Egyre többen vannak, akik mindenhová magukkal viszik számítógépüket. Általában nem is a saját gépre van szükség, hanem a megszokott munkaasztalra. Ezt azonban az interneten is tárolhatjuk, és tetszőleges böngészőből elérhetjük.

Az eyeOS egy olyan operációs rendszer, amely egy internetes weboldalon keresztül érhető el, akár saját gépünkről, akár a munkahelyünkről, akár egy netkávézóból, akár a szomszédban lakó barátunktól. Az egyetlen követelmény, hogy legyen internetkapcsolat és egy böngésző. Egy ingyenes és gyors regisztráció után léphetünk be saját munkaasztalunkra. Ez mindig  úgy fog fogadni, ahogy legutoljára hagytuk, még akkor is, ha a legutolsó műveletet otthoni gépünkön végeztük, most pedig egy ismerősünk gépe előtt ülünk. Előnye, az előző bejegyzésben bemutatott online Vistával szemben, hogy még Silverlight kiegészítő sem kel hozzá. Teljes képernyőre nagyítva (F11) még élvezhetőbb!

eyeos1

Egy internetkávézó - egy sakklépés

 

Persze nemcsak a munkaasztalt tudjuk így magunkkal vinni, hanem a leggyakrabban használt alkalmazásokat és a legfontosabb adatainkat is. Ha teljes képernyős változatra kapcsoljuk a böngészőt, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy saját operációs rendszer előtt ülnénk, még attól is függetlenül, hogy  PC-n vagy esetleg Mac-en dolgozunk.
Az eyeOS tartalmazza a leggyakrabban használt segédprogramokat, irodai alkalmazásokat. Egyszerre e több állományt lehet fel- illetve letölteni, tömöríteni, kicsomagolni. A képekhez pedig beépített képmegjelenítő és diavetítő is tartozik. Az irodai alkalmazások között szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és bemutató-készítőt találunk – ezek mindegyike kezeli az MS Office formátumokat.

eyeos2

Böngésző a böngészőben

 

A mindenhova magunkkal vihető operációs rendszer, illetve munkaasztal talán legfontosabb része a naptár és a névjegyzék. Ezek használatával mindig és mindenhol meg tudunk nézni egy találkozó időpontot vagy egy ismerősünk telefonszámát. Persze ezeket az állományokat szerkeszteni is tudjuk bárhonnan, sőt a névjegyzék bejegyzéseit vCard formátumban importálhatjuk és exportálhatjuk.
A hálózati programok között elektronikus levelezőt, azonnali üzenetküldőt, RSS olvasót és FTP alkalmazást is találunk.
Aki pedig ráérő idejét szeretné egy kis agytornával kitölteni, használhatja a beépített sakkot, ami természetesen ugyanúgy megőrzi az állapotát, mint az egész operációs rendszer, így akár minden egyes lépést másik internetkávézóból tehetjük meg.

eyeos3

Akár Vista felületet is kölcsönözhetünk az eyeOS-nek

 

A leggyakrabban használt alkalmazásokat egy külön Favorites mappába gyűjthetjük, így gyorsabban el lehet érni azokat. Az eyeOS-hez egy ingyenes letölthető fejlesztőkészlettel könnyen lehet új alkalmazásokat készíteni. Az eyeOS közösség ezeket egy mindenki számára hozzáférhető adatbázisban tárolja, így máris több száz kiegészítő program, nyelvi változat és megjelenési forma közül lehet válogatni.
Természetesen ez az operációs rendszer nem helyettesítheti a számítógépek „hagyományos” operációs rendszerét, de arra egy remek kísérleti megoldás, hogyan lehet magunknak mindenhol ugyanazt a felhasználói és kezelőfelületet biztosítani és hogyan lehet fontos adatainkhoz mindenhonnan egyformán hozzáférni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr911588226
Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása