Kémkedni és ügyeskedni ma már szinte mindenki számára elérhető technikai közelségben van. Míg néhány évvel ezelőtt ámulva néztük a James Bond filmeket és csodáltuk az ott felvonultatott temérdek fifikás eszközt - ma már bárki könnyedén és olcsón beszerezheti a filmben látott kémkedésre alkalmas cuccokat. A technika fejlődésével és a dolgok miniatürizálódásával lassan az eredetileg nem is megfigyelésre termett eszközök nagyon is jól használhatóak titkos felvételek készítésére.

Egy mobiltelefon is kiváló a kémkedési feladatra, hiszen a kezdetekben még több kilós, "téglafonként" emlegetett eszköz mára már tenyér nagyságú mindentudó "foto-video-empéhármas" készülékké fejlődött. Ki venné észre, hogy a mellényzsebünkben lapuló telefon épp rögzíti a beszélgetőpartnerünkkel folytatott tárgyalást? Ki tudna róla, hogy a bőszen nyomogatott telefon épp nem kamera üzemmódban van?

Azt mondhatnánk, hogy ennél nem is kell több, hisz így bárkiből lehet lehet kém. Ha kicsit jobban utánanézünk, hogy mi minden jelent meg az utóbbi időben, ami a másik ember megfigyelésére alkalmas, akkor beláthatjuk, hogy a mobilkamerás fotózgatás csak amatőr játszadozás. Az alábbi válogatásban felsorolt eszközök Vaterán, E-bayen bárki számára elérhetők pár ezer forintért.

Kulcstartó kémkamera

A képen látható valami egy kémkamera. Első látásra úgy néz ki, mint egy kocsi-távvezérlője, amivel az ajtókat nyithatjuk/zárhatjuk - de nem az. Vaterán 5000-ért vesztegetik és mivelhogy én is beszereztem egy ilyet bátran állíthatom, hogy nem kitaláció az egész - elképesztően kicsi és kifinomult szerkezet.

Lemértem a tömegét, összesen 35 gramm az egész, és méretben sem nagyobb, mint egy fél gyufás skatulya. Sőt, kisebb. 720*480 felbontású tűéles videót készít, az oldalsó nyílásán behelyezhető memóriakártyára. Maximum 16 GB-s kártyát kezel és ha számításaim nem csalnak, akkor erre 360 perc tömörítetlen videofelvétel fér. 2 darab vezérlőgomb van rajta, az egyikkel be/kikapcsolhatjuk, a másikkal a videófelvételt vagy pedig a fotó üzemmódot aktiválhatjuk. Ezen a linken találtam egy YouTube videot is, ami részletesen bemutatja a kamerát, és közöl néhány próbafelvételt. Az emberek észre sem vették, hogy itt most kamerázás folyik, érthető, hiszen ki gyanakodna egy egyszerű kulcstartóra, amiről nem is látszik, hogy kamera?

Az év elején botrányt is kavart, hogy egy embert majdnem lecsuktak egy ilyen kémkamera miatt, mivel ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Haditechnikai eszközzel való visszaéléssel gyanúsították, s bár mindez vicces is lehetne, nem az, mert ezért akár kettőtől nyolc évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Az én kis kamerám két hétig kiválóan működött, sok szép felvételt készítettem úgy, hogy a modellrepülőmre szereltem, de egy félresikerült landolásnál a betonnal találkozott és bedöglött. (Az a fránya gravitáció...)

Persze nem csak autó-távvezérlő kiszerelésben kapható a kémkamera, hanem öngyújtóba, cigis dobozba, rágós tasakba, tollba, napszemüvegbe, nyakkendőbe és karórába, rejtett kiszerelésben is fellelhető. Beszarás! Megáll az ész! Ilyen még a kedvenc 007-es ügynökünknek sem volt és mindezt bármikor megrendelhetem az internetről minimális összegért.

 

Keylogger

Nem csak kémkamerák vannak a piacon, hanem keylogger hardverek is, amik kicsit jobb brutál-faktorral rendelkeznek. PS/2-es csatlakozású billentyűzet elé kell bedugni ezt a kis eszközt, és az eszközbe a billentyűzetet. Az összes billentyűleütést megjegyzi, ellopva mások jelszavát és privát adatait. Mivel minden adat rajta keresztül jut el a PC-be, ezért könnyűszerrel el tudja menteni a dolgokat.

Az elmentett adatokat a megfigyelő egy bizonyos betűkombináció beütésével tudja előhívni, mivel a hardver nem rendelkezik más, csak PS/2 csatlakozással. Ekkor, mintha csak mi írtuk volna be, a kém eszköz elkezdi kiköpni a memóriájában tárolt adatokat, amit egy szövegszerkesztőben állva könnyűszerrel láthatóvá tehetünk.

 

Ennél a hardveres keyloggernél egy kicsivel fejlettebb eszköz szoftveres megoldásokat is segítségül hív: A kém pendriveot a számítógéphez csatlakoztatva az egy ügyes kis spyware-t telepít, ami szintén a bevitt karaktereket figyeli. Az extrák közé tartozik, hogy a kémprogram bizonyos időközönként egy képernyőképet is készít, amit elment, így közvetlenül a megfigyelt személy monitorját is megtekinthetjük. 

Lehallgatókészülék

A körülbelül körömnyi nagyságú "poloskának" saját telefonszáma van. Ha ezt felhívjuk, akkor a készülék automatikusan felveszi a telefont, ezáltal távolról hallhatóvá téve az adott helyiségben elhangzott mondatokat. 

GPS nyomkövetők

Léteznek több százezer forint értékű eszközök is, amelyek sms-ben a telefonunkra küldik a koordinátákat, amit aztán akár Google Maps-al is megnézhetünk, hogy hol is található.

---------

Olvasmány: Személyiségi jogok, kép- és videofelvételek.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr372426560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kémkedés manapság - Numlock Holmes 2010.11.05. 22:17:16

Kémkedni és ügyeskedni ma már szinte mindenki számára elérhető technikai közelségben van. Míg néhány évvel ezelőtt ámulva néztük a James Bond filmeket és csodáltuk az ott felvonultatott temérdek fifikás eszközt - ma már bárki könnyedén és olcsón beszerezh…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása