Alig 3 hét múlva jön a valószínűleg sokak számára galibákat okozó változás: 2010. január 16-tól minden mobilhívásnál tárcsázni kell majd mind a 11 számjegyet.

Január 16-án, szombaton 00:00 órától a mobiltelefon-szolgáltatók hálózatán belüli hívásoknál, illetve a hálózaton belüli SMS, MMS küldésnél is mind a 11 számjegy, azaz a teljes mobiltelefon-szám tárcsázására lesz szükség. Jelenleg a három szolgáltató hálózatában még mindig napi 1,5-2 millió hálózaton belüli hívást, SMS-t, MMS-t indítanak a fogyasztók csupán a hétjegyű előfizetői szám megadásával.

Mivel az átállásig kevesebb, mint 3 hét van hátra, a hatóságok és a szolgáltatók arra kérnek minden mobiltelefon-felhasználót, hogy ha lehet, mielőbb nézzék át a telefonmemóriában tárolt számokat, és amennyiben vannak csak hét számjeggyel beírtak, azokat írják át a 11 számjegyes formátumra és lehetőség szerint ebben a formátumban tárcsázzanak mostantól.

A mobiltelefon-számok a +36-os nemzetközi országkódból, vagy a 06-os belföldi előhívóból, és a szolgáltató kétjegyű hálózatkijelölő-számából (20/30/70), valamint a hétjegyű előfizetői számból állnak. A hívószámok az átállást követően nem változnak meg, azonban január közepétől a hálózaton belüli hívásoknál is a teljes számformátumot kell használni, éppúgy, ahogy jelenleg is mind a 11 számjegyet tárcsázni kell, ha másik szolgáltató hálózatába telefonálunk, vagy ha külföldről akarunk magyarországi mobiltelefonszámot hívni.

A Nemzeti Hírközlő Hatóság azt javasolja, hogy a telefonjuk memóriájában tárolt hétjegyű számokat már most egészítse ki mindenki a +36 azonosítóval és a hálózatkijelölő-számmal (20/30/70). A jelenleg még hét jeggyel elmentett számokat minden előfizetőnek a saját szolgáltatója előhívója alapján (+3620; +3630; +3670) kell kiegészítenie.

A sikeres átállás érdekében az érintettek mielőbb végezzék el a szükséges lépéseket:

Cégek és vállalkozások, magánszemélyek is ellenőrizzék a SIM kártyával működő riasztók – legyen az akár autóba szerelt, vagy lakásban, irodában lévő –, liftek és egyéb berendezések (pl.: távvezérelhető kazánok) tárcsázási beállítását, hogy azok 2010. január 16-tól is zavartalanul üzemeljenek.
Célszerű ellenőrizni az esetleges számítógépes szoftverek beállításait, ahol tárcsázáshoz vagy üzenetküldéshez hívószám van rögzítve.
Javasoljuk, hogy a vállalkozások, a magánszemélyek és az intézmények fejléces papírjain, honlapjain, illetve névjegykártyáin, továbbá hirdetéseiben és egyéb felületein a telefonszámok a +36-os formátummal kerüljenek feltüntetésre.

Fontos tudni, hogy 2010. január 16-án 00:00 órától a hét számjegy használata esetén a hívás és üzenetküldés sikertelen lesz. A sikertelen hívási kísérletről hangbemondás tájékoztatja az előfizetőket, míg a csak hét számjeggyel küldött SMS-ek és MMS-ek nem fognak megérkezni a címzetthez.

A hívószámok tárcsázásának változásával lehetővé válik a mobilszolgáltatók által használható számmező közel hatmillió telefonszámmal való bővítése. Január közepe után, a mobilszolgáltatók által kiadott hétjegyű előfizetői számok 0-val, vagy 1-gyel is kezdődhetnek majd, míg jelenleg a mobilszámok csak a 200 0000 – 999 9999 tartományból használhatók.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr431631159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása