Karaktereket manapság nagyon könnyű felismerni. Mi a helyzet akkor, ha egy videón lejátszódó jelenségről kell megmondani számítógépes intelligenciával, hogy mi is történik? Szinte 0 valószínűséggel sikerül a számítógépnek - így nagyon jól alkalmazhatóak a felhasználók regisztrációjánál használt CAPTCHA-kban. A torzított videókat az emberek azonnal értelmezik, de gépi algoritmusokkal nem azonosítható mi történik a bejátszáson.

A webes felületeken gyakran találkozunk ún. CAPTCHA-kkal (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, Teljesen automatizált nyilvános  teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére). Egy netes szolgáltatásra való feliratkozás végén általában egy torzított felirat beírásával ellenőrizni szokták, hogy valóban ember-e a regisztrálni vágyó személy, vagy egy számítógépes program, ami csak információ gyűjtés vagy spammelés céljából jelentkezik be az adott oldalra. 
 

Az automatikus karakterfelismerés fejlődésének következtében egyre bonyolultabb képeket kell készíteniük az oldalak üzemeltetőinek, és így a felhasználó gyakran csak a sokadik próbálkozásra képes eltalálni, hogy milyen girbegurba betűk láthatóak a zavaros háttér előtt. Mi lenne, ha rövid videofelvételeket lenének a képek helyett, és pl a filmben szereplő állat nevét kellene a felhasználónak beírni regisztrációkor? Ez egy kutya:

Annak érdekében, hogy a filmfelvételre ne lehessen képfelismerő algoritmusokat alkalmazni, eltorzítjuk az egyes kockákat oly módon, hogy azokból külön-külön semmilyen tárgyat, vagy állatot ne lehessen azonosítani. Az egymást követő képek azonban összeállnak egy folyamatos mozgásfázissá amit majd minden ember azonosítani tud:

A tárgy előbukkan a az egymás utáni képekből. Ha kivágunk egy képkockát a videóból, akkor csak felismerhetetlen összevisszaságot látunk. Csupán az együtt mozgó pontok együttes értelmezése során jön létre az agyban a mozgó tárgy felismerése. 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr151666321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása