Manapság, a nagy telejsítményű számítógépek korában nem igazán van szükségünk olyan programokra, amik a rendszerünk betöltését gyorsítják, hisz az a 2 perc amit várni kell, az nem sok. 2 perc - ez hetente, már majdnem negyed óra, ami éves szinten, 12 óra környékén van. Ha nem a legújabb csúcshardver figyel a gépünkben, vagy a rendszerünk nem tiszta telepítés ez lehet hosszabb is. Van megoldás a problémára...

Soluto nevezetű ingyenes programmal (ami olaszul éppen megoldást jelent), a másodpercekkel gazdálkodhatunk. Minden elinduló folyamatot, (amiről a program részletes információval szolgál, hogy mennyi idő alatt is indul el) letilthatunk vagy késleltethetünk. A letiltás nem is olyan nagy szó, hisz azt eddig is megtehettük a Start>Futtatás>msconfig beállításszerkesztő alkalmazás elindításával - viszont a késleltetés csodákra képes:

A rendszerindításkor elinduló alkalmazások (Vírusirtó, Üzenetküldő, Torrentkliens, kinek mi) mind egyszerre járulnak a proceszorhoz és kérnek egy szelet processzoridőt. Az egyszerre induló programok pillanatok alatt betöltik a memóriát, amitől lassul a gép - viszont, ha egyenként teszik ezt (vagy épp nem a rendszerindítás utáni percekben, hanem mondjuk negyed órával később üresjáratban), akkor hihetetlen sebességnövekedést érhetünk el.

Rendszergazdák számára is ajánlott progi: Biztos sokan láttak már olyat, hogy amikor elindult a Windows, azaz megjelent az asztal, a hülye user kedves felhasználó már kattint is az indítandó programra, nem várja meg az egyéb autostart alkalmazások betölését. Ekkor persze nem történik semmi, csak köröz a homokóra a kurzor mellett. Mit kéne ilyenkor tenni? Türelmesen várni. De a felhasználó ráklikkel az ikonra még egyszer, mert biztos "nem tudatosult benne", hogy indulni kéne. Kétszer. Százszor. A végén lefagy a rendszer, amire aztán újraindítás vár. Ha rendszergazda kezében van a Soluto, akkor a programok késleltetésével felgyorsíthatja a rendszert elérve, hogy az indított programokra kevesebbet kelljen várni. Persze otthoni felhasználóknak is ajánlott.

A rendszert telepítés után indítsuk újra. Újraindulás után a program látványos, könyvlapozás szerű animációval közli, hogy mennyi ideig tartott az indítás. Utána beköltözik a tálcára az óra melletti értesítési területre. Innét tudjuk egy duplaklikkel elindítani.

 

A program főképernyője három részre oszlik:

  • Zöld alkalmazások: Felesleges rendszerindításkor, eltávolíthatjuk őket. Rendszerint ide a telepített programok előtöltői tartoznak, amik azt a feladatot látják el, hogy az adott program bizonyos részeit előre betölti a memóriába, hogy a majdani indításkor gyorsabban tudjon talpraállni a program. Na de mi a helyzet, ha nem, vagy csak ritkán indítjuk el a progit? Erőforráspazarlás.
  • Naracssárga alkalmazások: Ide azok tartoznak, amiket eltávolíthatunk, de lehet, hogy hiányolni fogjuk őket. Például az Antivírus program, mindenféle programfrissítők, és egyéb letiltható rendszerelemek. Kikapcsolhatjuk (vagy késleltethetjük) a Windows Indexelő szolgaltatásának betöltését, a nyomtatási sorrendkezelőt, a programjaink automatikus frissítését stb... Ekkor értékes másodperceket nyerünk (bár a frissítést nem ajánlott letiltani, mert biztonsági kockázatot jelentenek)
  • Szürke programok: Amiket egyáltalán nem lehet kikapcsolni, mert fontos rendszerkomponensek, vagy épp csak a Soluto nem tudja kezelni az adott beállítást. Ha vagyunk annyira merészek (és tudjuk, hogy mi mit jelent a szürke ilstában), akkor a rendszertuninghoz használhatjuk Xp alatt a TweakXP , Vista és Win7 alatt az Ultimate Tweaker programot.

A Soluto-ban egy programelemre kattintva az alábbi menü bukkan fel, ahol a Pause gomb, az elem letiltását jeleni. Ekkor lekerül erről a hosszú listáról a program, és a sarokba vándorol jelezve, hogy ő inaktív.

A Delay gombra nyomva a programot késleltetjük - így csak később indul el, az üresjárati időben.

Előre a gyors rendszertöltésért! Kapcsolódó bejegyzés Linuxos arcoknak: 2 másodperces rendszertöltés, avagy egy pehelysúlyú Linux

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr242574753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2011.01.11. 13:34:02

Naigen, az ilyen Adobe meg Nero meg anyamtyukja gyorsinditokat en is mindig letiltom.
Aztan orulnek, ha a Windows nem mind egyszerre inditana az automata programokat, hanem egymas utan...(legalabb akkor nem kellene az utemezonek egyfolytaban processt valtogatni, legalabbis nem annyi kozott)

Linuxon azert kellemesebb az rc.d (es init.d) konyvtar: szepen sorban indulnak a daemonok, nem mind egyszerre, egymas nyakara hagva.

numlockholmes 2011.01.11. 22:15:03

@Celtic: A Windowst "bérkóderek" írták, a Linuxot lelkes programozók...

elvismail 2012.01.16. 12:24:49

hol a letöltés gomb?

numlockholmes 2012.01.16. 16:27:29

@elvismail: A Soluto azóta újított, ha megnézed a weboldalát, ami a cikkbenlinkelve van ( www.soluto.com/ ) akkor már csak bejelentkezés után lehet letölteni a progit. Regisztrálj, vagy jelentkezz be a Facebookoddal, és akkor (gondolom én) már le lehet tölteni.

elvismail 2012.01.16. 16:31:08

@numlockholmes: közben a letöltés.hu-n vagy hol megtaláltam a regisztráció nélküli letöltést. Köszi

Celtic 2012.01.27. 14:39:10

Megjegyzem, azota Debianon is van valami parport vagy hasonlo (mindjart megnezem), amivel a daemonok parhuzamosan indulnak, ha jol ertem :)
... es a kor bezarult :(

Celtic 2012.01.27. 14:45:00

@Celtic: Persze, insserv a neve...es nem kotelelzo.

celtic:/usr/share/doc/insserv# cat
/usr/share/doc/insserv/README.Debian

Dependency based boot sequencing is the default in Debian. The
insserv program is used by sysv-rc to order init.d scripts based on
their declared dependencies.

An experimental feature to run init.d scripts in parallel is also
available. Use the CONCURRENCY setting in /etc/default/rcS to
enable it.

In short:

# Enable parallel booting
echo CONCURRENCY=makefile >> /etc/default/rcS

numlockholmes 2012.01.27. 17:53:54

@Celtic: Itt felmerül a kérdés, hogy a párhuzamos indítás tényeg lassabb, mint a soros egymás utáni? Szerintem ezt csak a memória mérete befolyásolja, ami ugye betelhet. A proceszornak mindegy, hogy egyszerre csak 1 feladatra "koncentrál" vagy megosztja a processzoridőt és ide-oda váltogat. Ha nagy memóriád van, akkor szerintem megéri bekapcsolni a párhuzamos, egyszerre történő indítást.

Celtic 2012.01.28. 20:42:46

@numlockholmes: Mar hogy lenne mindegy? Nem egy szalvaltas tortenik...Eleg eroforrasigenyes dolog a taskvaltas. De az tenyleg gepfuggo, hogy melyik a jobb megoldas: minden egyszerre indul, vagy minden sorban (emlekeim szerint a w2k azert allt fel olyan lassan, mert minden sorban egymas utan indult: ha egyik task felorat kerregett a wincsin, akkor a tobbi megvarta. Ez ugye a parhuzamos inditassal kikuszobolve, de ott meg a gyakori taskvaltas terheli a gepet. Nincs idealis megoldas, csak a feladatok ismereteben kozeliteni lehet)

süti beállítások módosítása