A most következő leírás egy ritkaságot mutat be: Hogyan készítsünk egy feltelepített rendszerből virtuális rendszert, amelyet tesztelésre, biztonsági mentésre, más gépekre való átvitelre vagy biztonsági probléma miatt izolált-tesztelésre használhatunk fel. Akár régi 486-os rendszerünkről is készíthetünk virtuális képfájlt, hogy később elővegyük egy kis nosztalgiázásra. Az egész procedúra a Sysinternals Disk2VHD ingyenes, mindössze 650 kbyte-os programjával zajlik le.

A program segítségével .vhd kiterjesztésű Virtuális Meghajtókat készíthetünk (Virtual Hard Drive), akár úgy is, hogy közben fut a rendszer és aktívan használjuk azt. A program nem igényel telepítést, csak a fenti linken letöltött programot kell futtatnunk. A kész képfájlok az ingyenes VirtualBox vagy a Microsoft VirtualPC-vel nyithatóak meg. Aki Windows 7-et használ, és telepítve van a WindowsXP mode, akkor már van neki egy .vhd fájlokat megnyitni képes környezete. Linux alatt a vmware-mount programmal csatolhatjuk be a rendszerbe, mint egy egyszerű meghajtót - vagy ott is a VirtualBoxot használhatjuk futtatásra.

Ha Windowsról Linuxra váltunk, de szeretnénk, hogy bármikor előttünk legyen a rég megszokott Windowsos környezet, vagy egy jól felépített régi rendszerünket - úgy ahogy van - az új Windows 7 alatt is használni szeretnénk (anélkül, hogy előröl kezdenénk a telepítgetést a virtuális könyezetben) akkor ezt a programot nekünk találták ki.

1vhd

Miután letöltöttük a programot Futtassuk. Az EULA elfogadása után elénktárul a hihetetlenül bonyolult kezelőfelület:

3vhd

Alul egy listában választhatjuk ki a meghajtókat, amiből képfájlt szeretnénk készíteni. A jobb felső sarokban található checkboxot ha bepipáljuk, akkor a .vhd fájl kompatibilis lesz a VirtualPC-vel is. Figyeljünk, hogy olyan helyre mentsük a virtuális meghajtót, ahol van elég lemezterület. Körülbelül, mint a képen is látszik a felére nyomja össze a képfájlt, mint amekkora eredetileg volt. Kipróbáltam, ha elvégzünk egy töredezettségmentesítést a procedúra előtt, akkor még kisebb lesz a kimeneti fájl. 

Az elkészítési idő 1-2 órát vesz igénybe, de ez nagyban függ a lemez töredezettségétől, és a számítógép paramétereitől.

Becsatolás Virtual PC alatt

Kész a képfájl, ideje kipróbálni a művünket. Mindezt én Windows 7 alatt, a "hozzá járó"  VirtualPC csomaggal teszem:

16VHDD

Az új rendszert a fenti "Virtuális gép készítése" gombbal csatolhatjuk be.

11vhd

Adjunk neki egy nevet, és állítsuk be, hogy mennyi memóriát szánunk neki.

13vhd 

A varázsló a következő lépésben kéri a .vhd fájlt:

14vhd

Ha készen vagyunk, akkor megjelenik a VirtualPc-ben egy listában a rendszer, ami startra készen vár. Esetenként újra kell aktiválnunk a rendszert, mert érzékeli, hogy máshova vittük:

17vhd

Kapcsoljuk be az Integrációs szolgáltatásokat, amellyel mintha csak egy egyszerű program fölé húznánk az egeret - használhatjuk a rendszert.

28vhd

A kész mű:

sshot-2009-12-26-[20-10-36]


A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr321856513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alfaboy 2010.03.21. 15:59:35

Jól sejtem, hogy ha ezzel a progival csinálok egy képfájlt, akkor azt fel is telepíthetem ugyan oda. Így lényegesen egyszerűbb lenne a windows újrarakása, minden programmal és beállítással.

numlockholmes 2010.03.21. 16:17:23

Nem, sajnos ez csak "odafele" működik, tehát mint ahogy a cím is mutatja evvel csak virtualizálni lehet - de már készülőben van egy olyan cikk ami pont ezt a témát tárgyalja: hogyan lehet lementeni egy komplett rendszert, és azt bármikor visszarakni.

Elöljáróban annyit, hogy Ghost nevezetű a progi, 1 db floppyra ráfér (vagy cd-re, ha oda írjuk ki). Erről kell bebootolni, és 1-2 kattintással készíthetünk egy ugyanolyan képfájlt, mint a .vhd - avval a különbséggel, hogy ezt ugyanevvel az programmal vissza is rakhatjuk (és .gho a kiterjesztése). (Én nagyon gyakran használom, mert mindenfélét kipróbálok a rendszeren, és ilyenkor eléggé szét tud esni, belassulni) Konkrétan az előző "rendszer-újrarakás" evvel a programmal 8 percet!! vett igénybe. Egyszerűen fantasztikus, hogy mikre képes.

Alfaboy 2010.03.21. 16:37:41

@baυxit:
Ez érdekel! Várjuk a cikket!

Alfaboy 2010.03.23. 19:59:21

Bemutatsz rengeteg hasznos dolgot.
Nem ismersz véletlenül egy olyan programot amivel olyan fájlokra lehet keresni amik kétszer szerepelnek egy adott partíción? Például van nekem egy mp3 lejátszóm, de véletlenül több mappába bemásoltam ugyan azt a zenét, és szeretném megkeresni az összes olyat ami kétszer van. Létezik ilyen egyáltalán?

numlockholmes 2010.03.23. 22:11:03

@Alfaboy:

Duplicate File Finder - Freeware

www.snapfiles.com/reviews/Duplicate_File_Finder/dupfilefinder.html

A lehető legegyszerűbb program: Az "Add path" gombbal adsz hozzá egy helyt, ahol keressen. A megjelenő párbeszédpanelen van még egy legördülő menü, ahol kiválaszthatod, hogy milyen kiterjesztéseket vegyen figyelembe (így gyorsabb a keresés, szűkítheted a találati listát.)

A megjelenő listán kiveheted a pipát az elől, amit nem szeretnél letörölni, de a "Delete all duplicates" elvégzi a dolgát...

Alfaboy 2010.03.24. 22:28:42

Köszönöm! Ez a program egy csoda!

anti08 2011.05.10. 01:06:38

Sziasztok!

GHO kiterjesztésű rendszer mentésből hogyan lehet virtuális gépet készíteni?
Ugyan azt a hardvert nem tudom biztosítani a mentésnek, ezért gondoltam a virtualizálásra. A válaszokat előre is köszönöm!

süti beállítások módosítása