Jobban örülnék, ha a lent látható videó csak a képzeletem szüleménye lenne, de ez a valóság. A Boston Dynamics 40 millió dolláros szerződést kötött a Pentagonnal, hogy egy négylábú katonai robotot fejlesszenek ki.

A 100 kilós robot mozgása olyan elképesztően élethű, hogy aki meglátja a földbe gyökerezik a lába. A robot szó említésekor sokak kis fémemberkékre gondolnak, akik tipegve, ügyetlenül, épphogy csak egyensúlyozva tálcán hozzák az innivalót. Ilyen például a mindenki által ismert ASIMO, aki vízszintes talajon jól mozog - talán még egy lépcsőn is fel tud menni. Na ezt felejtsük el! A Big Dog (Nagy Kutya) névre keresztelt robot durva terepre készült. Legyen szó meredek sáros emelkedőről, egy kupac tégláról, süppedő tengerparti homokról - a legnehezebb akadályokkal is megbirkózik a gép.

 

 

A giroszkópokkal, kamerákkal és egy számítógéppel felszerelt gép sztereóban lát, figyeli a környezetét, ezen kívül saját magára is időt szentel: monitorozza a hidraulikus lábak olajnyomását, az akkumulátor töltöttségét, és ha sérülést észlel visszavonul egy kijelölt biztonságos helyre (mint egy jó katona).

A fejlesztési stádiumban lévő robot a 90 centis lábaival 8 km/h sebességre és 35 fokos emelkedő megmászására képes. Egy töltéssel 20 km menetelést bír.

A Csillagok háborúja filmben látható birodalmi lépegetőre hasonlító "fémkutya" oda tud menni/mászni ahova egy ember vagy állat is képes eljutni. Külön kiemelném a videóból azokat a képsorokat, amikor a "gazdi" egy jó nagyot rúg a robot oldalába, és az nem dől fel - ezenkívül a jégen való járás is ELKÉPESZTŐ, már-már félelmetes. Egy lépéssel közelebb jutottunk a jövő terminátoraihoz?

A paranoiás szöveget félre téve ez egy kis lépés a robotnak, de nagy lépés az emberiségnek:

Bár nem tud ugatni, és nem hozza vissza az eldobott labdát, a robot sokmindenre alkalmazható: teherszállításra (150 kg-ot elbír) vagy aknakeresésre is, ha nem akarunk emberi életeket feláldozni. Felderítésre (egyelőre) nem alkalmazható, mivel a mozgásért benzinmotorok is felelősek és ez zajossá teszi a szerkezetet. (Biztos hallottuk a búgó hangot a videó alatt.) A kitűnő biomechanika a fejlett érzékelőnek köszönhető: A robot LIDAR érzékelőkkel is fel van szerelve, ami majdnem radar, csak épp ultraibolya fénnyel működik.

Egyesek szerint a harci robotok birtoklása és fejlesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy könnyebben kirobbanjanak kisebb-nagyobb országok közötti konfliktusok. Mások azzal érvelnek, hogy a terrorizmusellenes harcban minden eszköz megengedett. Robotrepülőgépekkel már több veszélyes terrorista-rejtekhelyet sikerült felszámolni anélkül, hogy egyetlen emberi életet is kockáztatták volna. A legtöbb szakember úgy véli, hogy a jövőben sem lesz "robotok háborúja", hanem csak segítő szerepet fognak játszani az emberek mellett. Reméljük, sosem fog bekövetkezni az a tudományos-fantasztikus művekben gyakran szereplő forgatókönyv, amikor a robotok irányítása kicsúszik az emberek kezéből. Te mit gondolsz, van okunk félni?

A négylábú gépek és állatok járásmechanikájáról Horváth Gábor: Biomechanika szakkönyvéből tájékozódhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr672307417

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A legfejlettebb katonai robot: Big Dog - Numlock Holmes 2010.09.19. 15:44:26

Egy lépéssel közelebb jutottunk a jövő terminátoraihoz? Jobban örülnék, ha a lent látható videó csak a képzeletem szüleménye lenne, de ez a valóság. A Boston Dynamics 40 millió dolláros szerződést kötött a Pentagonnal, hogy egy négylábú katonai robotot fe…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noresz02 2010.09.19. 15:54:20

Ez a robot nagyon durva. A teljes videót 2X végignéztem és nem akartam elhinni, hogy nem két ember van belebújva egymással szemben. Amikor megcsúszik a jégen például, annyira emberien esetlen és próbálja visszanyerni az egyensúlyát, hogy az már rémisztő. Nem baj ha fejlődik a technika, csak ne az emberek kiírtására hanem segítségére használják.

vistaugyes.blogspot.com

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2010.09.19. 19:39:44

Ez most tényleg egy ilyen hatásvadász cikk? :D

Ugyanannyira van okunk félni ettől, mint az összes tudományos felfedezéstől vagy találmánytól, lehet rosszra és jóra is használni. A robotika / MI kutatásába is dollármilliárdokat ölnek, nem kell csodálkozni, hogy már itt tartunk.. és ez is még csak a gyerekcipő szvsz..

Alfaboy 2010.09.20. 20:42:29

Nekem a Half Life 2ből a Dog jutott róla eszembe. :D

süti beállítások módosítása