Biztos mindenki találkozott már ilyen masinákkal, ahol csak internetezni lehet... Bejutni a rendszerbe, kikapcsolni azt (energiaspórolás...) vagy esetleg játszani rajta nemigen lehet. Ha mégis szeretnénk, akkor itt van néhány dolog, amit a rendszergazdik elfelejtenek letiltani.

Azt látjuk, hogy az adott program teljesképernyoben indul. Sokszor egyszeruen egy jobbfajta böngészo teljesképernyos üzemmódját kapcsolják be. Minden böngészonél ezt az álapotot az F11 gomb megnyomásával lehet ki/bekapcsolni. De ezt cselesen kiküszöbölték - nem raktak ilyen gombot a speciális bilentyuzetre. Szerencse, hogy javascript segítségével is ki lehet kapcsolni:

 

Ha olyan böngészovel van dolunk, ami "füleket" (angolul: tab) használ, akkor ez nem muködik... Sajnos már az InternetExplorer, Firefox, és az Opera is belépett ebbe a kategóriába. Mit lehet mégis tenni, hogy belekukkantsunk a gépbe? Biztos láttatok már olyan oldalt, ahova valamit fel lehet tölteni. Ekkor a "Tallózás..." gombra kattintunk, és megnyílik egy párbeszédablak, ahol böngészhetünk a fájljaink között. Ilyen oldal például a http://kepfeltoltes.hu. Miután rákattintottunk a tallózás gombra, auztán alul a legördülo menübol a képek megjelenítése helyett (ugye ez az oldal csak a képeket fogadja el) válasszük a "Minden fájl" megjelenítését. A biztonság kedvéért ide is beszúrok egy olyan tallózás gombot, ami nem alkalmaz fájlszurést:

Ha szerencsénk van és rendes kégombos egeret kaptunk, ahol használhatjuk a jobb gombot is (kontextmenü elohívása) - akkor a fájlok nézegetésén kívül meg is nyithatjuk oket. Ha ráklikkelünk rendesen bal gombbal, akkor csak kijelölodik, és beszúródik az elérési útja a fenti szövegdobozba - viszont jobbgombbal elohívhatunk egy menüt, ahol megnyithatjuk, megnézhetjük a tulajdonságait...

Mi a helyzet akkor, ha nincs jobbgombunk? Akkor is jó lenne előhívni egy egy programot. Ezt megtehetjük, ha a böngésző címsorába a file:// után írjuk a megnyitandó program elérési útját. Tehát direkt hivatkozunk arra fájlra ami a windows-t futtató számítóépen van. Például a jegyzettömböt így érjük el:

file://c:\windows\notepad.exe

Ezt az elérési utat linkként közöltem, mert esélyünk sincs a két fajta per-jelt leírni lebutított billentyűzet segítségével (AltGr+Q = \ és a Numpadon a /). Bár ilyen gombok lehetnek a terminálokon, hiszen internetcímekben is előfordulhatnak ezek a karakterek. Extra képpen itt van néhány program elérési útja belinkelve - a leghasznosabb talán a képernyő billenytűzet, amellyel használhatunk sok fajta billentyűkombinációt - többek között az Alt+Tab programváltást - a Ctrl + Alt + Del feladatkezelő előhívást:

(Ha vistánk van, akkor ezt a rész át is ugorhatjuk, ott máshol vannak ezek a programok - talán majd később születik egy poszt, ami ezt is leírja. De ne keseredjünk el, ha lejjebb scrollozunk, akkor biztosan működő dolgokat találunk!)

Intéző: file://c:\windows\explorer.scf

Képernyő billentyűzet: file://c:\windows\system32\osk.exe

Kijelentkezés: file://c:\windows\system32\logoff.exe

Mi a helyzet, akkor, ha nem a c:\-en van a windows? Akkor jönnek a rendszerváltozók! Az adott meghajtó betűjelére és azon belül a windows mappára a %systemroot% változóval hivatkozunk:

Parancssor: file://%systemroot%\system32\cmd.exe

Sokszor a böngésző nem tudja a rendszerváltozókat értelmezni, tehát maradjunk a hegyományos megadásnál: file://c:\windows\system32\cmd.exe

Ekkor, ha minden igaz, egy parancssor képernyőt kapunk. Ha mégse, akkor még játszadozhatunk a hivatkozásokkal. A tárhelyemen elhelyeztem a .bat kiterjesztésű fájlt. Ebbe a fájlba jegyzettömb segítségével DOS egy dos parancsot írtam. A .bat fájlokról azt kell tudni, hogy futtatásukkor a windows látja, hogy DOS parancsokkal van dolga, és végrehajtja őket. A DOS parancsokról a wikipédián tudsz meg többet: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_DOS_commands

Most következzék néhány bat fájl:

Parancssort meghívó: parancssor.bat

Intézőt megnyitó: intezo.bat

Önmagát meghívó (végtelenszer megnyíló program): program.bat

Ha a tárhelyemen elhelyezett .bat fájlt a böngésző kilistázza - nem megnyitja (hiszen lényegében ez egy szöveges fájl), akkor a legfontosabb (a parancssort előhívó) itt van .exe kiterjesztésbe konvertálva (nem szöveges):

parancssor.exe

Ezeket a DOS parancsos trükköket sokszor alkalmazhatjuk - csak az elérési utat kell tudnunk. Az elérési út pedig böngészőnként változik. Az alábbi sorok megmondják, a böngésződ és operációs rendszered típusát:

 

 

 

 

 

 

 Ennek forráskódja:

<SCRIPT language="javascript">
<!-- document.write(navigator.userAgent+"<BR>")//-->
</SCRIPT>

Jokerként kipróbálhatjuk, hogy a Shift billentyű ötszöri lenyomásával nem ugrik-e előtérbe egy "Kisegítő lehetőségek" párbeszédablak, melynek segítségével megbizoyosodhatunk, arról, hogy windowssal van dolgunk.

Végezetül pedig itt egy program, ami egy mini feladatkezelő (A windows 3.11 rendszerből kimásolva) - segítségével akár be is zárhatjuk az előttünk elterülő bögészőt, így hozáférhatünk a géphez:

taskman.exe

A Ctrl+Alt+Del gombsorozatot szándékosan nem említettem, de a WinXp-és újabb változataiba már beépített funkció, hogy a Ctrl+Shift+Esc billentyűkombinációra is bejön a feladatkezelő. Ezzel is próbálkozhatunk.

Sok szerentcsét! :D

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr961394664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása