A laptopok által nyújtott szabadság nagyszerű, ám frusztráló dolog percenként csekkolni a töltöttségi szintjelzőt és azon gondolkodni vajon van-e még időnk megírni egy fontos dokumentumot vagy éppen elvégezni egy határidős munkát. Ha hálózati tápegység nincs a közelben és nem szeretnénk, hogy utazás közben gyorsan eméssze a gép az elektronokat, akkor a témában pár hasznos információt alant olvashatunk. Hogyan spórolhatnánk az akksival? Jöjjön néhány egyszerű, hasznos, hardveres bütyköléstől mentes tipp az üzemidő maximalizálására.

Töredezettség-mentesítés!

Tudtátok, hogy a leghosszabb számítástechnikában használatos szó a töredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek? Ez bizony 65 karakter... Hogy ne legyen olyan hosszú idő a merevlemezről történő olvasás, mint amennyi ideig próbáltad kibetűzni a fenti förmedvényt ajánlatos töredezettségmentesíteni! Ekkor a merevlemezen tárolt fájlok darabjai egymás mellé kerülnek így nem kell az olvasófejnek ide-oda ugrálni egy művelet közben. Minél gyorsabb a merevlemezünk, annál kevesebb idő alatt keresi elő az adatot és jelen esetben ez idő és energiaspórolás. Ajánlott program az ingyenes Defraggler, ami a népszerű CCleaner program fejlesztőinek a műve. A töredezettség-mentesítés energiaigényes folyamat, így ajánlott mindezt tápegységre csatlakozva elvégezni.

Sötétítsük el a képernyőt!

A képernyő elsötétítés mindig egy Joker volt a többi tipp között: Sok laptopba LCD képernyő van beépítve, és a folyadékkristályok bizonyos pozícióba terelése (hogy ne engedje át a háttérvilágítást) energiaigényes feladat. Tehát egy fekete háttér, vagy fekete képernyőkímélővel éppen nem spórolunk semmit. A legbiztosabb, ha csökkentjük a  háttérvilágítás fényerejét.

Ne futtassunk háttérprogramokat!

Dropbox, Google Desktop Search, Letöltéskezelő, MSN kliens, Képlopó, Háttérképcserélő, Vírusirtó, Tűzfal, CPU monitorozó, E-mail értesítő, Torrentkliens, Naptár, Daemon Tools, NVidia Control Center... Jajj inkább nem is soroloom tovább, de ezek mind-mind akkumlátorzabáló szörnyek. Csak a biztonsági programok fussanak a háttérben. Zárjunk be minden olyan programot, amely nem elengedhetetlenül fontos! Ezen kívül lehetőleg egyszerre 1 programmal dolgozzunk. Fontos megjegyezni, hogy egy hordozható számítógép nem játékra készült, Crysis 6 és egyéb atomerőművet igénylő játékok lehet, hogy futnak rajta de a túl nagy terhelés és az üzemhőmérséklet emelkedés nem tesz jót a gépnek. Ezen a hőkamerával készült képen jól látszik hol a videokártya. Plusz csökkentsük a vizuális elemek használatát. Az extra vizuális elemeket megjelenítő videokártyák a merevlemez fogyasztásával megegyező áramot is elhasználhatják, ezért nem árt, ha kordában tartjuk őket.

Kezeljük ésszerűen a perifériákat!

Az USB-s eszközök, mint például az egér is fogyaszt valamennyit, de hát ez a hatékony munka elengedhetetlen kelléke. Ha okosan csatlakoztatunk különböző perifériát a számítógépünkhöz (például az mp3 lejátszónkat ne laptopról töltsük fel) akkor további perceket nyerünk. A WiFi például eléggé vérszívó, de sokszor elengedhetetlen. Szerencsére a legtöbb kártya rendelkezik alacsony teljesítményű üzemmóddal, ami csak a legközelebbi hotspotot találja meg.

Legyen megfelelő mennyiségű memóriánk!

Kevés memória a lapozófájl használatát eredményezi, ami ugye a merevlemezen van. Lassú is lesz a gép, és még sokat is fogyaszt. Bővítsünk!

Dolgoztassuk meg az akksit!

  Szerencsére a laptopokba már egy jó ideje Lithium-ion akkumulátorokat építenek, de még mindig akad egy-két példány amely nem ilyet használ. Ezekre az akkumlátorokra (Ni-Cd, Ni-Mh) még jellemző a memória-effektus, ami annyit tesz, hogy az eszköz "megjegyzi" a szabálytalan töltés aktuális szintjét, és azontúl nem hajlandó teljesíteni: Például csak félig merítettük le használat közben az akksit, és mivel épp sietségben voltunk nem volt időnk teljesen feltölteni. Ezentúl egy jó ideig e két szint (50% és 75%) között hajlandó energiát biztosítani az elem. 

Hibernáljunk készenlét helyett!

Ha készenléti állapotba (újabban Felfüggesztésnek hívják) helyezzük a laptopot, akkor a rendszer aktuális állapota a memóriába kerül. Ahhoz, hogy ott is maradjon folyamatos áramellátás kell. Ha 5-10 percnél tovább kell magára hagyni a gépet, akkor inkább hibernáljunk, mert ekkor a merevlemezre, egy hiberfil.sys nevezetű állományba kerül a memóriatartalom és nem kell áramellátás.

Állítsuk be az operációs rendszer energiagazdálkodását!

A Vezérlőpultban keressük meg a "Energiagazdálkodási lehetőségek" beállítást és válasszuk a nekünk legmegfelelőbbet, például a "Maximáis telep" beállítást. A "speciális energiaellátási beállítások" gombra kattintva széleskörűen testreszabhatjuk az energiagazdálkodást. Jó, ha nem csak rendszerünket tartjuk kordában, hanem programjainkat is: Kikapcsolhatjuk vagy nagyobb időintervallumra is átállíthatjuk az Automatikus mentés funkciót.

-------------

Hogyan írjuk? Akkumlátor vagy akkumulátor?


BINGO NEWSPOLLSNo deposit bonuskenoSPIN PALACE

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr392245183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.08.29. 17:50:39

lehet tudni, hogy hogy őrizhetjük meg az akksi élettartamát a legtovább? meddig töltsük, meddig merítsük, mekkora tölt.szinten tároljuk?

numlockholmes 2010.08.29. 17:54:44

Ha Lithium-ion, mint fent írva vagyon teljesen mindegy, hogyan töltögetjük. Amikor jól esik akkor rátöltünk egy slukkot.

Ha más, akkor mindig szabályosan kimerülésig használjuk és teljesen töltsük fel.

Bővebben nem is lehet értekezni egy akkumulátor élettartamáról, mert ez attól függ, hogyan van összerakva. Ha jól, akkor sokáig bírja, ha rosszul, akkor hamar bemondja az unalmast. Nekünk ebbe beleszólásunk nincsen.

nauta61 2010.08.29. 21:15:37

Természetesen akkumulátor.
Az én Dell Mini netbookomban van egy funkció, amivel, ha az akku rajta van a gépen, de hálózatról dolgozom, kikapcsolható az akku töltése, mint a szöveg mondja, az akkumulátor kímélése érdekében.
Hogy van ez tulajdonképpen?

Tacsi 2010.09.07. 10:59:36

De bizony, lithiumos akksit is érdemes lemeríteni nagyjából havonta egyszer teljesen. Ezt a kézikönyv javasolja.

Alfaboy 2010.09.07. 13:37:43

Nekem toshibám van, és nem szoktam kivenni sem az akkut (elég macerás is). Viszont látni a visszajelző lámpán, hogy éppen karbantartja az akkut, vagy hálózatról megy a gép. Okos masina.

süti beállítások módosítása