Lassan mindenhova elér az internet. Meg-megvalósulnak a science-fiction filmekben látható agyszülemények: Internetelérés a hűtőszekrényen, wifi a Volánbuszon, világhaló az űrben vagy épp mobilinternet Nagyírtáspusztabecsen. Menjünk vissza egy kicsit az időben, az internetes korszak elejére, és nézzük meg hol, mikor és ki tette meg az első lépéseket! Az alábbi gyűjtés az internetes elsőkről szól.

Az első e-mail, ami a mai modern elektronikus üzenettel ekvivalens, 1971-ben repült ki egy Ray Tomlinson nevezetű programozó számítógépéről, aki azon fáradozott, hogy az internet elődje, az ARPANET modernizálódjon és felkészüljön egy új korszakra. Mint láthatjuk ez sikerült. Az általa kiküldött e-mailben ő használta először a @ jelet a felhasználónév és a számítógépnév elkülönítésére. Az üzenet tartalma a "QWERTYUIOP" volt, ami éppenséggel az amerikai billentyűzet első karaktersora. Érdekességként megemlíthető, hogy amikor Ray megmutatta kollégájának az új fejlesztést, akkor a munkatárs azt javasolta, hogy ezt felejtsék el, csak egy felesleges dolog az egész üzenetküldősdi...

Az első SPAM üzenet 1978-ben került kiküldésre, az akkor még működő ARPANET segítségével. (Aki nem tudná, hogy a SPAM az csupán egy adag fűszeres marhahús, az szégyellje magát össze-vissza és olvassa el ezt a bejegyzést!) Levélszemét szűrőnek még nyoma sem volt, és könnyítette a feladatot, hogy olyan kevés gép volt a hálózatra kötve, hogy könnyűszerrel el lehetett küldeni az összesre a levelet. Bár a címzés kicsit nehézkes volt: Üzenetküldéskor az ARPANET tagjainek nem csak a célszámítógép címét kellett megadni, hanem a teljes elérési utat. A 60-as 70-es években így nézett ki egy e-mail cím: ...usamit!bigsite!barbox!peter... és ez csak egy részlete a címzésnek. A felkiáltójeleket itt "hop"-nak nevezik, ami beszédes szócska: ugrást jelent. Számítógépek közötti ugrást. Ez a hosszú valami leírta, hogy pontosan mely számítógépeken kell áthaladnia az üzenetnek, mielőtt az célba ér.  A címzésen kívül a kézbesítési idő is lassú volt: Néha heteket kellett várni, mire az üzenet megérkezett, mivel a címzésben említett gépek nem voltak mindig elérhetőek, így várni kellett egy gép bekapcsolásáig. Addig az üzenet nem ment tovább.
 

Az első domain név 1985-ben került regisztrálásra, és ez a www.symbolics.com volt. Már régebben is regisztráltak internetes címeket, de azok nem a ma is használt rendszerben jöttek létre, így nem elérhetőek. Az első 100 internetcím listája itt megtalálható.

Az első weboldal, ami HTML alapokon nyugszik a híres svájci Nukleáris Kutatóközpont, a CERN honlapja volt. http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html címen már csak egy emlékoldal található a helyén. Ez volt az első olyan weboldal, ami információkat tartalmazott a World Wide Web projektről.

Az első keresőoldal a webcrawler.com volt (1994), ami már támogatta a kulcsszavas keresést. Már előtte is voltak oldalak, amik megkönnyítették a tájékozódást a néhány ezer weboldalból álló, internet bugyraiban. Ilyen volt az 1993-ban létrehozott W3Catalog, ami nem is kereső volt, hanem csak egy katalógus, egy egyszerű lista ami szépen csoportosította a weboldalakat különböző kategóriákba sorolva. A Google csak 1998-ban jelent meg és mivel a készítők jókor voltak jó helyen, nagy sikere lett a dolognak.

Az első pénzzel foglalkozó internetes oldal a Stanford Federal Credit Union online bank rendszere volt. ( hb.sfcu.org ). Később egyre több bank indította be online szolgáltatásait és mára már biztonságosnak mondható a használatuk. Az eBay, vagy éppen az Amazon elődje a netmarket.com volt, ami az első internetes aukciós portál, piactér ami megjelent a weben.

Az első blogot egy Justin Hall nevezetű újságíró kezdte írni 1994-ben. A blog kifejezés, ami a web+log (azaz internetes napló)  kifejezést takarja csak 98-ban jelent meg. Nagy népszerűségnek örvend a blogolás, bár én személy szerint kevés blogot olvasok mivel mindegyik többnyire "énblog", azaz a írója a nap történéseit ecseteli internetes naplójában. Ez kit érdekel? Ha megosztunk valamit az ne legyen szemét!

 Az első internet eléréssel rendelkező okostelefon az a 1996-ban gyártott Nokia 9000 Communicator volt, ami kemény 24 MHz-es processzorral és 8 MB memóriával rendelkezett. A készülék fél kilós volt, de legalább Japánban lehetett vele szörfözni a világhálón (ott támogatta a telefonos rendszer), már ha meg nem szakadt a néhány baudos sebességgel tépő kapcsolat.

Az első Wikipédia cikk amibe Jimmy Wales, a wiki alapítója kezdett bele, az a Hello World! cikk volt. A legrégebbi Wikipedia szerkesztések csokorba gyűjtve egy külön szócikkben is megvannak.

Az első csirip egy demonstráción került elküldésre Twitteren. Ez volt az. 

Az első YouTube videó pedig az egyik YT társalapító, Jawed Karim feltöltése.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr542366920

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Internetes elsők - Numlock Holmes 2010.10.13. 13:09:29

Mi volt az első e-mail tartalma? Mikor küldték el az első spamet? Melyik volt az első weboldal?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2010.10.13. 11:56:37

És ugyanez Magyarországon? :)

MetálFater (törölt) 2010.10.13. 12:21:03

Az első magyar hacker által írott vírus,
a "HDD Cleaner".
Ha jól emlékszem, 1997 júliusi Chip magazin akkori CD mellékletén volt megtalálható.

Már akkor bizonyította, hogy a magyar informatikusok világszínvonalon értik a szakmájukat.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2010.10.13. 12:22:00

A SPAM már a II. Vh alatt rá volt tukmálva az amerikai fegyveres erőkre, jóval régebbi szítok, mint a '70-es évek beli angol.

en.wikipedia.org/wiki/Hormel

Ez a cég tolta őket.

Eisenhower személyesen köszönte meg a cég elnökének, hogy hozzájárult a gigantikus háborús erőfeszítésekjez. Aztán maró gúnnyal megkérdezte, hogy muszáj volt tényleg olyan sokat küldeni? :)

(Asszem Stephen E. Ambrose egyik könyvében olvastam.

www.libri.hu/konyv/vad-egbolt.html)

Conan a barbar 2010.10.13. 12:48:04

Es ki volt az elso elsozo a blogok volagaban? :)

süti beállítások módosítása