A PC megjelenésekor szép nagy doboz volt, és majdnem mindenki, aki használta, tudta mi van benne, hogy működik, sőt turkált is benne kicsit, bütykölgette. Azóta eltelt majdnem harminc év, a mérete, teljesítménye, tudása, kapacitása óriásit változott. Napjainkban azonban kevesen tudják, hogy mi is lapul eme furcsa szerkezetben, viszont már több millióan használják.

Ezt a dobozt csak letesszük az asztalra, bekapcsoljuk, aztán csak két kattintás az egérrel, és olvassuk a híreket, nézzük a filmet vagy csetelünk a barátunkkal. Bele sem gondolunk, mi van a házban, csak használjuk. A PC valóban fekete doboz lett! Tonnaszámra dolgozza fel az adatokat, másodpercek alatt akkora információáramlás történik, hogy még belegondolni is félelmetes. De vajon mi van ebben a fekete dobozban? Milyen fizikai elvek alapján, milyen anyagokból, milyen kutatási eredmények felhasználásával készült, hogyan épül fel ez a lassan mellényzsebbe is beköltöző eszköz? Dankházi Zoltán előadásán, melynek címe "Laptop, a fekete doboz" bepillanthatunk a processzorba, megnézzük, hogyan működik a RAM és a pendrive. Megtudjuk mitől nőtt olyan nagyra a merevlemezek kapacitása, és hogyan működnek az optikai meghajtók.

Gyere el Te is, Numlock Holmes ott lesz!

Időpont: 2010. December 2. 17:00
HelyszínELTE TTK lágymányosi északi tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A)
Terem: Eötvös terem (földszint 0.83 terem)
Honlapwww.atomcsill.elte.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr322484490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása