Egyre több és egyre jobb minőségű online alkalmazásba botlik az ember manapság. Nem túl meglepő módon a díjat a képszerkesztők viszik el. Íme, egy kifejezetten sokoldalú megoldás.  

A Sumo Paint egy ingyenes, mégis igazán professzionális eszköztárat nyújtó alkalmazás. Megszégyenít számos hasonló „offline” képszerkesztőt, mind a funkciók, mind az átlátható felület szempontjából. Ráadásul a Sumo Paintet telepítenünk sem kell, egyetlen kattintás, és máris használhatjuk (mindössze egy böngészőre és a Flash plug-inre van szükségünk). 
A program felülete nem hoz semmi kiemelkedő extrát a megszokott képszerkesztő felületekhez képest. Bal oldalon találjuk a különféle eszközöket, jobb oldalon pedig panelekre osztva a rétegkezelőt, a palettákat és az információs ablakot.

sumo

A képszerkesztők többségénél megszokott felület

 

A menü is nagyjából követi a megszokott felépítést: külön menüpontokba gyűjtötték a réteg utasításokat, a kép méretezésére, vágására, forgatására szolgáló menüpontokat, a kijelölés beállításait, a színeléshez szükséges funkciókat és az elengedhetetlen szűrőket, effekteket.
Emellett a Photoshophoz hasonlóan a rétegkezelő alsó részén találjuk a rétegeffektek alkalmazására szolgáló gombot, és meglepő módon itt majd minden, az Adobe szoftverében megszokott lehetőség is rendelkezésre áll, utólagosan is átszerkeszthető formában.

sumo

Rétegeffektek

 

A Filters menü is hemzseg a különféle szűrőktől, effektektől, az eszköztárban pedig találunk klónecsetet és megannyi ecsetformát, alakzatot, elmosási lehetőséget stb.
Van többlépcsős undo/redo funkció, és a sok képszerkesztőből kispórolt Free Transform opciót is megtaláljuk, amelyet ráadásul a Ctrl + T kombinációval aktiválhatunk, akárcsak a PS-ben.
Ettől függetlenül nem jó a Photoshophoz hasonlítgatni a Sumót. Nem váltja ki, de otthoni felhasználásra, webgrafikához vagy multimédiás összeállítások grafikájának elkészítéséhez egészen kiváló választás, ha éppen nincs telepítve valamilyen komolyabb alkalmazás e célra a gépünkön. Arra is remekül megfelel, ha a munkahelyünkön nyomtatnánk ki valamit, csak előtte még szeretnénk kicsit átdolgozni, viszont ehhez nem telepíthetjük kedvenc szoftverünket.

sumo

Rengeteg szűrő és hatékony eszköztár

 

A PSD formátumot sajnos nem ismeri, a saját formátumába (rétegekkel együtt), illetve PNG és JPEG képfájlba menthetünk, és beolvasni is ezeket tudja (menteni ingyenes regisztráció után a Sumo szerverére, vagy pedig a saját gépünkre tudunk). Amúgy több képpel is dolgozhatunk egyszerre.
A Sumo Paint rendkívül sokoldalú online képszerkesztő, egyedül a maszkolási lehetőség hiányzik belőle, de ennek ellenére remekül lehet benne mondjuk montázsokat készíteni. Nagyjából ilyen egy jól átgondolt, bárhonnan és több platformról elérhető képszerkesztő. Csak gratulálni lehet a fejlesztőknek. Itt egy példavideó a kezelőfelületéről:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr981712807
Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása