A Panda Cloud Antivirus szakít a megszokott formával: minden ellenőrzés a számítási felhőben zajlik le. Ennek a víruskeresési metódusnak a lényege, hogy a vírusirtó nem teljesen a felhasználó gépén fut, hanem interneten keresztül egy távoli szerverre küldi az adatokat, amelyek ezen a számítógépen kerülnek feldolgozásra. Egy ThinkPad T42 és a 1,7 GHz-es Pentium M chip, 1,5 GB RAM, és Windows XP SP2-vel tesztelt Cloud Antivirus felhasznált RAM mennyisége 23 MB volt.

A Panda Cloud Antivirus vírusvédelmi szoftver új megközelítést alkalmaz a vírusvédelemben azzal, hogy a hardverigényes keresést, és "figyelést" nem teljesen a helyi számítógépen, hanem a PandaLabs szerverén végzi el. A Cloud Antivírus heurisztikus keresést, rootkit, valamint spyware-védelmi komponenseket is tartalmaz, alkalmas az esetlegesen letörölt, tévesen riasztott adatok visszaállítására. Védelmet nyújt böngészés, munka vagy játékközben. A Cloud technológiának köszönhetően nincs szükség a számítógépen lévő Panda vírusirtó frissítésére, ugyanis ez a Panda szerverein történik, a szoftver csak a kapcsolatért felelős.

Amikor fut a vizsgálat akkor sem eszik 40 MB-nál több memóriát. Amit viszont scanneléssel eltölt a program az sajnos hosszú idő, majdnem 30 perc.

 

Feltelepítés után leül az Eszköztárba a Panda ikonja és ott fut a háttérben. A programot a minimalista design jellemzi, ha duplán kattintunk az Eszköztárban elhelyezkedő ikonra, akkor megjelenik a főablak, amit ha lenyomott bal egérgombbal húzogatunk ide-oda, akkor átlátszóvá válik.


Hatalmas ikonok jelzik a program fő funkcióit. Az elrendezés nem nehéz követni, de a kezdő felhasználóknak mouse-over címkék segítenek eligazodni. A beállítások fül alatt érdemes viszont figyelembe venni a proxy beállításokat, ezt érdemes kikapcsolni, mert így a program legnagyobb memória igényű funkcióját hatástalanítjuk. Be lehet a Beolvasás fül alatt külön állítani, hogy milyen keresési algoritmust használjon a szoftver. A Jelentések lapon pedig külön meg tudjuk tekinteni az elmúlt 24 óra, hét vagy hónap eredményeit.

Igaz még ez a technológia nagyon gyermekcipőben jár, de ha ez lesz a víruskeresők új generációja, akkor nagyon fel kell kötniük azt a bizonyost a fejlesztőknek, hogy hatékonyabb szoftvert fejlesszenek ki mint a hagyományos víruskeresők.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr361721058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása