"A színvonal a olyan mélyre süllyedt, olyan nagy fertőbe, amiből már csak akkor kerülhet ki, hogy ha a pincétől a padlásig nagytakarítást végeznek." Rövid kis informatikai hírek után következzen egy a Médiatörvény mellett kiálló írás. 

Január 5-én, azaz a mai napon az egyik legismertebb torrentoldal, a thepiratebay.org nyitóoldalán a következő üzenet jelent meg a Médiatörvény elleni tiltakozásul:

"December 21-én a magyar parlamentben a többséggel rendelkező kormánypárt megszavazott egy új médiatörvényt, ami Európa leginkább elnyomó és antidemokratikus törvényeiből válogat, néhány nyugtalanító kiegészítéssel. Az alapjogok, illetve a szabad véleménynyilvánítás iránti aggodalmunk jeléül 2011. január 5-én 24 órára elsötétítjük internetes jelenlétünket."

A torrentoldal készítői is szolidaritást vállalnak a magyar sajtószabadságot elvileg súlyosan tipró törvény elszenvedőivel. A lassan egész Európát megbolygató mozgalom, aminek tagjai a médiatörvény elleni tiltakozásul feketébe háttérbe öltöztetik a honlapjaikat - utalva evvel a "sajtószabadság halálára" - már külföldön is népszerű. Bár nem igazán látom, hogy mi köze egy torrentoldalnak ami csak pusztán technikai kiszolgálókét üzemel - egy a médiát szabályozó törvényhez, ami mellesleg Abszurdisztán csonkított határain belül született...

Néhány magyar hozta létre ezt a kezdeményezést, aminek központja a www.blackout4hungary.net webcímen található. Innét bárki letölthet bannereket és egyéb, az internetes sajtó feketébe öltöztetését elősegítő kódsorokat.

 

Véleményem szerint a külföldi sajtó felháborodását egyrészt a csak részben átszivárgott hírek, másrészt a sajtó tipikus szenzációhajhász megfogalmazása eredményezte. Amíg nem Magyarországon élnek, és nem látják testközelből az eseményeket, addig nem kéne nácit kiáltani...

Kétségtelen, hogy ennek a törvénynek vannak kínos, nyílt cenzúrára hajazó részei, de alapvetően jó irányba tereli a sajtót. Én nem látok bele a nagy napilapok és egyéb sajtóorgánumok főszerkesztőinek a fejébe, de néhány dolgot észrevettem, amire pozitív hatással lesz a médiatörvény:

 Itt van ez az Ice-T rapper ügy. Az "zenész" figyelmeztet arra, hogy a lejátszott számai rengeteg káromkodást tartalmaznak, és vegyük ki a kazettát a lejátszóból. Persze ezt is a lehető legdiszkrétebben teszi, és a végén egy "szopdleaf@szom" mondatot is elejt.

If you are offended by words like
shit, bitch, fuck, dick, ass, hoe, cum,
dirty bitch, low motherfucker, nigga, hooker, slut, tramp,
dirty low slut tramp bitch hoe, nigga fuck shit,
whateva... take the tape out NOW!
And by the way, suck my muthafucka dick!

Ha nem lenne médiatörvény még mindig hallgathatnák a fiatalok az ilyen "zenét". Annyira eluralkodott volna a liberalizmus, hogy egy közszolgálati rádióban (ha nem is magyarul), de olyan míves szavakat engednek sorolni, hogy "anyabaszó", "mocskos kis ribanc", "faszfej"?!? Mert sajtószabadság ide vagy oda, az emberek azt hallgatják amit adnak nekik és példakép nélküli fiatalok őket fogják követni - és ezt úgy mondom, mint 18 éves fiatal.

Van egypár olyan ismerősöm, akiknek a zene a mindenük, és próbálnak jobban és jobban hasonlítani kedvenc előadójukra. Aki már belehallgatott ebbe a zenének nem nevezhető valamibe, az hallhatta, hogy minden második effekt egy pisztolylövés. Ha azt látják a fiatalok, hogy a problémákat stukkerrel kell megoldani, akkor avval is fogják... Ha a rádióban olyan számok mennek, amelyek szerint drogozni menő, ha a tévében minden második műsorban "felrobban, kettévág, leszakad, meghal" akkor ne csodálkozzunk, hogy egyre több ilyen történik:

 

 

A médiatörvény többek között, hogy szankcionálja az ehhez hasonló megnyilvánulásokat, elősegíti a magyar médiatermékek terjedését: A rádióknak legalább 35 százalékban magyar zenéket kell játszaniuk, és ezek negyede 5 évnél újabb felvétel kell, hogy legyen; a tévéknek pedig 1/3 műsoridőben magyar produktumot kell sugározniuk. Így mindenki jól jár. Növekszik a kulturális színvonal, fejlődik a magyar zeneipar. IceT-nél nem jobb egy magyar értékeket közvetítő zenekar? Dalriada, Zuboly vagy épp a Kárpátia együttes?

Nézzük meg az ország egyik legnézettebb csatornájának, az RTL klubnak a műsorait: ValóVilág, Mónika Show, Benkő feleséget keres, Celeb vagyok ments ki innen. Az elsőben mindenki megdug mindenkit, piálnak, cigiznek; a másodikban sok cigány összeverekszik, a harmadikban a gusztustalan meztelenkedő benkő villant egyet, a negyediket nem is kommentálnám. Erre van igény?

A híradókban is csak 20% lehet a balesetekről történő tájékoztatás mennyisége. Ez miért akkora probléma? A híradónak nem az a szerepe, hogy olyan dolgokról számoljon be, ami mindenkit érint? Tonnaszámra jönnek az olyan hírek, hogy "összeütközött két kocsi itt meg ott", hogy "megettek a cápák Hawaii-on valakit". Különösen idegesítő, amikor Szellő István jól belehajol a kamerába, és úgy mondja a szenzációhajhász híreket, hogy közben teletűzdeli a mondatokat a "brutálisan", "kegyetlenül", "véresen", "marcangol" szavakkal.

A kereskedelmi tévék 1997-es indítása a hazai műsorkínálatban nemcsak mennyiségi, hanem minőségi változásokat is okozott, és az értékek átrendeződését eredményezte, magyarul a színvonal a olyan mélyre süllyedt, olyan nagy fertőbe, amiből már csak akkor kerülhet ki, hogy ha a pincétől a padlásig nagytakarítást végeznek. A televíziózás korai szakaszától ismert, klasszikus műsortípusok teljesen eltűntek és kizárólag üzleti érdekek szerint rendezőstek át. Megjelentek a silányságon alapuló, kizárólag a népbutítást, hülyítést célzó műfajok.

A médiatörvény ellen tiltakozni kell? Feketébe kell öltöztetni a honlapokat?

A médiatörvény melletti szolidaritás képpen, a blog fekete helyett fehér arculatot kap a mai nap, Január 5-én!

Győzzetek meg, hogy nincs igazam!

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr732561620

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A sajtószabadság vége? 2011.01.05. 13:44:55

Ténytár A “médiaalkotmánynak” nevezett törvény jelentősen átalakítja a magyar elektronikus médiumok rendszerét, változtat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vvv999 2011.01.05. 06:50:40

Hát nem is tudom... Szerntem valamit benéztél.
Nem Gangxstát adtak hanem Ice-T-t, és nem közszolgálatin hanem a Tilos rádióban, ez azért óriási különbség.
Hogy kinek milyen zene nyújt nagyobb élményt, ebbe ne menjünk bele, van akinek a Kárpátia, és van akinek Ice-T. Gondolom akkor neked a Magozott Cseresznye is belefér, elvégre magyar.
De azért gondolj bele, sarkosan fogalmazok:
- Megmondják, hogy mi mehet a rádióban.
- Megmondják mi mehet a tévében.
- Törvényi lehetőség született súlyos bírságokkal történő rapid elhalgattatásra.
Ezt nem nevezném normálisnak. Ezt cenzúrának hívják, csak takargatják a "magyar kultúra védelmében" címkével.

torpotroh 2011.01.05. 08:46:23

alapvetően jó irányba tereli? a sajtót? ez a médiatörvény? és mi az a jó irány, a fidesznek való állandó kedvezés?

az a gond, hogy a jelenlegi kormánypárt annyira nem érti az élet folyását, hogy azt sem képes felfogni, nem véletlenül kiáltanak farkast sokan, ugyanis ha egy sajtótermék eddig bármilyen jogot sárba tiport vagy rágalmazott, annak szankcionálására eddig is volt már eszköz - büntető törvénykönyvnek hívják. világos, mint a nap, hogy még egy ilyen eszköz beiktatása, ami ráadásul az igazságszolgáltatást is remekül megkerüli, egyszerűen előkészíti, hogy a hatalom büntetlenül szorongasson tököket.

Celtic 2011.01.05. 09:59:15

@vvv999: Na ez az. En is eppen mondani akartam, hoyg a Tilos finoman fogalmazva sem kozszolgalati.

Hetvegen pont ezen (is) vitatkoztam par haverommal, az egyik ejjel-nappal csak Kossuthot hallgat es szornyulkodik a kereskedelmi teveken, masik idonkent bevasarol ujsagokbol: Magyar Nemzet, Nepszabadsag, 168 ora, ES, HVG, Demokrata es mindet vegignezi. Vajon melyik a szimpatikusabb nekem?

Mit lehet tenni, ha egy orszagban a legolvasottabb lap a Blikk? Beszuntetni? Beletorodni? Engem mondjuk nem erdekel, neha beleneztem (ha eppen ingyen hozzajutottam), de ot perc alatt vegigfuthato volt. Azert elgondolkodtam, hogy
a) tenyleg erre van igenyuk az embereknek
b) ilyenne formaltak az embereket, hogy erre legyen igenyuk?

Ugyanez igaz a kereskedelmi televiziokra is. Nem nagyon nezem, szoval hidegen hagynak a valosagshowk es a Balazs/Monika-showk, de ott is ez a kerdes:
tenyleg erre van igeny, vagy csak felkeltettek iranta az igenyt? Nem tudom, de en az elsore tippelek...

1/3 a musoridoben: gyonyoruen hangzik, de ha nem keszul olyan, amit erdemes megnezni, akkor mit sugarozzon? Emleklszem, gyerekkoromban mennyi jo mese- es ifjusagi tevejatek keszult, ma nem tudnek egyet sem mondani, legfeljebb otevente. Jo magyar film? Az is jo, ha otevente keszul egy :( Persze lehet ismetelni ugyanazt rogyasig, de arra jobb egy tematikus csatorna (Filmmuzeum).

Hogy a kulfold mit tud arrol, mi van itt? Mi magunk mit tudunk rola? Es amikor egy kulfoldi hir alapjan elitelunk barkit/barmit, mi mit tudunk rola? A zemberek nagyresze a szamara kedves hirforrasbol tajekozodik, az meg ugy adja le a hirt, ahogy akarja, kevesen neznek utana erdetei helyen. Most ez se lesz: CSAK az MTI hireit adhatjak le...

FamilyGuy 2011.01.05. 12:21:28

Azt írod, hogy milyen jó lesz majd hogy több magyar produkciót kell bemutatni a TV-ben, majd rögtön a következő bekezdésben felsorolsz néhány általad kifogásolt műsort, programot.
Feltünt neked, hogy egytől-egyig magyar termék amit kifogásoltál?
A törvényben tényleg vannak hasznos dolgok is, de a lényeg pontossan az, hogy a hatalomnak nem tetsző hangokat pillanatok alatt, indoklás nélkül el tudnak és fognak hallgattatni.
Sok, ebben a témában szaktekintély, médiajogászok és nemzetközi szakemberek megfogalmazták sokszor és sok helyen mi a rossz és miért. Ezek az emberek nem tegnap láttak ilyen törvényt először és, bízhatsz benne, hogy elég jól ismerik az europai országok hasonló rendelkezéseit, mivel ez a szakmájuk.
A véleménye persze mindenkinek van csak hát háttérismeret hiányában igen könnyű hibás következtetésre jutni.

mostmar_kicsit_unom 2011.01.05. 12:53:37

ez a bejegyzés nyilvánvalóan az ironikus kiparodizálása a szemmellenzős jobboldali hozzáállásnak.

teddyde 2011.01.05. 13:12:56

Szerinted az alábbi mértékadó, világszerte ismert és olvasott újságok valamelyike is megteheti, hogy a médiatörvényről úgy közöljön lehúzó cikket, hogy nem ismeri annak tartalmát (legalábbis a leggázabb részeit?) Economist; The Guardian; New York Times; San Francisco Chronicle; Washington Post; The Denver Post; Los Angeles Times; Florida Today; Le Monde, Le Figaro; Le Matin, Der Standard; Die Welt; TAZ; FAZ; Die Presse; Gazeta Wyborcza; Bangkok Post; The Jakarta Globe; Kuwait Times; The Peninsula Qatar; قطر تريبيو (Gulf Times); 英文中國郵報 (The China Post)

Ez egyik sem a helyi blikk, hogy leírnak mindenféle szemetet. A befektetni vágyó üzletemberek is ezeket olvassák.

cbene 2011.01.05. 13:44:12

azért írnak mindenféle szemetet, mert a törvényben SEMMI konkrétum nincs. az index is megírta (nem tudom pontosan idézni), hogy ez a fajta pongyola megfogalmazás a diktatúrák eszköze, amikoris a diktátor úgy csavarhatja a törvényt ahogy akarja - arra húzza rá, akire/amire kedve tartja.
tökéletes példa www.sg.hu/cikkek/79192/ezzel_riporttal_sertett_torvenyt_az_rtl_klub_a_hatosag_szerint
ez azért már szánalmas. október elseje óta arra készülnek, hogy ezt az interjút majd beperelik? vagy hogy került ez ide?!
megjegyzem, hogy a blackout4hungary oldal sem elérhető, kíváncsi lennék, miért.

buGhunter · http://bamberg.blog.hu 2011.01.05. 13:48:11

ez a bejegyzés epic fail.. ha nem látod át a dolgokat, ne írj róluk, maradj a kaptafánál

numlockholmes 2011.01.05. 15:07:49

Hol volt a nagy európai médiaigazság, amikor Szlovákiában betiltották a magyar nyelv sajtóhasználatát? Ez nem ütötte meg a demokrációféltőknél a küszöböt? Odamentek és azt mondták renden van. Ekkor kellett volna szolidaritani... Ez külügy volt - viszont a médiatörvny belügy.

Külföldön, ha megpróbál valamelyik adó meztelenkedést bemutatni vagy káromkodást, és nem takarják ki vagy sípolják ki, akkor olyan büntetést kapnak, hogy a fülük kétfelé áll. A mozifilmeket is rendszeresen meg kell vágni, hogy megfeleljen az ottani szigorú erkölcsi elvárásnak. Ez ott már gyakorlat, de ha a magyarok akarnak szigorúbbak lenni az nem jó...

@teddyde: "Szerinted az alábbi mértékadó, világszerte ismert és olvasott újságok valamelyike is megteheti, hogy a médiatörvényről úgy közöljön lehúzó cikket, hogy nem ismeri annak tartalmát"

Mikor is fordították le angolra ezt a sajtótörvényt, ami alapján hetek óta tiltakozik az EU? Tegnap?

@cbene: A törvényben semmi konkrétum nincs, ami igaz, de egy általános útmutatást szolgáló szabályozástól hogyan is várhatnánk el, hogy a töviről-hegyire mindent megmondjon? A BTK is csak általánosan ír arról, hogy mit kell csinálni.

@FamilyGuy: "...milyen jó lesz majd hogy több magyar produkciót kell bemutatni a TV-ben, majd rögtön a következő bekezdésben felsorolsz néhány általad kifogásolt műsort, programot.
Feltünt neked, hogy egytől-egyig magyar termék amit kifogásoltál?"

Magyar, de milyen? Gondolom ezt Te is látod. A médiatörvény attól még, hogy a Híradó címszó alatt futó, kötelező közszolgálati hírműsort (ami ma már pusztán katasztrófa-összeállítás) és egyebeket megregulázza, még elősegítheti a magyar termékek terjedését.

A sajtószabadság veszélyeztetésére nyilván jobban harap a média és persze, hogy nem fog a médiatörvénnyel egyetérteni, mert nem akarja maga alatt vágni a fát. A valóságshowos, győzikés médiumok nagyot bukhatnak és ezt én nem tudom sajnálni.

@buGhunter: Ha nem értesz egyet a médiatörvénnyel, még nem leszel szabadság bajnoka

--
ui.: Nem vagyok fidesz-droid :(

almakompot 2011.01.05. 16:29:32

A TV és a Rádió szabályozása teljes mértékben rendben van de ami nálam lecsapta a biztosítékot az az internet. Ha nekem nem tetszik a kormány és Orbán pofája(mert arca nincs) akkor ezt már nem is önthetem szavakba a blogomon? WTF? Csak, hogy felhozzak egy másik példát: a napokban terjedt (volna) twitteren egy oldal ami Szalai Annamáriáról szólt, de csupán perceket élt, rögtön le is lőtték. Ha ez nem a szólásszabadság korlátozása és nem a véleménynyilvánításhoz való jog elsöprése akkor mégis mi?

FamilyGuy 2011.01.05. 17:48:31

@baυxit: Mikor is fordították le angolra ezt a sajtótörvényt, ami alapján hetek óta tiltakozik az EU? Tegnap?

A "hivatalos" erősen megvágott a kifogásolt részeket nagyvonalúan kihagyó fordítás valoban a napokban készült.

DE

Diplomatákról és az azokat kiszolgáló szervezetekről beszélünk.
Hidd el hogy elég két-három-négy nyelven beszélő szakember dolgozik nekik aki csípőből első olvasatra fordítotanak le ilyen anyagokat.

A hiradók tényleg katasztrófafilmek, de erre nem az a válsz hogy megmondjuk mit lehet és mit nem, hanem csinálni kellene egy igazán egyenes, korrekt, pontos és megbízható híradót a köztévén, hiszen ezért van mindenki adójából fenntartva, és hidd el sokan inkább azt néznék.
Ehelyett most az van hogy csak kormánypárti információk, nincs bírálat csak bólogatás és nyalás.
Dobzse, dobzse.
Én még emlékszem mikor ez volt a módi
több mint 20 éve...

UI a szlovák nyelvtörvény ügyében igazad van.

Laci939 2011.01.05. 18:30:24

Szerintem az elsődleges gond az internet korlátozása, nem az hogy a TV-nek legfeljebb 20% bűnügyet szabad sugároznia. És az, hogy 25 millió forintot bármikor kiszabhatnak, amit évek visszaperelni. Minőségi magyar zene? Hallgathatjuk a Megasztárokat a műsoridő 8%-ában? Dejó.

subdiaz 2011.01.05. 20:35:55

Néha érdemes elolvasni, mit ír a másik fél. Nem rajongok a tilos rádióért, de ahogy egy barátom fogalmazott, "sírva röhögős kategória". És tényleg az:

hirek.tilos.hu/?p=1745

Ajánlott beleolvasni a Tilos válaszlevelébe.

Itt tartunk médihatóságilag 2010-ben. Szánalmas.

subdiaz 2011.01.05. 21:13:05

A másik, ami még eszembe jutott, hogy gyakran hallgatok olyan zenéket, mint például az O.T.E.P.

Nem hiszem, hogy Pártunk és Kormányunk szemében ez korrekt zene. Elég csak rájuk nézni, vagy meghallgatni egy-két számukat. Meg különben is, az énekesnő leszbikus.

Bármily' különös is, szerintem qva jó zenét játszanak, és szeretem őket hallgatni. Ugyanígy szeretem a Prodigy-t, vagy a Sirenia-t.

És milyen érdekes, sosem gondoltam még rá, hogy felvágjam az ereimet, szűz lányokat gyilkolásszak, vért igyak, öngyilkos legyek, vagy éppen sátánista. A zene az csak zene, nem fog irányítani, ahogyan a filmek sem.

Pedig egész óvodás koromban X-Aktákat, meg Twin Peaks-et néztem, és apám Pink Floyd meg Black Sabbath lemezeit hallgattam. Később meg Buffy-t meg Star Trek-et néztem. Mégsem hiszem, hogy léteznek vámpírok, vagy hogy asszimilálni fognak minket a Borgok.

De gondolom tilcsukbe az OTEP-et, a System of a Down-t, és minden ilyesmit. Pedig néha ha az embernek rossz kedve van, tök jó autóban pl. OTEP-et hallgatni. Pedig biztos sokak szerint ez nem más, mint mocsok, ami tönkreteszi a társadalmat, és még távolról sem nevezhető zenének. És csak azért hallgatja annyi ember, mert 1) az emberek nagy része buta, 2) ezt nevelték bele a társadalomba.

És mennyire áll messze az OTEP-ben lévő durvaság a feka rap-ben lévőtől? Semennyire. Csak az egyik metal, a másik meg feka rap. Az egyikben sátánista dolgok vannak, vámpírok, drogok, meg szuiciditás, a másikban meg ugráló autók, lövöldözés, meg amerikai rendőrök.

Szerintem volt már olyan, amikor meg akarták mondani, milyen zenét, milyen filmet lehet, és milyet nem. Mit lehet mondani a híradóban, leírni az újságban, és mit nem.

Taurusz 2011.01.06. 18:47:09

"Mikor is fordították le angolra ezt a sajtótörvényt, ami alapján hetek óta tiltakozik az EU? Tegnap?" Aha. Tehát külföldön senki nem tud magyarul. Értem én. Ezért fordították le nekik, ugye? Mit is mondtak rá?

numlockholmes 2011.01.07. 05:25:52

Elolvastam a teljes törvényt, mind a 100 oldalán átrágtam magam ( apps.boon.hu/download/emtippek/mediatorveny.pdf ) + meggyőzetek. Kétségtelen, hogy a törvénynek vannak jó részei is, amik tetszenek, de átsiklottam a legsúlyosabb elemeken:

Gumiszabályok - ha valami nem tetszik nekik, akkor bármit ránkhúzhatnak. A törvény nem mellettünk áll, egyszóval igazságtalan.

100%-os Fideszes médiatanács, ami tud pártatlanul döntést hozni.

Szakszerűtlen törvényhozás: a médiaelemeket nem kérdezték arról, hogy miként legyen - jogászok által összeállítot álomkép az egész. Egy rádiós ismerősömmel beszélgetve jöttem rá, hogy szép az az X százalék magyar médiatermék kötelező sugárzása, de ha a hallgatóknak inkább bejön a külföldi, akkor a rádió nem tehet mást - neki a közönséget kell kiszolgálnia. A médiatörvény szabályozásai pedig nehéz helyzetbe hozzák a céget, a közönség elpártol, a cég csődbe megy.

Ha egy a médiatörvény szerinti jogsértés történt, akkor a médiatanácsot az összes fellelhető joggal felruházza a törvény - felfüggeszthet, szerkeszthet, letilthat időintervallumra bármely szolgáltatást. Tv-t, rádiót, internetet, mindent. 187§ (2)-(9) pont

--
A bejegyzést törlöm, és megfogadom, hogy nem fogok politizálni egy IT jellegű blogon...

süti beállítások módosítása