Pénzkeresés az interneten egyenlő átverés? E-mailben és a közösségi oldalak üzenetküldő rendszerén keresztül akár naponta kaphatunk érdekes leveleket, amik jóhiszeműségünkre vagy a kapzsiságunkra apellálva üríthetik ki a pénztárcánkat.

A kéretlen e-mail üzenet, másnéven a SPAM eredetileg nem is egy a számítástechnikában használt szakszó volt, hanem egy angliai konzervgyártó cég egyik termékének a neve. A 70-es évek Angliájában tevékenykedő cég olyan sikeres volt, hogy a boltok polcaira temérdek SPAM, azaz Spiced Pork And haM (fűszeres sertéshús és sonka) került. Egy angol komikus színészcsoport, a Monty Python (a régebbi évjáratú olvasók biztos emlékeznek erre) sorozatában készült erről egy paródia, ami belegravírozta a köznyelvbe ezt a kifejezést. A spam lett a „ránk erőltetett valami” jelölője.

Sok-sok pénz!

Az egyik ismert internetes átverés eredetileg csigapostán, azaz postai levelezéssel terjedt amikor a világháló még csak kicsit szőtte be a földet. Egy távoli gazdag rokon hirtelen elhalálozott, és az óriási pénzösszeg örökösei mi vagyunk. Egy gond van: az örökséget kezelő ügyvéd, csak fizetség ellenében hajtja végre a banki tranzakciót. Ha átutalunk egy kisebb összeget a megadott számlára, akkor napokon belül kézhez kapjuk beígért zsetont. Az internet megjelenésével, a tömeges levélküldési lehetőséggel a csaló a több ezer delikvens között biztos talált egy-két kapzsi embert akiket be tudott csapni. Az üzenetnek később több változata is megjelent, ami nem örökségről, hanem egy lottónyereményről vagy hasonló nagy mennyiségű pénzt ígérő ügyről szól. Három éve egy nyíregyházi nőt is így csaptak be.

Érzelem

A kapzsiságon kívül az érzékenységünk is kinyithatja a pénztárcánk. Ki ne rendülne meg egy beteg gyermek megható történetétől, amelyben internetes körlevél segítségével kérnek némi pénzösszeget az orvosi kezelésre? Ez bizony igaz is lehet, de jobb óvatosnak lenni az ilyen dolgokban.

Praktikák 

A következő levél nem a csalás kategóriájába tartozik, de ha egyszer elindul az e-mail lavina akkor fejletlen infrastruktúrával rendelkező rendszereket le is lassíthat a levéláradat. Figyeljük meg, hogy a leggyakoribb praktika, amit bevetnek a csalók az a személyes tapasztalat megléte: "Én kipróbáltam, és nekem bejött". Ezen kívül az üzenetben látszik az ál-szakavatottság: Minél nagyobb az egy mondatra eső szak/idegen szavak aránya, annál hihetőbbnek tűnik az üzenet:


 

Álca

Jobb félni, mint megijedni - tartja a közmondás, ezért mielőtt a gyanús tartalmú üzenetet megnyitnánk bújjunk gyorsan egy jó spamszűrő, és egy erős víruskergető védelme mögé. Vajon egy antivirus beszerzése rejthet veszélyeket? Se szeri, se száma a vírusokra figyelmeztető láncleveleknek. Persze mindegyikük kínál egy gyors megoldást: Csak most az üzenet olvasója ingyen hozzájuthat egy neves vírusirtó programhoz. Sajnos pont ez lesz a felhasználó veszte: A vírusirtó valójában egy álca. A szépen felépített program csak látszólag végzi védelmi feladatát, helyette a háttérben titokban naplózza a billentyű leütéseket. A féltett banki adatok vagy e-mail postafiókunkhoz és egyéb fontos szolgáltatáshoz tartozó adatok perceken belül eljutnak a csalók kezei közé. A hangzatos név és a jól felépített weboldal senkit se tévesszen meg. Manapság bárki percek alatt létrehozhat anonim doménnév alatt egy kellemes hangzású vírusirtót kínáló portált. Ilyen átverő védelmi program például az Antivirus 2010, Internet Security 2010 és hasonlók. A névválasztás sok keresési találatot eredményez, ezért azt hinnénk, hogy népszerű programmal állunk szemben, de sajnos a vesztünkbe futunk a telepítés megkezdésével.

Technikásabb csalók is jelen vannak a világhálón. A banki szolgáltatások kódjaitól személyes adatainkig sok minden érdekelheti őket. Leggyakrabban számlánkhoz vagy bankkártyánkhoz akarnak eljutni. A módszer egyszerű: kapunk egy hivatalosnak látszó „banki” levelet: „Kedves ügyfél! Ezt a levelet a bank szervere küldte Önnek, hogy ellenőrizhesse az e-mail címét. Hogy ezt megtehesse, kattintson az alábbi linkre, és a megjelenő ablakba gépelje be a bankkártyájának számát és a PIN-kódját, amit az ATM-ek használata esetén meg kell adnia.

Figyelmetlenség 

Végezetül egy jó tanács: Bárhol is kell kiadnunk a személyes adatainkat, legyen szó a weből vagy a való életről, olvassuk el az apróbetűs részt! Nemrég Pest utcáin sétálva a lenti képen látható szórólapot kaptam. Tök érdekes könyvet ajánlott, a tanulásról és a szellemi teljesítőképességről szóló művet rendelhettem volna meg. Ha kitöltöm az adatokat, akkor az apróbetűs rész szerint máris bekerülök a Scientológia Egyház nyilvántartásába. Persze aki akarja az nyugodtan aláírhatja, de nem tartom korrektnek a hívek gyűjtésének ilyen módszerét.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr52318954

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Internetes átverések. - Numlock Holmes 2010.09.24. 23:55:51

Mire figyeljünk az internetes szörfözés közben? Egypár okító történet az internetes csalás témaköréből.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2010.09.25. 14:30:41

Nem a boltokban volt sok a spam, hanem a második világháborús szövetséges katonák ellátmányában. Egyébként a hír igaz. ;)

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2010.09.25. 15:13:32

nem kell ahhoz az apróbetűt elolvasni hogy tudd, scikkel van dolgod. elég megnépzni a könyv íróját...

2010.09.25. 18:12:28

Azt írod a Hubbard-szcarról, hogy tök érdekes könyv. Nos, aki egy kicsit is tájékozott a világ dolgaiban, annak nem kell kisbetűs részt olvasnia ahhoz, hogy a könyvet összekösse a szcientológiával. Hol élsz? Dianetika? Nem ismerős? Ahol a pacák nevét meglátom, öt méterre kerülöm ki a standot meg a szórólap-osztogatót. Ja, és ezek nem híveket gyűjtenek. Mondom, olvass utána. De máskor előre.

$pi$ 2010.09.25. 18:23:05

A dianetika még át tud verni valakit?

Celtic 2010.09.25. 19:49:04

Csodalatos, hogy a fenti hozzaszolok milyen szepen megragadtak a post lenyeget :) Baratnom jut eszembe, amikor egy Budapesten jatszodo amcsi filmet neztunk, autos uldozes meg minden es azon idegeskedett, hogy "dehulyek ezek, hiszen ott nem is lehet felkanyarodni a Lanchidra" es hasonlok, nem az jutott eszebe, hogy esetleg par embernek a vilagon felkelti az erdeklodeset a sose latott utca, hanem az, hoyg kb. 100e a vilagon (aki Budapesten el es taxis vagy gyakran kozlekedik autoval) "hulyenek van nezve".

2010.09.25. 22:27:42

@Celtic: Kiváló recenziót írtál a hozzászólásokról, Mikszáth. Csak nem ez volt a feladat. És a hasonlat sem passzol. A poszt az ég egy adta világon semmi újdonsággal nem szolgál. Ne mentegesed.

numlockholmes 2010.09.25. 22:35:09

@zme: Köszönöm, köszönöm...

Celtic 2010.09.26. 09:15:38

@zme: Nagyon sok embernek szolgalhat ujdonsaggal. En pl. unom az ugyfeleknek folyamatosan elmagyarazni, miert kapnak annyi spamet. Vagy linkelni cikkeket, hoyg a magyar emil-forgalom 98%-a spam. Inkabb linkelem ezt az oldalt.

A hozzaszolasok nagyon ugyesen belekototttek a cikk 5%-ba. Masik hasonlat: index video, ket magyar srac spanyolnak es skandinavnak adja ki magat. Budapestre jonnek, angolul beszelnek.

A hozzaszolok kozott volt 4-5 arc, aki minimum nyelvtanar, mert megallapitotta, hogy nem helyes a kiejtes/nyelvtan. Marmint fotel-nyelvtanar, gondolom, eloben meg sem merne szolalni.

Ja, tenyleg: feladat? Nekem senki se adott feladatot, magam ereztem ugy, hogy izgalmas latni, ha kikerul index-cimlapra, rogton mennyi fikazo hsz jon. A mindentudo okostojasok rogton megjelennek. Kivancsisagbol atneztem regebbi cikkeket, erdekes modon, 1-2 hsz van csak, kiveve, amikor Index-cimlap. AKkor megjelent a sok IT-expert es osztotta az eszt. Ja, hat ma mar olcso a net...

Ez vagyok 2010.09.26. 17:41:13

Jutalékot kapsz a szemorvosoktól emiatt a szemkifolyató fekete háttér, fehér betű alkalmazásáért?

numlockholmes 2010.09.26. 17:49:13

Ha szürkítek egy kicsit a betűkön - kisebb lesz a kontraszt - úgy jó lesz? De át is dolgozhatom teljesen a dizájnt pl invertálom a színeket (fehér háttér, fekete betű). Eddig csak te szóltál emiatt, ha többen is lesznek, akkor lépek.

Ez vagyok 2010.09.26. 17:49:31

Jaj, bocsi. Nemcsak a szemem lett zavart, hanem az agyam is: az emiatt szót kihagyva értelmesebb a hozzászólásom. Mégegyszer elolvastam a blogot picit elnézőbben a szemirritációval szemben, tök jó, de nem lehet rá normálisan figyelni a negatív színbeállítás miatt.

Ez vagyok 2010.09.26. 17:56:20

@baυxit: Láttam már pár honlapot és blogot, melyet - bármilyen klassz is volt - elsorvasztott a negatív színbeállítás. Legyen ilyen, de tegyél rá egy átállítási lehetőséget. Nem tudom, hogy te akkor látod-e, hogy hányan éltek ezzel, de ha látnád, valószínű azt tapasztalnád, sokan átváltanának. Tudom ez egy menő forma, de nehezen olvasható. Sok blog esetében egy-két másodpercig megjelenik az eredeti dizájn szerint, de egyből átvált a fehér alapúra. Gondolom, ez sem lehet véletlen. Meghát, úgyis a tartalom a lényegesebb, az pedig itt tök jó.

numlockholmes 2010.09.26. 18:12:34

@Ez vagyok: Oké - ez jó ötlet, hogy lehessen dizájnt váltani, remélem meg tudom oldani a bloghu keretein belül (mert ugye itt picit meg van kötve a kezem). Azt nem ígérem, hogy még ma kész lesz de kb 1 hét és pár éjszakába nyúló CSS bütyköli :) aztán lehet váltogatni. Köszi a tippet!

Mentségemre szóljon, hogy a Gmail-omat is fekete - zöld szemkifolyató terminál stílussal használom: kul.hu/czjm

Ez vagyok 2010.09.26. 18:19:24

@baυxit: Én csak a tapasztalatomat írtam ide. Talán nem véletlen, hogy a legtöbb írás a neten fehér alapon fekete betű. Esetleg, ha eltérő is, de ehhez hasonló. Minden jót, legyél el szépen :)

Ugyandehogy (törölt) 2010.09.26. 20:33:46

@baυxit: részemről csak crtl+a-val tudom olvasni (azzal sem könnyű)

Reactor 2011.11.06. 23:00:10

Le kéne cserélni a rendszerváltás előtti Hercules monitort, emberek...

süti beállítások módosítása