Árvíztűrő Tükörfúrógép és társai

Weboldalak készítésekor, amikor még csak a sablonon dolgozunk, jól jöhet néhány dolog, amivel feltölthetjük az üres oldalt csak, hogy lássuk, hogy is fog kinézni. Ez olyan körülbelül, mint amikor begmegyünk a Windows\Fonts mappába, ahol mindenhol az "Árvítzűrő Tökörfúrógép" szöveg fogad. Ez valójában nem egy létező gép :D, hanem egy könnyen megjegyezhető, pangrammára hasonlító szöveg, melyet a betűképek és betűtípusok bemutatására használnak. Előnye, hogy úgy tartalmazza a magyarban használt összes ékezetes karaktert, hogy közben egy összefüggő szöveget látunk (nem azt például, hogy AaÁáBbCc…), ezáltal egy betűtípus-nézegető programban egy betűképet előnézetként megnyitva látható, hogy az adott betűtípus rendelkezik-e ékezetes betűkkel (főleg az ő és az ű betűk a gyenge pontok). A (néhai) magyar Chip Magazin használta először, 1993-as év valamelyik számában. A későbbi Windows magyar változataiba is ez a szöveg került bele.

Ezen kívűl számos betütípus bemutatására alkalmas szöveg járja a világhálót:

  • Szőrösfülű vén sírásó úr
  • Nyúlfülvágó térközsűrítő
  • Öt szép szűzlány őrült írót nyúz.
  • Jóhírű tüzérágyúöntő
  • Bőszájú körülíróművész
  • Háztűznézőügynök-búsító
  • Kövér fülű sítúrázó nő
  • Különálló műútépítő
  • Szénrázúdító fűtőküldönc
  • Úrnőm, gyümölcsízű rágót végy!
  • Vájt fülű bíró két döntőt fújt
     

Lorem Ipsum és a Dummy Image

A weboldalak bemutatásakor azonban nem az ékezetekre, hanem a tartalom megfelelő elhelyezkedésére kell ügyelni. Köztudott, hogy az embereket megzavarja az olvasható szöveg, ezért egy betűtípus megjelenítésekor a közzétevők az ún. Lorem Ipsumot használják abból a célból, hogy az emberek a szöveg megjelenésére és betűtípusra koncentráljanak, ne pedig a tartalomra. A lipsumnak ezen felül többé kevésbé az angoléhoz (és a magyaréhoz) hasonló betűelosztása van, amely szintén segít abban, hogy az emberek ne a tartalmat fürkésszék.

A mai modern weboldalak nem csak szöveget, hanem médiaelemeket (kép, video stb) is tartalmaznak, amelyet a programozó nem kap meg, viszont akkor is kell tesztelnie, hogy nem csúszik-e szét a weboldala. Valaki ezt a sufni-tuningos módszerrel oldja meg: előre "legyárt" egy szürke képet az oldalon szereplő képekből, és azt illeszti be a majdani médiaelem helyére. De ez fárasztó munka.

Dummyimage.com ebben nyújt nekünk segítséget. Mondhatni ez a képek lorem-ipsumja: Az url-be írt paraméterként átadott felbontású szürke képet legenerálja nekünk:

http://dummyimage.com/340x123

Ekkor a következő kép jelenik meg:

A fenti címbe bármilyen 30000x30000 felbontásnál kisebb értéket írhatunk. Ezt programozáskor (már amennyire a HTML programozási nyelv) felhasználhatjuk az img tag-ben:

<img src="http://dummyimage.com/340x123">

Egyszerű és gyors segítség!

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr541798573

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: árvíztűrő tükörfúrógép, IRL 2010.03.09. 13:24:36

Ezekben a válságos időkben mi, magyarok nem engedhetjük meg magunknak, hogy lemaradjunk a nemzetközi élvonaltól. Úgy érezzük, a magunk részéről megtettük azt, amit meg kellett tenni. A filmet eFi barátommal együtt készítettük.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása