Tömörítes, kicsomagolás, arhiválás... Ezek a feladatok nélkülözhetetlenek egy oprendszer használatakor. Gondoljunk csak olyanokra, mint backup készítese, vagy csak egyszerűen egy internetről letöltött tömörített állomány kibontása. Vajon a leggazdaságosabb tömörítési algoritmust használjuk?

Zip? Rar? 7z? Netán a hiper-szuper médiatömörítő, az UHA? Íme néhány elvégzett teszt táblázatos formában (arány+időmennyiság), majd a végeredmény:

(mindegyik program normál tömörítési beállítását használtam - a táblázat második sora mutatja, hogy az eredeti fájlméret hány százaléka lett a kimeneti fájlméret - harmadik sor mutatja a tömörítéshez szükséges időt - a legjobb eredmények kiemelve)

Szöveges dokumentumok (office formátumok + pdf)
NévRAR7ZZIPUHA
Arány48 %44 %53 %33 %
Idő54 sec50 sec18 sec2 perc 31 sec

 

Médiafájlok (jpg, mp3, avi, wmv, mpg)
NévRAR7ZZIPUHA
Arány98 % 98 % 98 % 70 %
Idő  2 perc 3 sec 1 perc 41 sec 23 sec 7 perc

 

Egyéb formátum (mondjuk egy Program Files beli mappa, amiben van exe, dll, médiagyűjtemény, és sok más formátum)
NévRAR7ZZIPUHA
Arány42 %31 %46 %35 %
Idő14 sec11 sec4 sec 30 sec
  1. 7z - a király
  2. zip - amikor még nem volt 7z akkor nem véletlenül volt ez mindenhol használatos: egy alap-tömörítő
  3. UHA - elfeledett médiatömörítő, ha csak .avi-ról van szó nem ismer lehetetlent: sikerült neki elérni a 55 %-os határt is - igazából ebbe a rangsorba nem is illik bele! Egy külön rangsor első helyét kellene megadni neki. Csak a tömörítési idő húzta vissza a 3. helyre...
  4. rar - népszerű de nem hatékony

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr1001276237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KenSentMe 2010.02.21. 18:49:50

Hát, igazából ebből a sorból csak az UHA a brutális majális.. igazából egy .avi az sok mindent jelenthet, codec függvényében, de veszteség nélkül még -30%? Kicsit jobban utána kell néznem.

Amióta van .zip a windowsban, azóta ált. ritkán érzem szükségét még -20% miatt valami alternatív izét feltelepíteni/elmagyarázni annak, akinek viszem, hogy telepítse fel ő is, mert milyen jó.

numlockholmes 2010.02.22. 12:52:56

A dolog kétélű, mert ha valamit nagyon össze akarunk tömöríteni, akkor ahhoz csomó idő kell, és ki szeret várni...

Az UHA nem annyira elterjedt mert senkinek sincs alapból feltelepítve a gépére ez a tömörítő, tehát ha egy havernak akarok valamit küldeni biztos nem evvel tömörítem össze, mert nem tudja kicsomagolni. (bár lehet készíteni önkicsomagoló .exe-t is)

A WinUHA-t egyébként itt lehet letölteni:
kul.hu/2rwz

süti beállítások módosítása