Ki ne álmodna egy olyan operációs rendszerről, ami másodpercek alatt betöltődik, emellett ingyenes és biztonságos? Minap olyan helyzetbe kerültem, hogy egy régi gépet kellett működésbe hoznom a klinikai halál állapotából. A probléma az volt, hogy a processzor egy 1998-ban gyárott AMD K6-os, 166 mhz-es sziliciumdarab volt, ami nem büszkélkedhetett a gyorsaságával. Mit is lehetne ilyen gépre felpakolni? Az összes új Windows rendszer kiesik - talán win95 vagy a 98 szóba jöhet - de mivel ezt a gépet internetezésre szeretnék használni, ezért a drivertelepítgetéstől megkímélvén magam, inkább valami könnyű Linux-disztribúció után néztem.

Nem akarom az ilyenkor agyonszajkózott, ultravékonynak mondott Damn Small Linuxot vagy a Puppy Linuxot bemutatni, mivel ezek (az 50 mb-os méretükkel) még mindig óriásnak számítanak a következő disztróhoz képest: Tiny Core Linux.

Manapság a Linuxok népszerűsége az OSX népszerűségével vetekszik. Nem biztos, hogy megbízható adat de a blogom statisztikái a következőket mondják: (a Linux talán azért hozta fel ennyire magát, mert a blogot látogató informatiksuok között nyilván több a Linux használó):

 A Linuxokhoz tartozó statisztikai adatokon talán javítanak a fent belinkelt Tiny Core Linux paraméterei: A teljes rendszer 10 mb, alap-rendszerkövetelmény egy 486-os processzor és minimum 30 mb RAM.

Hogy ez miért javítana a statisztikákon? Feltételezhető, hogy Te most nem ilyen gépet használsz. A piacon terjedő többmagos, csúcs szuper processzorokon ez a Linux disztró másodpercek alatt betöltődik. Az én Intel i5-ös procimon a bootképernyőt leszámítva a rendszer 2 azaz KETTŐ másodperc alatt töltődik be!

A legtöbb embernek a számítógépezés = internethasználat. Amint betöltődött a rendszer egyből a böngésző ikonjára kattintanak, és kikapcsolásig kizárólag a neten lógnak. Ez érthető, hiszen a munka, a kikapcsolódás, a kommunikáció, az információszerzés, az információ megosztás az interneten is megy, nem kellenek hozzá segédprogramok - sőt a webkettő terjedésével a weben is jelennek meg a jobbnál jobb alkalmazások. Ha ezt a két másodperces rendszertöltést kombináljuk egy böngésző automatikus indításával, akkor tényleg pillanatok alatt internethez jutunk.

Ez a Linux telepíthető a meglévő Windowsunk mellé, így amikor csak netre van szükségünk, ezt indítsuk el. Megkíméljük magunkat a felesleges várakozástól, amíg a segédprogramok, vírusirtó és egyéb finomság betöltődik.

Mivel Linuxról van szó, ezért nincsenek rá vírusok nincs rá igény, hogy vírusokat írjanak a rendszerre, így a biztonsággal sem kell törődnünk. De nézzük egy kicsit részletesebben, mit is tud a Debian alapú Tiny Core:

 Egy puritán kezelőfelületet kapott a Tiny Core, FLTK ablakkezelővel, ami kizárólag abból áll, amiből egy alap rendszernek állnia kell: Egy asztalból és egy a tálca szerepét betöltő dokkból. A dokkon helyet kapott a Kikapcsolás gomb, egy Terminál indítóikon, a Vezérlőpult és egy Csomagkezelő. Csomagkezelő segítségével szerezhetjük be a programokat az internetről (azaz internetkapcsolat is szükséges) - de itt választhatunk más ablakkezelőt is (Fluxbox, XFCE, OpenBox, IceWM, LXDE) de ez a felület minden igényt kielégít. (aki extra megjelenést szeretne az felrakhatja a Compiz Fusion effekteket is) Jó hír, hogy a Csomagkezelőben megtaláljuk a Firefoxot, a Chrome-ot, az Operát és még sok más böngészőt is, tehát a fent leírt gyors internetelérési módszert a kedvenc böngészőnkkel is beállíthatjuk.

A telepített alkalmazás a dokkon kap helyet

 

A Tiny Core Linuxot a honlapján lévő Downloads menüpontnál tölthetjük le .iso formátumban, amit CD-re írva egy hordozható Linuxot kapunk. Az installálás (pendrive-ra, vagy HDD-re) már egy kis Linuxos előképzettséget igényel, de a weboldalon találunk egy útmutatót.

Ha CD-ről fut a rendszer, akkor is van lehetőségünk a beállítások és a telepített alkalmazások lementésére. Kikapcosláskor pipáljuk be a "Backup" menüpontot, ami lementi a memóriában lévő dolgokat a megevlemezre egy darab rejtett fájlként. Legközelebb amikor ismét CD-ről bootolunk, akkor a rendszer érzékeli az előző munkamenetben készült fájlokat, és visszatölti őket a RAM-ba.

 A Vezérlőpultban mindent be lehet állítani, az egér sebességétől kezdve a háttérképig - persze nem olyan részletesen, mint például a Windows 7-ben, de épp ezért tökéletes: egy sallangoktól mentes ultrevékony, gyors, hatékony rendszert kapunk a meglévő Windowsunk vagy akármink mellé - a Grub bootmenü segítésével.

Ellentétben más (a fent említett Damn Small és Puppy Linux-szal) itt mi magunk válogathatjuk össze a használni kívánt programokat, nem kell kényszeredetten használnuk a beépített dolgokat, hiszen nincs is semmi beépítve, egy csupasz magot kapunk.

Az összes ismert Linuxos nyílt forráskódú alkalmazást megtalálható a Csomagkezelőben, legyen szó egy komlett irodai programcsomagról, az Open Officeról; médialejátszóról, mint például a VLC Media Player, vagy az MPlayer; képszerkesztőről mint a Gimp, torrentkliensről, mint a Transmission; játékok és így tovább...

Én még csak 1 éve ismerkedem a Linuxokkal, de már megszerettem őket. Aki már kicsit jártas a témában, vagy egy régi géphez keres megbízható rendszert, akkor a 10 mbyteos Tiny Core Linux-ot telepítve vagy LiveCD-n feltétlenül próbálja ki!

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr182158732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hypercube 2010.12.07. 23:01:43

Helló!

Köszönöm hogy megismertetted velem ezt a nagyszerű cikket. Viszont a "Linuxon nem kell törődnünk a biztonsággal" szószerkezettel kicsit vigyáznék.

szeplabak 2011.02.23. 17:14:16

Egyetlen súlyos hibája van ami a mai világban szinte hasznavehetetlenné teszi:

NINCS benne wireless kapcsolódás. Legalábbis nem említik, sőt ezt írják:

''very minimal X desktop typically with wired internet access.''

És mivel manapság a sima cable-link már nem divat, inkább a wan miniportos kapcsolódós net, így bukás, mivel terminálban elszórakozva se működik . ( ezt ubuntura alapozom)

numlockholmes 2011.02.23. 21:16:51

@szeplabak: De van hozzá wifi támogatás, csak épp nincs beleépítve (de hát semmi sincs benne).
Igaz nem szép GUI-n, hanem terminálon keresztül kell beizzítani:

wiki.tinycorelinux.com/Setting+up+Wifi

ui.: Tetszik a blogod :)

süti beállítások módosítása