Sokszor ha valamit megkedvelünk, akkor még többet és többet szeretnénk kapni belőle... Legyen szó csokiról, a kedvenc zenénkről, vagy egy szuperjó sorozatról. Alig várjuk, hogy kijöjjön az együttes új albuma, vagy leadják a következő Barátok Közt részt... Míg a zenéből könnyen kereshetünk hasonló előadókat, ha tudjuk a kedvenc számunk stílusát ( és www.last.fm is segít megtalálni nekünk ) vagy ha keresünk egy témájában/színében hasonló képet akkor ebben a bejegyzésben leírtak segítenek, addig a hasonló témájú weboldalakat elég nehéz megtalálni.

Persze nem nagy ördöngősség beírni a "Gugliba", hogy hírszájt, vagy amit éppen keresünk, de nem biztos, hogy a megfelelő találatot kapjuk. Sokkal jobb lenne, ha nem egy robotra, hanem az egyelőre fejlettebb emberi döntéshozatalra hagyatkozhatnánk. A Google Chrome böngésző egyik hasznos kiegészítője, éppen a hasonló oldalak keresését segíti.

Ha letöltöttük a Similar Pages kiegészítőt, akkor a böngészőnk jobb felső sarkában egy DunaTv logóhoz hasonló ikon jelenik meg. Erre kattintva az éppen aktuális oldalhoz hasonló siteokat kereshetünk. Az értékelés nem a weboldal kulcsszavai alapján, hanem a Google SearchWiki szolgáltatásával történik, azaz, ha valaki rákeresett a Google-ban egy kulcsszóra, és a találatok között egy hasznos elemet talált, akkor azt értékelhette, így növelte a találati relevanciáját az oldalnak. Ezen értékelések alapján sokkal jobban meg lehet határozni az oldalak közötti hasonlóságokat.

Próbaképpen álljunk egy kevésbé ismert letöltési oldalra a böngészőnkben, ezután klikkeljuk a kiegészítő ikonjára:

google-similar-pages-04

És láss csodát, megjelennek a (még felépítésükben is) hasonló oldalak. Nagyon hasznos kiegészítő, megörültem neki, mert vele sikerült megtalálnom a www.filehippo.com odlalt, ahol a majdnem az összes népszerű ingyenes programot megtaláljuk, többek között olyan nagyágyúkat, mint a CCleaner takarító, vagy a multihálózatos Pidgin üzenetküldő. Sőt letölthető a saját Frissítés figyelője is, ami a gépünkön fellelhető szoftverek legújab verziójának megjelenését figyeli.

Ha "simán" a Google keresés segítségével kutakodnánk a hasonló oldalak után, (ez esetben például a "download site" kifejezést használva) akkor elkeserítenének az eredmények, mert csupa ismert, agyonreklámozott, "agyonkeresőoptimalizált" oldal találnánk (download.com, download.microsoft.com stb...)

google-similar-pages-05

Vagy ha képmegosztó site-okat keresünk:

google-similar-pages-07



Ez bizony jó...

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr451788105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása