Lassan már minden nagyobb webes szolgáltatás funkciói közé tartoznak a billentyűparancsok. Először Gmail levelzőrendszerben láttam ilyet, ahol egy betű megnyomásával indíthattunk el bizonyos funkciókat, majd YouTubeon is megjelent ez a funkció: a számgombokkal ugorhattunk egy video adott részére, végül úgy látszik a Facebook is bevezeti ezt a szolgáltatást.

Kissé ügyetlenül oldották meg a dolgot, mert nem csak egy gombot kell lenyomnuk, hanem kettőt. Az Alt + Valami billentykombinációkkal hozhatunk elő bizonyos funkciókat, ami egyrészt kényelmetlen, másrészt nem minden böngészőben működik révén, hogy ez a billentyűkombináció ott már jelent valamit. Gondolhattak volna arra, hogy az Alt-os kombinációkal majdnem minden programban a fő menüsorban navigálhatunk.

Amelyik böngészőben jó működik: Chrome, Internet Explorer(verziófüggő). Ha az IE legújabb verzióját használjuk, akkor a billentyűparancs lenyomása után még egy entert is nyomni kell. Egér nélkül szörfölők (??? :) biztos hasznát veszik a következő összeállításnak:

 Alt + M: Új üzenet létrehozása

Bármelyik lapon állunk, nem kell elnavigálnunk a célszemély profiljához, hogy ott rányomjunk az üzenet küldése gombra, csak nyomjuk meg az Alt+M gombot, és felugrik egy üzenetküldő eblak, ahova már gépelhetjük is a mondandónkat.

 

Alt + 1: Home

Elvesztünk a megnyitott alkalmazások rendegetében? Az Alt + 1 gombokkal visszatérünk a Főoldalra. (vagy ha a Facebook logóra nyomunk)

Alt + 2: Profiloldal

Egy nyomással a saját profilunknál teremhetünk.

Alt + 3, 4 vagy 5: Felső menüsor

Az Alt + 345-tel a felső menüsorban található értesítési ikonokat (Függő kapcsolatok, Üzenetek, Értesítések) nyithatjuk le.

 

buGhunter olvasó talált egy részletes oldalt, ahol böngészőnként le van írva, hogy mely funkcióbillentyűket kell lenyomva tartani, hogy az adott böngészőben tényleg jól működjön a dolog. 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr412569786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása