 mb)

Hangulatos logikai játék. Húzzuk össze az azonos tárgyakat, hogy minimum három legyen. A játék lényege, hogy elég aranyat, fát, ételt stb. gyűjtsünk ahhoz, hogy meg tudjuk építeni saját Rómánkat. Ha rávisszük az egeret az épületek melletti szövegre, akkor kiírja, hogy mi kell ahhoz, hogy megvásárolhassuk. Egyszerű szabályok, azonnal bele lehet tanulni. Változatos pályák, szép kidolgozás és kellemes háttérzene cirógatja az érzékszerveinket.

 

Klasszikus: Pacmaniac (2 mb)

A klasszikus Pacman ingyenes 3D remake-je, kiváló ügyességet igényel. Kétség kívül az egyik legjobb remake-je a hőn szeretett klasszikusnak. A Pac Mania sajátossága a 3D grafika, az ellenfelek átugrásának lehetősége, és a 3 különböző nehézségi fok.

Sokan mondják, hogy a művészet és a tudományok távol állnak egymástól. Ha nem is tudományosak ezek a kisfilmek, de mondanivalójuk a jövőt idézi. Akkora csattanó van mindkettő végén, hogy majd megsüketülsz. A első rövidfilm frappáns, a második nézése közben pedig alig mertem pislogni, annyira izgultam. :) Az utóbbi egy magyar alkotás, a 2009-es AXN filmfesztivál győztese, a szuperalacsony költségvetésű Superdigital névre hallgató kisfilm. Ha ezeket kihagyod, akkor szürke lesz a hátralévő életed:

A PC megjelenésekor szép nagy doboz volt, és majdnem mindenki, aki használta, tudta mi van benne, hogy működik, sőt turkált is benne kicsit, bütykölgette. Azóta eltelt majdnem harminc év, a mérete, teljesítménye, tudása, kapacitása óriásit változott. Napjainkban azonban kevesen tudják, hogy mi is lapul eme furcsa szerkezetben, viszont már több millióan használják.

Ezt a dobozt csak letesszük az asztalra, bekapcsoljuk, aztán csak két kattintás az egérrel, és olvassuk a híreket, nézzük a filmet vagy csetelünk a barátunkkal. Bele sem gondolunk, mi van a házban, csak használjuk. A PC valóban fekete doboz lett! Tonnaszámra dolgozza fel az adatokat, másodpercek alatt akkora információáramlás történik, hogy még belegondolni is félelmetes. De vajon mi van ebben a fekete dobozban? Milyen fizikai elvek alapján, milyen anyagokból, milyen kutatási eredmények felhasználásával készült, hogyan épül fel ez a lassan mellényzsebbe is beköltöző eszköz? Dankházi Zoltán előadásán, melynek címe "Laptop, a fekete doboz" bepillanthatunk a processzorba, megnézzük, hogyan működik a RAM és a pendrive. Megtudjuk mitől nőtt olyan nagyra a merevlemezek kapacitása, és hogyan működnek az optikai meghajtók.

Gyere el Te is, Numlock Holmes ott lesz!

Időpont: 2010. December 2. 17:00
HelyszínELTE TTK lágymányosi északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)
Terem: Eötvös terem (földszint 0.83 terem)
Honlapwww.atomcsill.elte.hu

Kivágtam egy poénos részletet "A mag" című filmből. Külön felhívnám a figyelmet a merevlemezek mágnessel történő mélyformázására.

 Egyik Csodák Palotája látogatásom alkalmával volt szerencsém kipróbálni milyen eredményekkel jár egy CD lemez meg-mikrósütőzése:

Kémkedni és ügyeskedni ma már szinte mindenki számára elérhető technikai közelségben van. Míg néhány évvel ezelőtt ámulva néztük a James Bond filmeket és csodáltuk az ott felvonultatott temérdek fifikás eszközt - ma már bárki könnyedén és olcsón beszerezheti a filmben látott kémkedésre alkalmas cuccokat. A technika fejlődésével és a dolgok miniatürizálódásával lassan az eredetileg nem is megfigyelésre termett eszközök nagyon is jól használhatóak titkos felvételek készítésére.

Egy mobiltelefon is kiváló a kémkedési feladatra, hiszen a kezdetekben még több kilós, "téglafonként" emlegetett eszköz mára már tenyér nagyságú mindentudó "foto-video-empéhármas" készülékké fejlődött. Ki venné észre, hogy a mellényzsebünkben lapuló telefon épp rögzíti a beszélgetőpartnerünkkel folytatott tárgyalást? Ki tudna róla, hogy a bőszen nyomogatott telefon épp nem kamera üzemmódban van?

Azt mondhatnánk, hogy ennél nem is kell több, hisz így bárkiből lehet lehet kém. Ha kicsit jobban utánanézünk, hogy mi minden jelent meg az utóbbi időben, ami a másik ember megfigyelésére alkalmas, akkor beláthatjuk, hogy a mobilkamerás fotózgatás csak amatőr játszadozás. Az alábbi válogatásban felsorolt eszközök Vaterán, E-bayen bárki számára elérhetők pár ezer forintért.

Kulcstartó kémkamera

A képen látható valami egy kémkamera. Első látásra úgy néz ki, mint egy kocsi-távvezérlője, amivel az ajtókat nyithatjuk/zárhatjuk - de nem az. Vaterán 5000-ért vesztegetik és mivelhogy én is beszereztem egy ilyet bátran állíthatom, hogy nem kitaláció az egész - elképesztően kicsi és kifinomult szerkezet.

Lemértem a tömegét, összesen 35 gramm az egész, és méretben sem nagyobb, mint egy fél gyufás skatulya. Sőt, kisebb. 720*480 felbontású tűéles videót készít, az oldalsó nyílásán behelyezhető memóriakártyára. Maximum 16 GB-s kártyát kezel és ha számításaim nem csalnak, akkor erre 360 perc tömörítetlen videofelvétel fér. 2 darab vezérlőgomb van rajta, az egyikkel be/kikapcsolhatjuk, a másikkal a videófelvételt vagy pedig a fotó üzemmódot aktiválhatjuk. Ezen a linken találtam egy YouTube videot is, ami részletesen bemutatja a kamerát, és közöl néhány próbafelvételt. Az emberek észre sem vették, hogy itt most kamerázás folyik, érthető, hiszen ki gyanakodna egy egyszerű kulcstartóra, amiről nem is látszik, hogy kamera?

Az év elején botrányt is kavart, hogy egy embert majdnem lecsuktak egy ilyen kémkamera miatt, mivel ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Haditechnikai eszközzel való visszaéléssel gyanúsították, s bár mindez vicces is lehetne, nem az, mert ezért akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az én kis kamerám két hétig kiválóan működött, sok szép felvételt készítettem úgy, hogy a modellrepülőmre szereltem, de egy félresikerült landolásnál a betonnal találkozott és bedöglött. (Az a fránya gravitáció...)

Persze nem csak autó-távvezérlő kiszerelésben kapható a kémkamera, hanem öngyújtóba, cigis dobozba, rágós tasakba, tollba, napszemüvegbe, nyakkendőbe és karórába, rejtett kiszerelésben is fellelhető. Beszarás! Megáll az ész! Ilyen még a kedvenc 007-es ügynökünknek sem volt és mindezt bármikor megrendelhetem az internetről minimális összegért.

 

Keylogger

Nem csak kémkamerák vannak a piacon, hanem keylogger hardverek is, amik kicsit jobb brutál-faktorral rendelkeznek. PS/2-es csatlakozású billentyűzet elé kell bedugni ezt a kis eszközt, és az eszközbe a billentyűzetet. Az összes billentyűleütést megjegyzi, ellopva mások jelszavát és privát adatait. Mivel minden adat rajta keresztül jut el a PC-be, ezért könnyűszerrel el tudja menteni a dolgokat.

Az elmentett adatokat a megfigyelő egy bizonyos betűkombináció beütésével tudja előhívni, mivel a hardver nem rendelkezik más, csak PS/2 csatlakozással. Ekkor, mintha csak mi írtuk volna be, a kém eszköz elkezdi kiköpni a memóriájában tárolt adatokat, amit egy szövegszerkesztőben állva könnyűszerrel láthatóvá tehetünk.

 

Ennél a hardveres keyloggernél egy kicsivel fejlettebb eszköz szoftveres megoldásokat is segítségül hív: A kém pendriveot a számítógéphez csatlakoztatva az egy ügyes kis spyware-t telepít, ami szintén a bevitt karaktereket figyeli. Az extrák közé tartozik, hogy a kémprogram bizonyos időközönként egy képernyőképet is készít, amit elment, így közvetlenül a megfigyelt személy monitorját is megtekinthetjük. 

Lehallgatókészülék

A körülbelül körömnyi nagyságú "poloskának" saját telefonszáma van. Ha ezt felhívjuk, akkor a készülék automatikusan felveszi a telefont, ezáltal távolról hallhatóvá téve az adott helyiségben elhangzott mondatokat. 

GPS nyomkövetők

Léteznek több százezer forint értékű eszközök is, amelyek sms-ben a telefonunkra küldik a koordinátákat, amit aztán akár Google Maps-al is megnézhetünk, hogy hol is található.

---------

Olvasmány: Személyiségi jogok, kép- és videofelvételek.

Egyik előző bejegyzéseben már volt szó néhány elmebeteg webes cuccról, most következzen néhány értelmetlen weboldal, ami semmire sem jó, csak a poén kedvéért csinálták a készítők. Vigyázat, agydaráló!

www.semmi.hu

Tényleg semmi! Már fel is iratkoztam az RSS hírcsatornájukra! :)

 www.vanenet.hu

Hmmm. Van net?

 www.milyennapvanma.hu

Megtudhatjuk, hogy milyen nap van. Másnaposoknak és emlékezet-kiesésben szenvedőknek ajánlott!

www.muszaly.hu

Aki nem tudná, hogy a muszály-t sima J-vel írjuk, az nézzen fel a honlapra! Ha egy ismerősünk elrontaná, nyugodtan küldjük el neki a webcímet.

www.retek.hu

Egy retkes weboldalra vágysz?
Most megkaphatod.

www.computerpowertest.com

Megtudhatjuk, hogy be van-e kapcsolva a számítógépünk. Hiánypótló weblap.

www.isitchristmas.com

Karácsony van mááár, Anyu?

www.hasthelargehadroncolliderdestroyedearthyet.com

A nagy hadronütköztető elpusztította már a világot, ahogy azt jósolták a félénk emberek? Nem vagyunk biztos a válaszban? Keressük fel ezt a lapot is!

A bloghu szerkesztő felülete néha Opera böngésző alatt rakoncátlankodni szokott. Például nem menti el amit írtam, vagy épp mentéskor kidob mentés másként ablakot, amivel egy edit.php nevezetű üres fájlt menthetnék el, ami annyira nem izgat. Ilyenkor, hogy az irományom ne vesszen el, kijelölöm az egészet, Ctrl+C -vel vágólapra másolom a szöveget, majd frissítem a lapot és az újonnan megjelent szerkesztőfelületen a Crt+V billentyűkombinációval beillesztem a felfrissült szerkesztőfelületbe a szöveget.

A vágólapban sajnos csak 1 elem tárolható. Ennek az elemnek a mérete sem haladhatja meg a 2 GB-t. Legtöbször szövegeket vagy másolni kívánt fájlokat tárolunk benne. A vágólap régi tartalma egy új elem behelyezésekor elveszik. Ez történt velem is. Már vagy 2 órája dolgoztam egy bejegyzésen és amikor próbáltam elmenteni, akkor a fent leírt hiba jelentkezett. Nosza vágólapra másoltam a szöveget, azonban a frissített oldalon véletlenül újra a Crtl+C gombokat nyomtam meg, és pechemre egy kis szöveg ki volt jelölve a weblapon. Oda a több száz soros iromány. Elképesztőn ideges lettem.

Ezután találtam rá a ClipX nevezetű ingyenes programra, ami egy profi vágólapkezelő. Megjegyzi a kimásolt tartalmakat, és eltárolja azokat - így bármit visszakereshetünk. Szöveget, képet és egyéb tartalmakat is képes megjegyezni.

Ha nem a legutóbbi vágólaptartalmat akarjuk beilleszteni, hanem egy régebbit, akkor csak nyomjuk meg a programban beállított billentyűkombinációt és máris felugrik egy kis lista, ahonnét kiválaszthatjuk a nekünk megfelelő elemet. Ha túl sok elem van már az előzmények között bátran használjuk a keresési funkciót, amit a billentyűkombináció megnyomásakor a "Search" gombra kattintva érhetünk el.

Írásmániában szenvedőknek, feledékenyeknek és minden számítógéphasználónak hasznos. (Nem is értem... Egy valamirevaló operációs rendszerbe, 2010-ben illene ilyen szolgáltatásokat beépíteni. Vágólap már az 1987-ben kiadott Windows 2.0-ban is volt, de 23 év alatt nem tudott annyira felfejlődni, hogy egynél több elemet lehessen eltárolni benne.)

Hazánk is számos olyan infrastruktúrával rendelkezik, amelyek a mindennapi életben - a gazdaságtól kezdve a politikán át a mindennapi emberek életéig - nélkülözhetetlenek. Kritikus információs infrastruktúráink mindenhol megtalálhatóak. Csak néhány példa: villamosenergia-rendszer irányítása, banki és pénzügyi számítógépes hálózatok, vezetékes és mobil kommunikáció, egészségügyi informatikai rendszerek.

Az nem újdonság ma már senki számára, hogy ezek a rendszerek (is) sérülékenyek, támadhatóak. Ugyanakkor nem látunk olyan határozott lépéseket, amelyek ezek komplex védelmére irányulnának. Gyakran mondogatjuk: nekünk Mohács kell, hogy felfogjuk, valóban veszélyben vagyunk! Ha ez a Mohács az információs infrastruktúrák területén jelentkezik, akkor bekövetkezhet egy "Digitális Mohács", azaz egy olyan informatikai-információs katasztrófa, amelyek következményei mindannyiunkat el fognak érni. 2010. november 2-án megrendezésre kerülő előadás azokat a rendszereket kívánja bemutatni, amelyek a leginkább támadhatóak hazánkban, és a leginkább sérülékenyek egy összehangolt információs támadás esetén. Az előadás célja az, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy hazánk is komoly veszélyben van, amelyet nem lehet túldimenzionálni.

Időpont: 2010. november 2. 18:00

Helyszín: Budapesti Műszaki Egyetem, K épület, 1. emelet, 46-os terem.

Előadó: A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Védelmi Elektronika tudományszakán tevékenykedő Krasznay Csaba.

Gyere el Te is, Numlock Holmes ott lesz!

Update: Lezajlott az előadás - a videofelvétel alább

süti beállítások módosítása