Főleg a notebook-tulajdonosok szeretik mellőzni az egeret (érthető: ott a tapipad), de persze az asztali gépet használóknál is előfordulhat, hogy nem akarják vagy valamiért nem tudják használni a tenyérbe simuló pozícionálót. Ettől persze még nem kell lemondaniuk arról, hogy szörfözzenek a net hullámain.

Egér nélkül netezni? Rémálmainkban se jöjjön elő! Hiszen hogyan kattintanánk akkor a linkekre, képekre stb.? Pedig van egy ügyes megoldás, amellyel akkor sem jövünk zavarba, ha valamiért nélkülöznünk kellene egerünket. A Mouseless Browsing egy Firefox kiterjesztés, és bár a fent vázolt szituáció (azaz hogy nincs egér) meglehetősen ritka, a kis alkalmazás, már csak érdekessége miatt is, megér egy próbát.

A Mouseless Browsingot (letölthető innen) a kiterjesztéseknél megszokott módon kell a Firefoxhoz adni. Még arra sincs szükség, hogy előtte bezárjuk a böngészőt, hiszen az Eszközök/Kiegészítők gombra kattintva választhatjuk a tűzróka újraindítását (erre ugyanis szükség van a kiterjesztés életbe lépéséhez). 



Újraindítás után különös dolgok történnek: valamennyi, a felkeresett oldalon található link és kattintható elem mellett egy kis kockában egy számot látunk. Ha Ctrl, illetve az Alt billentyű lenyomása mellett gépeljük be ezt a számot, egy új ablakban máris megnyílik a szóban forgó link. Hogy melyik billentyű aktivizálja a számokat, azt az Eszközök/Kiegészítők/Mouseless Browser/Beállítások menüben dönthetjük el. Itt egyébként még számos egyéb apró jellemzőt is beállíthatunk (de persze a korábbi kattintásos módszer is működik).

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy e kiterjesztés használata során az oldalak – érthetően – lassabban épülnek fel, továbbá a sok linket tartalmazó site-ok külleme kissé kuszává válik. Persze ha ez valakit zavarna vagy mégsem nyerné el a tetszését az egér nélküli böngészés, az Eszközök/Kiegészítők/Mouseless Browsing/Letiltás, illetve Eltávolítás pontban ideiglenesen vagy örökre száműzheti a kis alkalmazást.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr421364906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2010.09.11. 16:37:07

Operával sokkal egyszerűbb az egér nélküli böngészés. Ha pl. a TV-n akarnék/tudnék böngészni, azt használnám

süti beállítások módosítása