Nyáron megyünk valahova? Esetleg felhív az egyik ismerősünk, hogy rossz a számítógépe - nem tudja mit kell csinálni? A fő kérdés: Mit vigyünk magunkkal, hogy mindig meg tudjuk tenni amit akarunk? A válasz: Hordozható alkalmazásokat. Ingyenesek, nyílt forráskódúak, kicsik, hatékonyak, és a legfőbb erényük, hogy nem kell őket telepíteni. A következő összeállítás olyan "svájci bicskákat" mutat be, melyekkel szinte mindent el lehet végezni. Mindent! Egy pendriveon simán elfér, közvetlenül futtathatjuk róla. Nem szemeteli tele a registry-t, semmiféle autostart bejegyzést nem készítenek. Az egyveleget kategóriákra osztottam:
 

--Média--

Artweaver 

 

Mondhatni Photoshop. A különbség annyi, hogy nincs benne maszkolás, de ennek ellenére kinézetben és funkcionalitásban is ugyanaz. Testre szabható ecsetek, vagy 50 effekt, klónozás, színátmenet, kitöltés, rétegek, és az összes ismert képformátum támogatása - köztük a Photoshoppé is.

 

Audacity

Hangszerkesztő kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: WAV, MP3, OGG támogatás, 26 beépített effektus. Tetszőleges csatornákat használhatunk, ezeket vághatjuk és összeilleszthetjük, keverhetjük. Egyéb lehetőségek: spektrum- és frekvenciaanalizáló, valamint kiváló hangdigitalizáló. Nagyon fejlett zajszűrési funkcióval rendelkezik.

 

Vlc Media Player

Online hang- és videóstream adások felvétele mellett, internetes sugárzásra is használható. A legjobb zene- és videólejátszó: feliratok megjelenítése mellett számtalan extra szolgáltatással rendelkezik. Legfőbb erénye, hogy az összes kodeket tartalmazza, így telepítgetés nélkül bármit azonnal le tud játszani. 

 

XnView

Az XnView képnéző- szerkesztő- és konvertálóprogram, melynek különlegessége, hogy a szoftver lehetőségeit pluginek segítségével bővíthetjük. Az egyszerűen kezelhető programban 35 darab szűrőt, valamint grafikus hatást találunk: felülete skinek segítségével bővíthető. Alkalmas webes képalbumok és bemutatók létrehozására, képlopásra, .exe/.avi diavetítések és .scr képernyővédők készítésére, támogatja az összetett, valamint a csomagolt képátalakítást. Manageli az audio és videoformátumokat is. 400 képformátumot jelenít meg, 50-be ment.

Media Recode

Bármilyen audio/video formátumot bármely kodekkel bármibe konvertál. Különböző médiaeszközökhöz (mobiltelefonok, mp4 lejátszók...) előre definiált beállításokat tartalmaz, így csak a típust kell kiválasztani.

 

 

Virtual Dub

Ki ne ismerné ezt a videovágó alkalmazást. Avi, ASF, valamint MEG-1, MPEG-2 filmek szerkesztésére alkalmas program, amivel a betöltött filmeken az alapvető szerkesztési műveletek mellett (forgatás, tükrözés, méretezés, deinterlace) még blur, sharpen, convolute, emboss effektusokat alkalmazhatunk. A program alkalmas a filmek újraméretezésére, valamint a hang- és képadatokat külön-külön történő elmentésére. Extra lehetőségek: digitalizálás, fájlok összefűzése és újratömörítése.

 

--Kommunikáció--

Bittorrent

A p2p hálózatok királya. Manapság minden fellelhető torrenten. Ez jól jön, ha keresünk valamit, és csak így lehet letölteni. Egy jó torrentkereső site: torrentz.com

 

Opera

A népszerű böngésző hordozható változata: Tabokat használ, fejlett könyvjelző és jegyzet kezelés. Beépített letöltésvezérlő, +torrentkliens. Kiegészítő modulok, widgetek, e-mail és chatkliens is található benne Jár hozzá internetes tárhely, online könyvjelző tár melyet minden indításkor szinkronizál a programba mentett könyvjelzőkkel. Popup blokkoló, adathalász figyelmeztető. Felmérések szerint a leggyorsabb, legbiztonságosabb böngésző.

 

Popcorn E-mail

Többfelhasználós, spamszűrővel, címtárral felszerlelt, SSL titkosítással kommunikáló kliens. Más kliensekbe importálható formátummal dolgozik.

 

--Fájlkezelés--

CCleaner

Internetes és más ideiglenes fájl, hulladék törlője, Programok eltávolítója (Uninstall), Automatikusan induló programbejegyzések szerkesztője.

ClamWin antivirus

Ritka az olyan vírusirtó, melyet nem kell telepíteni. Ez pont ilyen program. Az indításkor letölti a legújabb vírusdefiníciókat, és azután ellenőriz. Bezárása után semmi nyom: autostart bejegyzés, registry elem nem marad utána. 

Data Recovery

A név magáért beszél. Fájlvisszaállító program. Bármely fájlrendszeren működik, legyen az FAT, NTFS, CDR stb... Sima, vagy mélyscannelést végezhetünk letörölt fájlok után, a listában azután kereshetünk.

 

Pablo Commender

Kétablakos fájlkezelő, csak az alapvető műveleteket tudja. NC klón, hogy szokták mondani. Aki tömöríteni akar, annak ott a lenti Winrar Portable, aki ftp-zni akar, annak ott a oprendszer saját beépített funkciója.

 

 

Star Burn

Egy csillag a korongíró szoftverek között. Cd, Dvd, BluRay (+- vagy r/rw neki mindegy) korongokat ír: Audio-, Adat-, VCD, SVCD, VideoDVD-ket készít/töröl. Beépített audiograbber(mellyel zenei cdnket .mp3-má varázsolhatjuk), iso képfájl készítő/író. Egy mini Nero, amely ingyenes, és csak a legfontosabb funkciókat tartalmazza.

 

Winrar Portable

Nem sokat kell írni erről a tömörítőprogramról, hisz mindenki tudja, hogy minden archívum típust megnyit(kitömörít) (még a képfájlokat is) és .rar .zip formátumokba tud tömöríteni. Ha a Jmounterrel  együtt használjuk - amely azt tudja, hogy új virtuális meghajtókat készít a sajátgépbe (mint a Daemon Tools) - akkor máris szert tettünk egy hordozható virtuális meghajtóra: A Winrarral kitömörítjuk egy mappába a .iso (vagy bármely más) képfájl tartalmát, és evvel a programmal virtuális koronggá "fokozzuk" azt. 

DosBox

Régi Dosos alkalmazásainkat futtathatjuk vele újabb operációs rendszereken, gyors gépeken. Használata: Először létrehozunk egy virtuális meghajtót x néven amelyben a megadott mappa anyaga található: "mount x: c:\mappa\dosprg", majd átváltunk erre: "cd x:\" ezután futtatjuk az alkalmazást. 

 

--Szöveg--

Notepad++

Feltuningolt jegyzettömb. A Windows Notepad-hez hasonlító szövegszerkesztő, de sokkal több szolgáltatással. Számos programozási nyelv szintaxisát támogatja: C, C++, Java, C#, XML, HTML, PHP, CSS, makefile, ASCII art (.nfo), doxygen, ini file, batch file, Javascript, ASP, VB/VBS, SQL, Objective-C, RC resource file, Pascal, Perl, Python, Lua, TeX, TCL, Assembler, Ruby, Lisp, Scheme, Properties, Diff, Smalltalk, Postscript, VHDL, Ada, Caml. AutoIt, KiXtart, Matlab, Verilog, Haskell, InnoSetup, CMake és még vagy 50-et. Főleg webfejlesztőknek ajánlott. (ugye, ha programfejlesztésen dolgozunk, akkor néha-néha le kell fordítani a programot, amit itt nem tehetünk meg)

AbiWord

Ha nincs kéznél Office. Mindent tud, amit egy szövegszerkesztőnek tudnia kell. A következő formátumokat kezeli: DOC, DOCX, HTM, MHT, RTF 

A bejegyzés trackback címe:

https://numlockholmes.blog.hu/api/trackback/id/tr651269537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása