Sok letöltős-oldal cikkezik a VLC Media Playerről, hogy milyen jó kis program - és tényleg az. Azon kívül, hogy csomó video kodek bele van építve ezért szinte mindent gond nélkül lejátszik, sok különleges funkciója is van a programnak, amit kevesen ismernek.

Az egyik ilyen funkció a Video fal. Ha több monitorunk van, és különleges, fizetős szoftverek használata nélkül szeretnénk élvezni az így adódó lehetőségeket, akkor csak erre a lejátszóprogramra van szükségünk. Én két monitort kapcsoltam a számítógéphez, így kicsit nagyobb felületem van a számítógépes munkák elvégzésekor, sőt filmnézés közben is plusz élvezetet nyújt. Sok film széles vászonnal, pontosabban 2,39:1 képaránnyal kerül forgalomba, ami elvileg nagyjából lefedi az ember teljes látómezejét, de ezt egy 4:3 oldalarányú CRT monitoron, vagy egy 16:9-es LCD monitoron, ami korántsem fedi be az ember majdnem 180 fokos látómezejét, még mindig furcsa nézni.

A VLC Media Playerrel videó falat készíthetünk.  Mindezt az Eszközök / Hatások és szűrők menüpontjánál keressük. Az így létrejövő ablakokat szét kell pakolni mindegyik monitorra, és teljes képernyős módba kapcsolni. A széles vásznú filmeknél így nem lesz alul és felül az az idegesítő fekete csík és még az emberek sem lesznek megnyúltak mert nem kell alkalmazni a képarány korrekciót sem, hogy tényleg elérje a videó a monitor szélét. Pont passzolni fog:

 

A képen épp egy 2*2-es felállást látunk. Ha mi magunk is meg szeretnénk győződni micsoda jó buli több monitoron nézni a képet, akkor látogassunk el a Teszkóba, ahol pont a ezt a programot és jó sok monitort használnak a fejünk felett elterülő kivetítőn a reklámok megjelenítéséhez.

A másik pöpec bár kissé felesleges funkció amikor ASCII karakterekből összerakva nézhetünk meg egy filmet. Mostanság elég felkapott az ASCII-Art, a Csillagok háborúja filmet is elkészítették ilyen formában és csomó ascii-rajz generátor található a neten. Sőt a Google logója is átváltozik karakteres rajzzá, amikor rákeresünk erre a kifejezésre.

Hogy bekapcsoljuk a VLC-ben ezt a funkciót (ami kb 2 perc múlva elveszti poénos mivoltát... :) ide kell navigálnunk: Eszközök menü / Beállítások - itt a Video fülön kattanjunk a kimenet lgördülő listára, ahol választhatjuk a "Színes ASCII Art videokimenet" elemet.

Az eredmény ilyesmi lesz:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr92172762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

phaemoor 2010.07.26. 16:12:32

a mai lcd-k 90%-a 16:10-es és nem 16:9-es, de ez mindegy

és amúgy én meg a KMPlayert ajánlom mindenkinek, saját kodeket (mplayeres) használ mindenre, és nagyon frankó kis frontendje van

numlockholmes 2010.07.26. 22:16:04

A KMplayer valóban szebb...

Hamarosan összegyűjtöm itt a blogon a legjobb freeware programokat mindenféle kategóriában, a videolejátszóktól a képszerkesztőkön át a biztonsági programokig.

Celtic 2010.10.10. 15:56:13

Tenyleg, az mplayer mar ot eve is tudott ASCII artot. Sot, vmelyik -vo szines ASCII kimenetet.

Meg is van:
www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/aalib.html
es
www.mplayerhq.hu/DOCS/HTML/en/caca.html

Ha bele volt forditva a tamogatas (en csak egyszer raktam bele, hiaba, a kivancsisag nagy ur :), lehetett hasznalni, asszem
-vo aa vagy -vo caca
kapcsoloval.

süti beállítások módosítása