Az ergonómia tudománya az ember és a technikai eszközök optimális kapcsolatával foglalkozik. A latin ergosz (munka) + nomosz (törvény) szavakból áll össze és egy íratlan ámde hasznos szabályrendszert definiál, ami megmondja, hogy milyen legyen egy gép, hogy a legjobban illeszkedjen az ember fizikai és szellemi adottságaihoz.

Létezik hardveres, szoftveres és weboldal-ergonómia is. A hardveres ergonómia talán mindenkinek egyértelmű fogalom, hiszen látjuk, hogy sorra jelennek meg a furcsábbnál-furcsább, kényelmesnek mondott hardverelemek (talán mi is épp egy speciális kialakítású eszköz előtt ülünk). Ezek közös tulajdonsága, hogy elvileg a munkát gyorsabbá, hatékonyabbá és komfortosabbá teszik. A legfontosabb hardverek ergonómiai szempontból azok, amikkel közvetlenül érintkezünk. Ilyen például a billentyűzet:


 

Egyik billentyűzet azt veszi figyelembe, hogy a két kéznek külön térfél kell, másik pedig a gombokat a használatuk gyakorisága alapján rendezi el és még a csuklótámaszról meg a vezetéknélküliségről nem is beszéltünk. Egy a közös mindegyikben: drágák. Lehet, hogy tényleg 2 órával tovább bírunk gépelni, nem fog azonnal megfájdulni a csuklónk, de a tanulásba ölt idő nagy veszteséget okoz. Másik gond pedig az, hogy, ha huzamosabb ideig használunk egy ilyen speciálisan kialakított billentyűzetet, akkor elfelejtünk a régivel gépelni. Másmilyen billentyűkiosztás betanulása rossz hatással lehet ránk: Más gép előtt a félregépelések gyakorisága egyre növekszik. Nekem már az is gondot okoz, ha angol billentyűzet elé kell ülnöm, mert berögződtek a mozdulatok. A képernyőt nézem, és gépelek nem pedig azt, hogy milyen betű van egy billentyűzetre nyomtatva.

A következő hardverelem, amivel komoly interakciót végzünk, talán többet is használjuk, mint a billentyűzetet - az az egér. Az első egér nem nevezhető ergonomikusnak: egy egyszerű fadobozt fabrikált a készítője pozicionáló eszközzé, aminek az aljára szerelt görgők adták a dolog újszerűségét. Az informatika fejlődésével kicsit letisztult a kialakítása, de mostanság kezdenek olyan elvetemült dolgok is megjelenni, mint az ujj-egér, ami egy ujjra húzható optikai érzékelő (lényegében az optikai egér agya kiszedve). Ennek segítségével ahol nincs meg a rendelkezésre álló terület, hogy csúsztatgassuk a rendes egerünket (például útközbeni laptophasználatnál) - ez az eszköz kihúz a csávából: bármilyen nem fényvisszaverő felületen használhatjuk. A lenti képek között találunk olyan szerzeményt is, ami súlyban verhetetlen: méretileg ugyanakkora, mint egy rendes egér, csak ami nem kellett az egér burkolatához, azt kihagyták belőle. Űrhajósoknak az űrben, vagy limitált súlykerettel szabályozott utazáskor kiváló.

 

A következő képeken bepillanthatunk egy álomvilágba. Kényelmes, pihe-puha székek, láb- és fejtámasz, karfa - ezek az ergonomikus kialakítású ülő alkalmatosságok. Míg az ergonómia tudományában definiált ideális munkakörnyezetben a törzsünknek a lábunkhoz képest 90 fokos szöget kell bezárnia, amiért egy egyszerű szék lehet a felelős, addig a dizájnerek csupa jobbnál-jobb, már-már a fekvőhely kategóriájába tartozó bútorokkal leptek meg minket:

 

 

Az ideális munkakörnyezet leírása egy cseppet nehézkes, mert mindenkinek másak az igényei: valaki nagy személyes teret igényel, valaki pedig egy szűk helyen is órákig elvan különösebb gond nélkül. Azt mondják, hogy személyes munkakörnyezet hiányában, (egy láthatatlan henger amibe más tárgy vagy személy nem lóghat bele) az emberek rosszul érzik magukat, és lelki, pszichikai problémáik alakulhatnak ki. Az ergonómia tudománya közvetett módon ennek a kiküszöbölésével foglalkozik.

Ahogy olvasgattam egy ilyen témával foglalkozó könyvet, olyanokat is találtam benne, mint például "kilincsnyomaték optimális beállítása" vagy "a munkaasztal fényvisszaverő képességének beállítása", ami ha belegondolunk fontos dolog, mert ki kell tudnia nyitni egy ajtót egy izompacsirtának és egy 100 éves öregnéninek is. A szemünk pedig ne fájduljon meg egy asztal nézése közben. Nem, ez nem felesleges szőrszálhasogatás!

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr172391633

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Furcsa, de kényelmes hardverek. - Numlock Holmes 2010.10.22. 20:47:40

"S" alakú billentyűzet? Ujjra húzható számítógépes egér? Hiper-sziper kompjúter-ágyikó? Ezek az igazán ergonómikus hardverek!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdfetc 2010.10.23. 00:48:58

Az előtted lévő billentyűzeten is használati gyakorisági sorban vannak a billentyűk

Tűzbonsai 2010.12.11. 14:56:17

Nagyméretű, ergonómikus kialakítású egeret keresek!
A kicsin már megfájdult a kezem!
Üdv Mindenkinek!
Levente
lev01@chello.hu
www.tuzbonsai.hu

süti beállítások módosítása