Jártak már ilyen gondolatok a fejünkbe? "Ó a fenébe, véletlenül ez eredeti fotót töröltem, le és az átméretezettet hagytam meg." vagy "Jó ez a kép, kéne még hasonló"..

Ha igen, akkor a http://www.gazopa.com/ oldalt nekünk találták ki. Az online szolgáltatás arra, képes, hogy egy általunk feltöltött képhez hasonlókat keres a neten. Webdesignereknek, vagy akár otthoni felhasználóknak igen hasznos lehet, ha egy épp nyomtatandó DVD borítót, vagy akármit keresünk nagyobb felbontásban.

A google is rendelkezik olyan funkcióval, melynek segítségével hasonló képeket lehet keresni, de csak a meglévő képkeresési találatok egyike alapján lehet, ezt elvégezni - ellenben a gazopa szolgáltatásával, amely nem csak a saját feltöltött fotóinkat kezeli, hanem akár linkelhetünk is képet!

Mi a helyzet, ha nem ugyanazt a fotót, hanem ugyanolyan színárnyalatot szeretnénk? Itt a MulticolorSearch amely egy 10*10-es színpanelből kiválasztva engedi egy híres fotómegosztó, az Alamy 3 millió képet tartalmazó adatbázisában keresni.

Kis okoskodással rá lehet jönni, hogy a link megfelelő paraméterezésével bármilyen színre lehet keresni:

http://labs.ideeinc.com/multicolr#colors=c290fb;

Ugyanezen fejlesztők kezéből származik a VisualSearch is, melynek segítségével, nem szín, nem kinézet, hanem téma alapján lehet kersgélni a megfelelő angol kulcsszavakat használva. Talán ez utóbbi hasonlít legjobban a google keresőjéhez, bár ez kicsit fejlettebnek néz ki, hisz ez nem csak a kép fájlnevében és exif adatai között talált dologk között keres, hanem a felhasználók által megadott címkék között is - és hát azt le kell szögezni, hogy egy ember mégis pontosabb, mint egy gép.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr91316625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bigyibogyo 2009.08.18. 09:35:20

tineye -t en inkabb akkor hasznalom ha nemtudom ki/mi van a kepen

süti beállítások módosítása