Több siteon is lehozták a hírt, hogy a Google megnyitotta névfeloldó szervereit. (Ahhoz hogy az Interneten egy gépet megtaláljanak, a gépek egymást közt egy csak számokból álló IP címet használnak (pl: 87.97.82.173). Ezeket természetesen nehéz fejben tartani, ezért a legtöbb gépnek van egy vagy akár több könnyen megnevezhető, úgynevezett domain neve is (pl: numlockholmes.blog.hu). Ahhoz, hogy a domain név alapján az IP cím (vagy fordítva: az IP cím alapján egy domain név) megállapítható legyen, szükség van a DNS szerverekre.).

A Google gyorsaságáról híres, és ha túl lassan töltődnek be oldalaink nyugodtan kipróbálhatjuk ezeket a szervereket, hátha bejön - csak módosítanunk kell az internet- vagy a routerbeállításokat. A következőkben elolvashatjuk, hogyan állítsuk be a Google DNS szervereit Windows, Linux rendszer alatt avagy a routerunk beállításai között. Mindez hasznos lehet, ha a szolgáltatónk letilt néhány weboldalt / internetes funkciót.

Az eredményt lemérhetjük evvel a névfeloldás-sebességmérővel: Google Namebench

Windows Vista / Windows 7 rendszeren

Ha nem szeretünk keresgélni a vezérlőpultban, és az asztalunkon van a Hálózati helyekhez vezető parancsikon, akkor válasszuk a jobbklikkes menüből a Tulajdonságok menüpontot, ami elnavigál minket a Vezérlőpult megfelelő részére

5dns

Alternatív megoldás lehet, ha a startmenübe beírjuk a "network and sharing center" (vagy ha magyar windowsunk van a "hálózati és megosztási központ kifejezést"), majd nyomunk egy entert. De a leggyorsabb, ha a tálcán az óra mellett a kis hálózat ikonra kattintunk.

sshot-2009-12-04-[22-30-54]

Ha bejutottunk a mátrixba, keressük a "hálózati kapcsolatok kezelése" menüpontot.

6dns

Itt amely kapcsolatnál szeretnénk használni a Google névfeloldó szervereit, válasszuk a tulajdonságait a jobbklikkes menüből.

7dns

Válasszuk az IP v4 elemet a listából, és menjünk a beállításaira.

8dns

A következő ablakban a már kitöltött adatokat jegyezzük le, hátha később vissza akarunk állni az ISP-nk által használt DNS-re - bár a Google örök és elpusztíthatatlan, de ne bízzuk a véletlenre.

Elsődleges DNS Server: 8.8.8.8

Másodlagos DNS Server: 8.8.4.4

9dns

Google DNS a Routernek

Menjuk a routerunk beállításaihoz a következő címet írva a böngészőnk címsorába: 192.168.1.1 (Ez néhány útválasztónál, pl: Belkin 192.168.2.1)

1dns

Jelentkezzünk be a jelszavunkkal. Ha ez még az alapértelmezett jelszó, de már elfelejtettük, akkor olvassuk el ezt a cikket.

3dns

Keressünk egy a DNS szervert beállító menüt:

2dns 

Írjuk be a 8.8.8.8 és a 8.8.4.4 címeket a megfelelő mezőbe.


4dns

 

Google DNS Ubuntu Linux alatt

Rendszer/Beállítások/Hálózati kapcsolatok

1linux

2linux

Space-val elválasztva sorrendben (elsődleges, másodlagos... sőt a régi beállított harmadlagos DNS szervert is beírhatjuk)  

3linux

Végül a módosításhoz a jelszavunkat adjuk meg a megjelenő ablakban.

4linux

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr41583156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása