Áprilisban érkezik az egyik legnépszerűbb Linux-disztribúciónak, az Ubuntunak a következő változata. Tegnap bemutatták a megjelenő, egyelőre még Alpha 3 stádiumban lévő, Lucid Lynx kódnévre keresztelt Ubuntu 10-es változatának kinézetét. A sok rajongót valósággal sokkolta a kinézet.

Az Ubuntunak az elmúlt öt évben védjegyévé vált a barna/narancssárga árnyalatú alapértelmezett asztaltéma. Bár már 2007-ben felmerült ennek lecserélése egy fekete-narancs kinézetre, erre végül nem került sor, minden maradt a régiben. A most érkező Ubuntu 10.04 azonban már teljesen új színsémát kap, amelynek alapja a lila. A háttér kísértetiesen hasonlít a Mac OS X Snow Leopard alapértelmezett háttérképére. Ha ezt kombináljuk egy a gnome-look.org -ról letölthető OS X-es témával, akkor elég megtévesztő lehet az összkép.

A kép teljes méretben ITT

A lilás kinézetet a Canonical mögött álló Mark Shuttlworth több designerrel együttműködésben dolgozta ki. A téma alapmotívuma a könnyedség és a fény volt, amelyhez a szoftverek esetén pozitív képzettársítások kapcsolódnak, mint a kis erőforrásigény és a gyorsaság. Elmondása szerint fontos szempont volt, hogy az Ubuntu meg tudja magát különböztetni a többi operációs rendszertől. (HA-HA). Nem véletlen design:

  A háttéren kívül a rendszer sötétebb árnyalatú vonalon indult el, és kapott egy új beépített témát, ami az alapértelmezett téma is egyben:

  A legfőbb változásokat a sebesség terén láthatjuk majd. Ígéretek szerint a rendszer teljes betöltődését 10 másodperc alá akarják szorítani, a Google Chome OS-hez hasonlóan. Teljesen megújult kezelőfelület mellett a közösségi oldalak integrálása (Twitter- és Facebook-integráció) kapott nagy szerepet. Emellett a korábbinál jobb támogatást kapnak az Apple hordozható eszközei, az iPodok, az iPhone, illetve az akkorra már elérhető iPad.

A multimédia terén további erősítést terveznek, a hírek szerint az Ubuntu 10.04 megjelenésével párhuzamosan egy online zeneszolgáltatás is érkezik U1 néven, amelyhez közvetlenül az asztali lejátszóprogramból lehet csatlakozni, hasonlóan az iTunes-hoz. A letölthető dalok természetesen mentesek lesznek mindenféle másolásvédelemtől, de hogy milyen lesz a kínálat, vagy hogy lesznek-e földrajzi megkötések az elérhetőségre vonatkozóan, arról egyelőre keveset tudni.

Az új logó, és a boot-képernyő:

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr541810288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása