Anonim szörfözés a neten. Mit tegyünk ha statikus IPcímünk van? Ha nem működnek a hiper-szuper IP váloztató programok? Ha kitiltottak a kedvenc oldalunkról? Most megtudhatjuk!

Proxy

A proxy szervereknek (angol: helyettes) nevezzük az olyan szervert, ami a kliensek kéréseit köztes elemként más szerverekhez továbbítja. A proxy szerver a kliens nevében eljárva csatlakozik a megadott szerverhez.

Mondhatni az adatok mielőtt elérnek az internetről hozzánk, "átszűrődnek" egy köztes gépen. A látogatott weboldal nem a mi IP címünket, hanem a proxy szerverét látja. Rákereshetünk az interneten a "public proxy list" kifejezésre, amely nyílt proxyszerverek listáját fogja találatként adni. A kapott IPcímet a böngészőnk beállításainál felhasználhatjuk.

Sokkal kényelmesebb azonban meglátogatni a lenti weboldalt, amely mintegy "böngésző a böngészőben" kinézettel, egyből elénk tárja proxyn keresztül a kívánt weboldalt. SSL titkosítással dolgozik, elvileg nem érhet minket semmilyen visszásság - de az ördög nem alszik, inkább ne ezen kersztül netbankolgassunk:

https://sslunblock.com/

Az oldal akkor lehet hasznos, ha például egy külföldi weboldal szolgáltatása nem érhető el Hazánkban. Vagy esetleg, ha IPcím alapján kitiltottak minket egy oldalról. Nagy szerencse, hogy kezeli az ékezetes magyar betűket is, mivel a legtöbb online proxyoldal (mint például a legnépszerűbb proxify.com) nem képes erre.

A TOR hálózat

A Tor azaz a The Onion Router az Onion Routing módszert használja a felhasználók identitásának és cselekedeteinek elfedésére. Az Onion Routing lényege, hogy különböző hálózati kéréseket láncba fűzött ún. onion routereken keresztül továbbítjuk, a csomagok információtartalmát pedig minden onion router számára rétegesen (mint a hagyma rétegei, angolul Onion) titkosítjuk nyilvános kulcsú algoritmussal.

A felhasználó (kezdeményező) egy TOR klienst futtat a gépén, amely csatlakozik a TOR hálózathoz. Időnként megújítja az egész kimenő útvonalat. A hálózatban résztvevő tagok konfigurálhatják a TOR kliensüket úgynevezett node-nak, vagy TOR-exit-nek. A node engedélyezi, hogy rajta keresztül csomagok fussanak, de nem engedélyezi a hálózatból való kilépést a hagyományos internetre, míg a TOR-exit (TOR kilépő) ezt is engedélyezi.

Az útvonal megválasztása a TOR hálózatban véletlenszerűen zajlik, valamint véletlenszerű időközönként a kezdeményező bármikor megújíthatja az egész útvonalat. Ez az anonimitás alapja.

A TOR kliens megában foglal egy Firefox böngészőt és egy vezérlőprogramot, melynek segítségével beléphetünk a TOR hálózatba. Nincs más dolgunk, minthogyfuttassuk a "Start TOR browser" programot, amely azután mindent elvégez és megnyitja a böngészőt. Magyar nyelvű felület - hordozható változat. Esetenként kicsit lassú, de a teljes anonimitásnak ez az ára...

TOR böngésző letöltése

 



 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr201290169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása