Sokaknak fontos, hogy néz ki a számítógépe kívülről. Széjjeltuningolt, villogó, kék-zöld fénnyel felszerelt gépekkel menőznek... Mi a helyzet a gépházon belül? Ha felnyitjuk mit látunk? 

Bárhogyan is figyelünk, a számítógépünk olyan, mint egy porszívó, előbb-utóbb tele lesz odabent „porcicákkal”. Ennek oka a hűtés, a processzoron és a videokártyán forgó lapátok keverik a levegőt, ami tele van porral. A legfőbb oka a gép porosodásának azonban nem a belső ventilátorok, hanem a pc tápjánál lévő "szélkerék". Egy csillogó-villogó gép pár hónap után úgy néz ki belülről, mint egy porzsák. Figyelem, megrázó képek következnek:

Mindez esztétikailag nem különösebben zavaró, hiszen nem igazán látszik – sokkal nagyobb gond az, hogy a leülepedett por nem tesz jót a hűtésnek. Ha viszont a gépünk túlmelegszik, akkor a hibák széles spektrumára számíthatunk: lassabban futnak a játékok, lefagynak a grafikus alkalmazások, lassul a Windows stb. A legtöbb esetben egy egyszerű takarítással meg tudjuk oldani ezeket a problémákat, de mit tegyünk annak érdekében, hogy gépünk a lehető leghosszabb ideig maradjon tiszta? Persze megtehetjük, hogy vízhűtést szerelünk be – szerencsére azért vannak ennél olcsóbb és egyszerűbb megoldások is.

Ha az egyszerű takarítást választjuk, akkor azt is körültekintéssel végezzük: Az alkatrészek megérintése előtt védekezzünk az elektrosztatikus kisülés ellen. Hogy elvezessük a testünkben lévő statikus elektromosságot érintsünk meg egy földelt fém tárgyat, erre például a fürdőszobánkban lévő csap a legalkalmasabb. Tilos az alkatrészeket nedves ronggyal letörölni, de ezt szerintem nem kell elmondani. Az sem jó, ha például bedugjuk a porszívó csövét a gépházba és így tisztogatunk...

A legfontosabb dolog: a megelőzés 

Magasság – bizonyosodjunk meg róla, hogy számítógépünk a lehető legmagasabb helyen van tárolva: a por mindig a padló közelében a legkoncentráltabb. Egy PC tárolásához a létező legrosszabb hely a padló – tegyük mindig az asztalra és persze minél magasabbra.

Törölgetés –  a por először mindig a gép külsejére ülepszik le (értelemszerűen a nyílások, illesztések közelében). Ha ezeket hetente egyszer letörölgetjük (száraz, vagy nagyon enyhén nedves ronggyal), akkor a por nehezebben talál utat a gép belsejébe. Törölgetés előtt persze áramtalanítsuk a gépet 

Plusz ventilátor – helyezzünk be egy extra ventilátort: a szokásos ventilátorok gondoskodnak a hűtésről, az újonnan beszerzett pedig (ha jól állítjuk be) a hűtőventilátorok által beszívott port „kifújja” a gép szellőzőnyílásain. A ventilátor csak pár száz forint, és csak annyi dolgunk van, hogy áramot adunk neki a tápegységről, a beszerelése tehát roppant egyszerű. Az újabb gépeken már a gépház oldalán direkt kialakítottak egy ilyen "foglalatot" ahova a ventillátort behelyezhetjük.

Ha nem található a házon már alapból, akkor szerezzünk be egy szűrőt (filter). Ezeket a szűrőket többnyire porszívókhoz gyártják (van speciálisan PC-re készített is, de tökéletesen megfelel a porszívós változat is, ráadásul könnyebben beszerezhető).

Nincs más dolgunk, mint méretre vágni, majd gondosan eltakarni gépünk hátulján (vagy elején, ez a ház kivitelétől függ) a kis lapkákat. Ezzel elértük, hogy a levegő ugyanúgy áramlik, a gépünk tehát nem fog jobban melegedni, ellenben a por nem az alkatrészeken és a ventilátorokon, hanem a szűrőlapon fog összegyűlni.

Az elkoszolódott szűrőt cseréljük. Ezzel a megoldással elég, ha évente három-négy alkalommal takarítjuk a gépet, míg szűrő nélkül bizony porszívózhatjuk a belsejét akár havonta is.

Persze ne vigyük túlzásba a védekezést:

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr61869259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása