A digitális fényképezés elterjedésével sokkal egyszerűbbé vált a panorámafotók elkészítése, mert az analóg filmes korhoz képest a digitális nyersanyag manipulálása sokkal egyszerűbb. Míg régen csodaszámba ment a panorámafotó, ma már Te is könnyedén készíthetsz egyet.

A legegyszerűbb panoráma a síkpanoráma, ami akár egy meglévő fotóból kivágva is készíthető. Ez a síkban eltolt kameraképek egymásutánja. Ezen képek különlegessége, hogy nem torzulnak rajta a tárgyak. Ami a valóságban egy egyenes vonal, az a képen is egyenes lesz. Gyakran használják épületek panoramikus fotózására és széles festmények digitalizálásakor. Az egyetlen hátránya, hogy 180 foknál nagyobb látószög nem érhető el vele. Az első ábrán felülnézetben látjuk hogyan is helyezkedjünk a képek készítésekor.

A másik egyszerű típus a fényképezőgép elforgatásával készített panoráma. Fotózás közben egy pontban állunk és csak a kamerát mozgatjuk. Innét is származik a neve: hengeres panorámafotó. Ez a legelterjedtebb panoráma típus, akár 360 fokos látószögű képet is kaphatunk.

  Az elkészült képet úgy kell elképzelni, mintha egy henger belsejében állnánk, és a belső hengerpalástot szemlélnénk. Az kép erősen torzít, de ez adja a különleges mivoltát:


   Míg a síkpanorámát csak úgy "natúran" szokták nézegetni, addig a hengeres panorámát ami 360 fokban mutatja a világot speciális megjelenítőprogramokban. A megjelenítőben csak a kép egy részletét látjuk, így jobbra illetve balra mozgatva a képet olyan érzésünk van, mintha körbeforgatnánk a fejünket valahol, bár speciális program nélkül is szép látványt nyújt.

A harmadik panorámatípus a gömbpanoráma. Ehhez már tényleg speciális megjelenítő kell. Erről majd egy későbbi bejegyzésben többet is megtudhatunk, elöljáróban egy interaktív flash cucc. A képet egérrel "ráncigálva" nézhetsz körbe a gömb belsejében:

Most az első két típus azaz a síkpanoráma és a hengeres panoráma elkészítését tudhatjuk meg. Az egyszerű, néhány képből álló panoráma elkészítése nem nagy ördöngősség. Néhány szabály betartásával szép képeket állíthatunk elő.

A legfontosabb szabály, hogy az egymásután készített képek között legyen átfedés, tehát, hogy a sorban következő fotóknak legyen közös része. Ez alapján tudja majd egy okos szoftver összefűzni azokat.

A következő szabály, hogy próbáljunk egy egyenes mentén haladni. Síkpanoráma készítésekor, ha a talaj egyenetlen, akkor ennek kivitelezése nehézkes, de hengeres panoráma készítésekor könnyű betartani a szabályt. Legegyszerűbb, ha állványt használunk. Ha elrontott képsorozatot sikerült készítenünk akkor se csüggedjünk, mivel az egymáshoz fűzött képekből kivágható egy egybefüggő rész:

Sok fényképezőgépbe eleve bele van építve a panorámakép készítésének támogatása, amikor is a képsorozat készítésekor a gép kijelzőjén mindig látszik halványan az előző expozíció egyik széle - ezzel is megkönnyítve a munkánkat - ily módon a következő expozíciót könnyen illeszteni tudjuk.

Az egyes képek között a különböző megvilágítás következtében tónuseltérések lehetnek. Ennek kiküszöbölésére állítsuk a fényképezőgépet teljesen manuális üzemmódba, különben a kész fotó tele lesz különböző fényerejű sávokkal. A manuális üzemmódban az expozíciós időt és a fehéregyensúlyt állítsuk azonos értékre, így mindenhol ugyanazt a fényerőt és színt kapjuk - bár néhány egyszerű szoftveres utómunkálattal kikerülhetik a hardcore-fotózásban járatlan egyének (pl én) a gép beállítását. Legjobb, ha ezt a panorámakészítő szoftverre bízzuk, amit mindjárt megismerünk.

Fontos de kihagyható dolog az ún. nodális pont ismerete. Főleg közeli dolgok panorámafotózásakor kell erre figyelnünk: A nodális pont az a pont, ahol a fénysugarak metszik egymást a fényképezőgép belsejében. Ha nem ekörül a pont körül forgatjuk el a hengerpanorámánk készítése közben a fényképezőgépet, (hanem pl a testünkkel forgunk a képek készítésekor) akkor az illesztést megnehezíti az elkészített képek közötti különbség. Végezzünk el egy gyors kísérletet ennek megértéséhez: Tartsuk magunk elé, felfele mutatva a mutatóujjunkat. Most csukjuk be az egyik szemünket (képzeletben az egy darab nyitott szem a kamera objektívja), és forgassuk a fejünket jobbra-balra az ujjunkat nézve. Ekkor az ujjunk mögötti tárgyak mozognak. Persze, mert nem a nodális pont körül mozgott az "objektív", hanem egy másik tengely körül: a gerincünk körül. Ez két elkészült fénykép között - főleg, ha közeli tárgyak is lesznek a képeken óriási különbségeket eredményez. A "mi nodális pontunk" valahol a szemgolyónk belsejében van. A fényképezőgép nodális pontja azon az egyenesen van, ahol fel lehet csavarozni az állványra - azaz valahol a fényképező közepén.

Ezen három szabály betartásával mi is tökéletes panoráma-nyersanyagot készíthetünk. Az összeillesztés a freeware, nyílt forráskódú és magyarul is beszélő Hugin nevezetű programmal történik, amit a link mögötti Download menüpontnál tölthetünk le.

A programra nem mondható, hogy bonyolult kezelőfelülete van:

Az első gomb a képek betöltésére szolgál. Jó, ha a képek abc sorrendben úgy jönnek egymás után, mint ahogy a panoráma képek követik egymást. A program abc sorrendben rakja egymás után a képeket tehát, ha például három képünk van, és így állna össze a teljes panoráma, hogy: dsc001.jpg + dsc003.jpg + dsc002.jpg akkor is a program azt abc sorrendben rakja egymás után: dsc001.jpg + dsc002.jpg + dsc003.jpg. Persze a "Képek" fülön bárhogy sorbarakhatjuk a fotókat, de sok kép esetén ez hosszadalmas.

A következőkben egy legördülő menüből kiválaszthatjuk a fent ecsetelt panorámatípusok egyikét. Attól függően hogy készítettük a képeket.

Az "Igazítás" gomb megnyomásával elindítjuk a feldolgozást. Az egymás után következő képek között hasonlóságokat keres a program, és megkeresi a képek közti átfedést, ami alapján aztán összeáll a jó hosszú panorámakép.

Ha még egy átmulatott éjszaka utáni másnaposság nem illant el a fejünkből és félresikerült képek készültek, elképzelhető, hogy a program megkér minket, hogy ugyan már segítsünk neki keresni két egymás utáni kép között hasonlóságokat, mert ő nem talál. Ekkor a felugró ablakban a két kép néhány azonos pontját kijelölve győzhetjük le a kudarcot vallott mesterséges intelligenciát (muhaha):

Ha megfelelő mennyiségű kontroll-pont áll rendelkezése (az esetek 95%-ában nem kell manuális beavatkozás) akkor Kattinthatunk a 3. gomba: "Panoráma létrehozása". Ekkor elmenthetjük a kész képet teljes felbontásban .tif formátumban (amivel ha nem vagyunk elégedettek, akkor még a Windowsos Paint-tel is átkonvertálhatjuk .jpg formátumba. Ez már barátibb fájlmérettel rendelkezik a nyers tif-hez képest.) A finomhangolási lehetőségeket a fotó-geekek a felső programfüleken keressék.

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr462237999

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Panorámakép készítése! - Numlock Holmes 2010.08.25. 02:01:41

A digitális fényképezés elterjedésével sokkal egyszerűbbé vált a panorámafotók elkészítése, mert az analóg filmes korhoz képest a digitális nyersanyag manipulálása sokkal egyszerűbb. Míg régen csodaszámba ment a panorámafotó, ma már Te is könnyedén készít…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Plutoz · http://csatiblog.blogspot.com/ 2010.08.22. 13:48:25

óóó... ha ezt a posztot 3 nappal korábban olvasom, de jó lett volna... :(
De azért így is sok érdekes dologra rávilágít... Köszönöm!

numlockholmes 2010.08.22. 14:52:03

Nyár elején kellett volna írnom erről, mert kirándulás közben gyönyörű tájakat lát az ember és ekkor szeretne panorámát készíteni. :(

Gépember · http://gepembernaploja.blog.hu/ 2010.08.24. 13:32:26

Gratulálok a cikkhez, ezt a programot eddig nem ismertem.

(+1: sokkal jobb lett az új design)

numlockholmes 2010.08.25. 01:54:44

@Gépember: Köszönöm!
Ugye nem veszed zokon, hogy kiraktam a blogod a "Szép és jó" oldaldobozba? :D

Barebow · http://www.cromega.com 2011.09.23. 12:42:16

Szia!
Gratulálok a cikkhez! Nekem is meg van ez a progi csak sajnos nem teljesen ismertem még ki magam rajta. Tudnál esetleg arról is egy cikket írni, hogy gömbpanorát (ami ezen az oldalon is be van mutatva egy lakással), hogyan tudok készíteni? Illetve milyen plusz program kell a fenti módon való megtekintéséhez? Lehet már megírtad, csak én nem találtam rá. Előre is köszi a segítséget!
Üdv, Barebow

isoram 2013.05.16. 22:48:41

Tud valaki segíteni? A program szerinti lépésekben hozzáadtam 2 képet, megadtam az Igazítást, majd a Panoráma kép készítést. Viszont a Kötegelt feldolgozás ablakban az Állapot oszlopban csupa Hiányzó file jelenik meg, a végén pedig Hibázott, a dátummal. A készült tif képeket még meg tudom nyitni, de a pto-ra azt írja, hogy Error executing program. Mit csinálok rosszul?
Előre is köszönöm a segítséget.

vargham 2013.09.22. 13:02:54

A nodális pont az objektív hossztengelyén van rajta. Ez sajnos sokszor nem esik egybe az állványmenettel, főleg kompakt gépeken szeretik kirakni a szélre.
Fontos kiegészítés, hogy a nodális pont nem a fényképezőgép belsejében van, hanem az objektívben, valahol a frontlencse környékén. A professzionális panoráma fejek ezért több karból állnak, amik lehetővé teszik, hogy a nodális pont (frontlencse) körül forgassuk a gépet.

süti beállítások módosítása