Mihez kell 22464 db LED és 44 kilométer rézdrót?

A nagy múlttal rendelkező Budapesti Műszaki Egyetem diákjainak szervezésében idén is megrendezésre kerül a Mátrix, azaz amikor az egyetem egyik kollégiuma átalakul egy óráskijelzővé. A Schönherz Zoltán Kollégium ablakaiba lámpákat helyeznek és azok kapcsolgatásával egy kis animációt készítenek a Villamosmérnöki és Informatikai kar diákjai. Idén a 100 méter magas kollégiumon az eddig megszokottól eltérően nem csak 16x20-as, hanem annál sokkal nagyobb, legalább 160x160-as felbontású animációkat láthatunk az új beruházásoknak köszönhetően. 22464 db színes LED által megjelenített animáció, jó zene és kitűnő társaság teremti meg a hangulatot. Lássunk egyet a sok-sok tavalyi animáció közül, amit a minden évben megrendezésre kerülő ún. Schönherz Qpa keretében készítettek a lelkes diákok:

Noha az "egyszerű" fekete-fehér mátrix is szenzáció volt, a fejlesztőcsapat mindig magasabbra tette a lécet, 2005-ben megjelentek a hangos animációk, 2008-ban a három árnyalatú pixelek, idén pedig a SEM (Schönherz Elektronikai Műhely) egy olyan rendszert dolgozott ki, amely RGB színek megjelenítésére is képes.

Az eddigi, izzólámpás megoldás helyett minden ablakba egy fatáblát helyeznek, amely a vezérléshez, összekötéshez szükséges nyomtatott áramköri lapokat, szalagkábeleket és az ahhoz csatlakoztatott LED-eket tartalmazzák. Egy LED panelen 36 db piros valamint ugyanennyi zöld és kék LED szolgál fényforrásként, egy-egy ilyen egység kerül mind a 208 (16*13) ablakba. LED panelenként található egy mikrokontrolleres vezérlés, ezzel PWM üzemmódban hajtják meg a LED-eket. (Ez azt jelenti, hogy a LED-ek megadott, nagyon rövid időközönként felvillannak. A szemed nem érzékeli a villogást, folyamatosan világító fényt fog látni, ám attól függően, hogy egy "villanás" milyen hosszú ideig tart, a LED fénye erősebbnek vagy halványabbnak fog látszódni.) Szobánként két ablak, tehát két LED panel működik, ezeket a 2008, 2009-ben is használt, akkoriban fejlesztett MUEB (Multi Usage Ethernet Board) irányítja és illeszti az ethernet hálózatra. Az ethernet hálózatban egy szerver PC küldi az 50 fps-es képfrissítéseket. A szervernek pedig a lágymányosi hídon lévő lejátszó laptop juttatja el wifin keresztül az éppen aktuális képet.
 

Mindezek elkészítéséhez rengeteg alapanyag és elképesztő mennyiségű munka kellett. Csak néhány hozzávaló az idei mátrixhoz: 2200m szalagkábel (ezekben összesen 44 km rézdrót található), 850 kg faanyag, 10816 db csatlakozó, 22464 db LED és hozzávetőleg 1000 munkaóra. A rendszer tervezését a SEM végezte, a NYÁK-okat az Elektronikai Technológia Tanszék gyártotta, a rengeteg panel összeszerelésében pedig az egész kollégiumi közösség segédkezett.

"Megcsodáltad már a Mátrix tökéletes szépségét?" Ezt akár Smith ügynök is kérdezhette volna Neo-tól, de inkább neked szól a kérdés felszólítás: mindenképpen gyere el és nézd meg, hogy a Qpa csapatok, hogyan használják ki az új technológia adta lehetőségeket és milyen animációkkal szórakoztatnak minket. Numlock Holmes ott lesz!

Helyszín: Lágymányosi híd budai hídfőjének töltése
Időpont: 2010. október 8. péntek 21:00, helyek elfoglalása 20:00-tól
Weboldal: http://oriaskijelzo.hu/

Update: Lezajlott az esemény, egy hivatalos interjú alant, az élő performansz az oriaskijelzo.hu-n:

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr872348083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Magyarország legnagyobb LED mátrixa! - Numlock Holmes 2010.10.05. 21:49:54

Mihez kell 22464 db LED és 44 kilométer rézdrót? Hát persze, hogy Magyarország legnagyobb kijelzőjéhez. Gyere el Te is a Műszaki Egyetem diákjai által készített zenés animációk megtekintéséhez.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása