Valakinek egyszer az a furcsa ötlet pattant ki a fejéből, hogy a game boyán zenélni kezdjen. Egy kis bütyköléssel át lehet alakítani az eszközt úgy, hogy ne csak a beleégetett zenéket játssza le, hanem mi is komponálhassunk muzsikát. Más a padláson talált régi videojátékokat kapta szét, így aztán szépen megszületett a 8-bites zene. Ez hasonló ahhoz a megkapó kis prüntyögéshez, amire ettük a gombát a Super Márióval. Mindez a nyolcvanas-kilencvenes évek környékén élte aranykorát, de ez a retro zenei stílus még mindig nem merült feledésbe, köszönhetően a még mindig aktív ős-geekeknek.

A chiptune névre hallgató stílus az elektronikus zene egyik alfaja és mint a megnevezés is mutatja egy eszköz hangokat képző chipjének tuningolásával lehet előállítani a kezes  "hangszert". Az első ilyen buherálható chip A Commodore 64 elődjében a VIC-40-ben jelent meg. Ez volt az első széles tömegek által elérhető „home computer”-be épített különálló hangvezérlő. A SID (Sound Interface Device) nevet kapta és a Commodore későbbi (főleg játékra tervezett színes) változataiban is megtalálható. A chiptune zene legfőbb tulajdonsága, hogy nem előre eltárolt hangmintákból rakják össze a muzsikát, hanem valós időben generálja azt a chip. Ebben a videóban egy még működő c64-en generált zenét hallhatunk:

Ez persze egy előre megírt zene. A srácok, akik a nyolcvanas évekből itt maradt régivonalas konzolok, retro számítógépek, egyéb kütyük segítségével barkácsolnak zenét, nagyjából úgy használják ezeket az eszközöket, mintha szintetizátor volna. Ahogy a sima szintivel, a konzolokkal is rengetegféle zenét lehet létrehozni. Van egy jellegzetes csipogós alaphangzás, de onnantól kezdve elég széles a spektrum. A 8-bites zene köré azóta komplett szubkultúra nőtt, van fesztiválja, és különböző válfajai vannak (c64-core, game boy music, nintendocore, amigacore stb.) attól függően milyen eszközön hozzák létre a zenéket. Íme egy nem előre letárolt, live előadás:

Mára a chiptune sok más műfajjal keveredett, így léteznek diszkós, hip-hopos (chip-hop), rockos, metálos (:D) számok is. A YouTube-on egy csapat a mai modern zenék 8-bites átírásával foglalkozik. Persze vannak eléggé elvont zenék is, amiket tényleg már csak a hardcore rajongók szeretnek de a nagy kínálat miatt szinte bárki megtalálhatná a kedvére való stítust...

Kis hazánkban is vannak chiptune koncertek, amik ha nem is olyan látványosak de elrepítenek egy kicsit a múltba. Az egyik legnevesebb ilyen esemény a Budapest Micro néven megrendezett chiptune fesztivál. A profik sokkal színesebb zenét képesek előállítani modernnek épp nem nevezhető eszközeikkel, mint a fenti videóban látható amatőr előadók. A Bombahír portál stábja ellátogatott egy ilyen eseményre, így betekintést nyerhetünk a 8 bites koncertek világába. A stáb tagjai között van Polgár Tamás is, aki méltán híres a demoscene világában a Freax névre hallgató könyvével. (Az első néhány másodperctől ne ijedjünk meg, elég hardcore):


 

 

A blog olvasói már biztos találkoztak 8 bites zenével: A legközelebbi hely, ahol még egy átlagos ember is hall chiptune zenét az a lewarezolt és feltört játékok kódgenerátorai (keygen) alatt szóló zene. (Sajnos az illegális letöltögetés ma már átlagosnak számít...) Nem buzdítok senkit erre, sőt még magamtól is elhatárolódok (amúgy Linuxot használok), de én először a chiptune zenét egy CD-s játék mellett található kódgenerátor futtatása közben hallottam (Most az idősebb olvasók biztos kiröhögnek: "Haha CD-s játék, bezzeg én már a lyukkártya korában is megvoltam"). Az ilyen fajta chiptune zene egy kicsit dallamosabb és régi időket felidéző hangulatával, ha nem is minden ember szívébe de a bitbetyárokéba biztos belopja magát. Nekem személy szerint a keygen-zene jobban tetszik, mint a gameboy/nintendocore és az elérhetősége is nagyobb: A keygenmusic.net weboldal pont ilyen zenéket gyűjt össze, amit bárki letölthet. Itt egy kisebb összeállítás a TOP 10-es kódgenerátor-aláfestő zenékből:

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr202254192

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 8 bites zene - Numlock Holmes 2010.08.28. 15:00:34

Valakinek egyszer az a furcsa ötlet pattant ki a fejéből, hogy a game boyán zenélni kezdjen. Egy kis bütyköléssel át lehet alakítani az eszközt úgy, hogy ne csak a beleégetett zenéket játssza le, hanem mi is komponálhassunk muzsikát. Elvetemült kockafejek…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása